Česko v březnu sundá respirátory na většině míst

0
1481
Cesko
Foto: Pixabay.com

Jeden PCR zdarma na měsíc bez ohledu na očkování, konec testování zdravotníků a sociálních pracovníků a Česko rozvolní i u respirátorů. To jsou aktuální změny, jež schválila vláda. Odborníci i potvrdili, že omikron ustupuje.

Od března Česko ukončí veškerá kapacitní omezení pro konání společenských a obdobných akcí. V neděli 13. března pak skončí povinné testování pracovníků ve zdravotnictví a sociálních službách, stejně jako neočkovaných návštěv v nich. Na svém středečním [23.2.] jednání o tom rozhodli zástupci vlády Petra Fialy [ODS].

Potěšila i další zpráva o uvolnění protiepidemických opatření, která se týkají plošné povinnosti nošení ochrany nosu a úst.

„Ke stejnému dni omezíme i nošení respirátorů,“ oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Dodal, že povinnost jejich nošení zůstane zatím v platnosti i po 13. březnu ve zdravotnictví a sociálních službách a také v městské hromadné dopravě.

„Chceme maximálně omezit nošení respirátorů tak, jako to dělá mnoho okolních zemí,“ řekl ministr po jednání vlády.

Česko rozvolní, zůstane jeden PCR zdarma do měsíce

Od března se dále zredukuje počet hrazených PCR testů ze zdravotního pojištění ze stávajících pěti nově pouze na jeden do měsíce. Novinka pak je, že jej pojišťovny proplatí všem bez ohledu na to, jestli jsou proti covidu-19 naočkovaní, prodělali jej či nikoli. Původně se přitom uvažovalo i úplném zrušení hrazených preventivních PCR testů.

Preventivní PCR testy zdarma zřejmě již brzy skončí

Ministr Válek taktéž uvedl, že vláda odsouhlasila návrh zákona, jež vrací platbu za státního pojištěnce na úroveň z roku 2021. Nynější kabinet schválil zákon, podle kterého se od 1. července odváděná částka sníží na 1 567 korun tak, aby průměr za celý rok dosahoval loňské úrovně. Návrh nyní čeká na schvalovací proces v Parlamentu ČR. Ponížení platby za státní pojištěnce ale kritizují zdravotní pojišťovny, poskytovatelé zdravotní péče, zdravotnické odbory a za “tupý škrt” ho označil i prezident Miloš Zeman. Rozsah a dostupnost zdravotní péče v Česku tento krok dle Válka ale neomezí.

„V žádném případě nedojde k omezení zdravotní péče v tomto roce ani příštím roce ani žádném dalším roce,“ zdůraznil ministr a připomněl, že zdravotníkům od ledna 2022 narostly platy o šest procent.

Úhradová vyhláška 2022 zvýší platy zdravotníkům o 6 %

Válek zároveň informoval o tom, že do Česka již dorazila dlouho očekávaná proteinová vakcína od amerického výrobce Novavax. Vakcína je tak dle jeho slov zájemcům plně k dispozici. Prozatím se k jejímu užití přihlásilo necelých deset tisíc lidí.

Do ČR tento týden dorazí proteinové vakcíny Novavaxu

Omikron se pomalu stahuje z Česka, potvrzuje ÚZIS

V šíření epidemie omikronu sledují odborníci obdobný trend jako v okolních státech. A sice, že vlna omikronu již kulminovala a ustupuje. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislava Duška u nás klesá sedmidenní incidence nakažených ve všech věkových kategoriích.

„Zdravotní dopad a zátěž nemocnic jsou v současné situace zvládnutelné. Další riziková eskalace a zahlcení kapacit není absolutně pravděpodobná,“ shrnul situaci v Česku na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví [23.2.] Ladislav Dušek.

Dodal, že zásah do seniorní populace byl nižší hlavně kvůli vysoké proočkovanosti, která v této skupině dosahuje 90 procent.

„Nyní už tady máme jenom omikron a hlídáme, jestli nepřišlo něco nového,“ konstatoval.

Zmínil i jednu z hlavních nevýhod omikron varianty viru a sice, že úspěšně proráží postinfekční imunitu stejně jako tu po očkování.

V nejproočkovanější zemi světa Izraeli rostou počty úmrtí

„Dramaticky narostly počty reinfekcí,“ uvedl Dušek s tím, že ty se u nás v těchto dnech pohybují kolem 15 procent. Nicméně ubezpečil, že vlna omikronu již i u nás kulminovala a je tedy na ústupu.

Česko: Někteří zranitelní lidé očkování stále podceňují

Podle Duška u nás ale zůstává stále vysoký počet lidí v riziku bez jakékoli ochrany před covidem-19. Tedy bez očkování nebo prodělání nemoci. Podle odhadů ÚZIS jde přibližně o 300 tisíc lidí ve skupině zranitelných osob.

„Je to kohorta, ze které se nejvíce rekrutují ty nejtěžší případy na JIP,“ zdůraznil Dušek s tím, že je to škoda, protože ochranný efekt očkování je dle jeho slov skutečně zásadní.

„Diskuzi o očkování přestávám občas i rozumět,“ řekl s důrazem, že v Česku prezentovaná data o očkování jsou “tvrdá”.

Očkovací centra omezují provoz, některá už i zavírají

Byť i připustil, že ochranný efekt očkování v čase klesá. Řešením je pak dle něj podání booster dávky, po níž se ochrana opět zvyšuje až na 90 procent, dodal Dušek.

„Denně registrujeme více než dva tisíce zranitelných nakažených lidí,“ řekl.

Zhruba 400 z nich není nijak imunitně chráněna. A z nich 30 procent skončí na jednotce intenzivní péče s těžkým průběhem covidu-19.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here