Příznaky typickými pro mykotické onemocnění [nehtové a kožní plísně] má podle průzkumu agentury Ipsos 43 % české populace. Polovina zasažených si přitom není vědoma, že má mykózu. A ti, kteří ano, většinou s léčbou přestanou okamžitě po odeznění příznaků. Jenže to neznamená, že jsou zaléčeni.

Nehtové a kožní plísně jsou velice častým problémem u lidí, kteří pravidelně navštěvují bazény, sauny, fitness centra. Ale zdaleka se netýkají jenom jich, jak ukázal loňský průzkum agentury Ipsos provedený na 3 150 respondentech. Kožní mykózy se šíří velice rychle šupinkami kůže a nejčastěji se objevují mezi prsty u nohou, ale třeba i za uchem, nebo v tříslech.

„Prvními příznaky kožní mykózy je svědění a zarudnutí kůže. Následuje olupování kůže, šupinatění,“ vysvětluje vedoucí Centra pro dermatomykózy Dermatovenerologické kliniky 1. LF UK a VFN Ivana Kuklová.

Kromě začervenání a svědění, nad kterými leckdo mávne rukou, se mohou kožní mykózy projevit také puchýřky nebo drobnými vřídky. Naopak nehtovou mykózu podle Ivany Kuklové předznamenávají změny barvy i struktury nehtu.

„Povrch nehtu ztratí lesk, mění barvu, štěpí se, láme a jsou viditelné deformity,“ upřesňuje.

Nehtové a kožní plísně

Kožní a nehtové plísně se šíří velmi rychle. Většina lidí je ale bohužel začíná řešit velice pomalu. Nejčastěji s příchodem jara, kdy jsou okolí více na očích. Problém je, že to je ale pozdě. Pokud plíseň zasáhne například více než 25 % nehtu, lokální léčba volně prodejnými léčivými přípravky už nemusí být úspěšná. Je třeba náročnější léčba, která zbytečně zatíží organismus.

Jak vyplynulo z průzkumu Ipsos, možným vysvětlením může být i to, že Češi berou „plísně na těle“ za něco běžného. I přes plísně na kůži či nehtech je za mykózy primárně neoznačí. A i ti, kteří vědí, že za jejich problémy mykóza stojí, nezahájí léčbu ihned, ale až za několik dní až týdnů. Obvykle za tři týdny po výskytu prvních projevů. To, až když je začne plíseň svědět [39 % respondentů]. A navazující problém je, že často přestanou ve chvíli, kdy je mykóza přestane svědět [72 % respondentů].

Ivana Kuklová to komentuje: „Léčba kožních a nehtových mykóz může být dlouhodobá, zejména pokud s ní začnou pacienti pozdě. Důležité je s ní nepřestávat ihned po vymizení příznaků. Měla by pokračovat alespoň další dva týdny, aby bylo možné předejít jejímu návratu. Jedná se o zdravotní, ne pouze kosmetický problém.“

První radu dostane pacient v lékárně

První místo pomoci při řešení kožního problému je obvykle lékárna. Některé z nich dnes dokonce nabízí i odborné konzultace s dermatologem. A jiné, jako například Dr.Max, provozují i svá vlastní dermocentra. V těchto centrech nebo lékárnách s nabídkou dermatologických služeb člověk získá první informace i doporučení na dostupné přípravky ve volném prodeji.

Nejlépe takové, které působí nejen proti plísním, ale zároveň mají antibakteriální a protizánětlivý účinek. Podle odborníků většina volně prodejných léků dokáže plísně pouze potlačovat, mají účinek fungistatický, ale v důsledku je neničí. Je proto lepší užívat ty, které původce plísní i hubí, a mají i účinek fungicidní. Jím zabrání opětovnému návratu infekce. Mezi látky ničící původce plísní patří například naftifin.

Návštěvu kožního lékaře

Podle Ivany Kuklové je třeba navštívit lékaře ve chvíli, když léčba volně prodejným prostředkem nezabírá a mykóza neustupuje.

„Lékař pak většinou předepíše podávání systémových antimykotik. Ty mohou v určitých případech představovat zátěž pro organismus pacienta. Řada osob si ovšem změny na kůži a nehtech s mykózou vůbec nespojí a promešká tak možnost mykózu začít léčit včas,“ vysvětluje Ivana Kuklová.

A také dodává, že v léčbě je nutné vytrvat i potom, co vymizí nejviditelnější příznaky. Aby pacient předešel jejímu návratu, je třeba v ošetření pokračovat nejméně 2 týdny po vymizení příznaků.

Preventivní opatření

  • Po návratu z veřejného koupaliště, sauny nebo fitness centra omýt nohy v roztoku z hypermanganu
  • Občas ponořit nohy do octové lázně
  • Pravidelně dezinfikovat domácí i venkovní obuv [spreje, octová voda]
  • Nenosit cizí obuv, hlavně domácí bačkory například na návštěvě. Ponožky jsou častým šiřitelem kožních mykóz
  • Střídat denní obutí. V práci nebo ve škole nosit dobře větrané boty, aby se nohy nepotily. Vlhko je ideální místo pro vznik plísní
  • Oddělené praní prádla. Ponožky zvlášť od spodního prádla a triček. V ponožkách se drží šupinky kůže, které plísně snadno přenášejí i na jiné části těla
  • Ložní prádlo prát raději na 60 stupňů. Vyšší teplota zaručí vyšší šanci na zničení bakterií plísní
  • Dbát na hygienu

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here