Lékárníci prosí, ať lidé doma nehromadí dětské léky

0
547
lekarnici
Foto: Pixabay.com

Letošní vlnu respiračních nemocí musí rodiče s dětmi zvládnout i přes výpadky léků. Lékárníci radí, jak zvládnout situaci, kdy dítě onemocní, ale jinak běžně dostupné léky nejsou k dostání. Hlavní je léky nenakupovat ve velkém a nehromadit doma.

Dětský sirup Nurofen proti horečce a bolesti v tuzemských lékárnách chybí od letošního května už potřetí. Výpadky hlásí lékárny i v závozech dětských čípků taktéž na tlumení bolesti a snížení horečky. I když už Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] tento týden avizovalo, že zajistilo dodání na 300 tisíc balení tohoto léku pro děti, do Vánoc má přijít nanejvýš třetina slibovaného množství. Což je za současné situace, kdy řádí chřipky a nachlazení, málo.

Podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] u nás bude dětský sirup Nurofen chybět minimálně do poloviny března 2023. Poptávku po dětském sirupu a čípcích navíc nyní zvyšují i obavy rodičů malých dětí z nedostupnosti těchto léčivých přípravků v době, kdy jejich děti onemocní a jim se nedostane tolik potřebného léku. Což vede ke zbytečnému předzásobování se těmito léky ze strany pacientů. A to situaci ještě zhoršuje.

Lékárníci varují před skupováním léků pro děti

Lékárníci, kteří s pacienty výpadky těchto léků řeší opakovaně, proto doporučují zachovat klid. Odmítají, aby lidé hromadili léky doma.

„Léky, které ještě k dispozici jsou, by měly být do obnovení dodávek k dispozici především akutně nemocným dětem,“ apelují na veřejnost zástupci České lékárnické komory [ČLnK].

Zároveň ale potvrzují, že léky s obsahem ibuprofenu a paracetamolu pro děti jsou momentálně v České republice skutečně nedostatkové. Říkají, že situace je pro ně jako zdravotníky v první linii stejně náročná a stresující jako pro rodiče. Důležité je podle nich zachovat klid.

Rady lékárníků, jak zvládnout nynější výpadky léků pro děti
  • Pokud nemáte dítě nemocné, nepodléhejte panice.
  • Pokud doma máte zásobu, nepodléhejte panice.
  • Pokud máte dítě nemocné, poraďte se s lékárníkem.

V této souvislosti lékárníci veřejnost uklidňují, že dětem od devíti kilogramů lze podat tablety pro děti s obsahem 125 mg paracetamolu. Dětem s hmotností nad 20 kg je možné podat půlku tablety s obsahem paracetamolu pro dospělé, tablety pro děti s obsahem 125 mg paracetamolu, tablety s ibuprofenem o dávce 200 mg. Anebo horký nápoj s paracetamolem pro juniory.

„Dětem pod devět kilogramů, respektive 20 kilogramů jsou určeny sirupy a čípky pro děti, nebo individuálně připravované čípky nebo tobolky s paracetamolem či individuálně připravované čípky s ibuprofenem,“ vysvětlují lékárníci.

Generická substituce: I výpadek léku má řešení

Individuálně připravované léky ale nachystají jen některé lékárny. V závislosti na tom, zda mají suroviny, pomůcky, přístroje a také personální kapacity. U těchto léků musí mít pacienti navíc na paměti, že mají kratší exspiraci a nemá smysl je pořizovat do zásoby.

Výpadky léků tady budou ještě dlouho

Příčiny výpadků jsou podle lékárníků různé, někdy se o nich lékárny ani nedozvědí. Za problém považují i to, že se výroba velké části léků přesunula mimo Evropu. Někdy stojí za výpadkem i panika, kdy se při nedostupnosti léku lékárny či pacienti zásobí jeho náhradou.

Zástupci výrobců léků ale přidávají i další argument. Je jím vysoká inflace a rostoucí náklady na výrobu. Což pro ekonomický server FinTag.cz nedávno potvrdil ředitel společnosti Zentiva Boris Sananes.

Jenom náš pražský závod bude mít o 300 až 400 milionů vyšší náklady za energii letos oproti loňskému roku. Ceny léků jsou regulované, proto nelze zvyšování nákladů promítat do konečné ceny. To znamená, že i my se nyní dostáváme do situací, kdy se rozhodujeme, které léky budeme schopni dál vyrábět, ale které už dál vyrábět nebudeme,“ uvedl.

Léky EU vyrábí hlavně v Asii. Což nahrává výpadkům

Upřesnil, že firma ze stejných důvodů ukončila výrobu jednoho z léků pro německý trh. Což značí, že daný lék na německý trh, kde se ceny léků soutěží s důrazem na cenu nejnižší, dodává jen jeden dodavatel. Dojde-li v jeho případě k problémům v dodávkách, potíže bude mít celé Německo.

„Teď již mnohdy nejde o to, kolik na léku vyděláme, ale zda ho vůbec dokážeme vyrobit, abychom na něm neztráceli,“ doplnil šéf Zentivy.

Ty nejběžnější léky jsou nejohroženější

Stanovování cen léků státem dlouhodobě kritizují i lékárníci. To zejména kvůli tomu, že od ceny léků se odvíjí i jejích odměna za jeho vydání.

„Ten systém úhrad a cen léků plošně není schopen vůbec reagovat na současnou situaci, kdy stejně jako ostatní i lékárníky trápí inflace a rostoucí náklady na provoz lékáren,“ uvedl pro ZdraveZpravy.cz Aleš Krebs.

Lékárníci varují před riziky nízkých cen léků i úhrad za jejich výdej

Podle něj se v České republice uplatňovaný důraz na co nejnižší cenu regulovaných léčiv může do budoucna vymstít třeba v tom, že se dané léky nevyplatí výrobcům prodávat na českém trhu. Na to nedávno upozornil v podcastu ZdraveZpravy.cz i výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem [ČAFF] Filip Vrubel. Řekl, že určitě není namístě strašit veřejnost sníženou dostupností běžných léčiv, situace si podle něj ale zasluhuje řešení.

„Je to velmi individuální. Nelze úplně říci, které přípravky jsou nejohroženější. Obecně ale můžeme uvést, že se jedná hlavně o ty nejlevnější a nejběžnější léčivé přípravky. Tedy přípravky, které stojí desítky korun či nižší stokoruny. I tak jde mnohdy o život zachraňující přípravky. Jsou to třeba některá antibiotika, léky na srdeční zástavu a podobně,“ vysvětlil.

Ministerstvo zdravotnictví ČR před nedávnem uvedlo, že se změnou stanovování cen a úhrad léků zabývá. Zástupci ČLnK pro ZdraveZpravy.cz minulý měsíc ale uvedli, že na konkrétních návrzích změn na MZ ČR nyní nikdo nepracuje. Na potíž se stanovováním léků v Česku, který se projevuje výpadky léků na trhu, upozorňují ZdraveZpravy.cz několik let.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here