Future Port Prague, pražský futuristický veletrh, se letos zaměří na digitalizaci, robotizaci a automatizaci ve zdravotnictví. Soustředit se bude i na možnosti měnit DNA, včetně etických otázek, které tato metoda vyvolává. Mezi hosty akce tak bude i významný vědec Samuel H. Sternberg z Columbia Unversity.

Samuel H. Sternberg z Columbia University je spoluautor populárně-naučného bestselleru o metodě CRISPR-Cas9 nazvaného A Crack in Creation [Mezera ve stvoření]. CRISPR-Cas9 umí v genetické informaci organismů vyhledat konkrétní místo a v tomto místě DNA přerušit. Proto se někdy princip této metody označuje jako molekulární nůžky. V buňce se spustí opravné mechanismy, které DNA opět spojí, ale nedokonale. Tak vznikne mutace, která například vyřadí z činnosti zasažený gen.

„Díky tomuto mechanismu umíme již od roku 2016 celkem jednoduše upravovat DNA dle potřeby,“ vysvětluje Sternberg.

Převratná metoda CRISPR-Cas9 pracuje s bakteriemi. Podle odborníků jejich obrana vůči bakteriofágům, tedy virům, které je napadají, tvoří její základ. Laicky řečeno, když se DNA fága dostane do bakteriální buňky, tak je bakterie schopná její část začlenit do svého genomu a vytvořit takzvaný Crispr lokus. Když pak dojde k opakované infekci, bakterie informaci uloženou v CRISPRu využije a vytvoří s její pomocí konstrukt, který napadne DNA infikujícího fága a za pomoci enzymu nazývaného nukleáza Cas9 ji v určitém místě rozštěpí a fága tak zahubí.

Mnoho etických otázek

Podle Sternberga používání metody CRISPR ale vyvolává i mnoho etických otázek souvisejících s úpravou lidské DNA.

„Realita je taková, že pomocí nástroje, jako je CRISPR, bude v budoucnu moci každá laboratoř, která provádí umělé oplodnění, také upravovat genom embrya,“ dodává.

Jako příklad uvádí využití metody čínským lékařem He Jiankui na takzvaných CRISPR dvojčatech, jejímž embryím odstranil gen, čímž jim zajistil imunitu vůči onemocnění HIV. Nebo další příklad, kdy vědci z University of California v Los Angeles prostřednictvím odstranění jednoho z genů zlepšily paměť a zvýšili inteligenci myší. Nikdo však neví, jestli je to jediný důsledek této modifikace a většina vědecké komunity jeho pokus odsoudila.

Řečníci na Future Port Prague

Nejen otázky úpravy DNA budou diskutovány na Future Port Prague. Medicína bude mít zastoupení i na hlavním festivalovém pódiu. Na něm vystoupí například profesor Aleksi Šedo, děkan 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a přednosta Ústavu biochemie a experimentální onkologie. Ve své přednášce se bude věnovat exponenciálním technologiím, a jejich použití v medicíně dnes i v blízké budoucnosti.

„Lékařská fakulta Univerzity Karlovy bude také jedním z vystavovatelů. Na jejím stánku se budou moci návštěvníci seznámit s operacemi ve virtuální realitě za použití 3D brýlí,“ říká zakladatel Future Port Prague Martin Holečko.

Mezi řečníky bude i Stefan Vilsmeier, prezident a generální ředitel německé společnosti Brainlab, která se specializuje na digitalizaci chirurgie a radioterapie. Ta instalovala systém integrace digitálních operačních sálů ve více než 5 000 nemocnicích po celém světě.

„Od založení společnosti v roce 1989 se Brainlab stal mezinárodním lídrem v oblasti zdravotnické techniky vyvíjející inteligentní software a intuitivní hardware pro použití v chirurgii a radioterapii,“ tvrdí Martin Holečko.

Podle něj firma ve spolupráci s výrobci pokročilých brýlí pro smíšenou realitu, společností Magic Leap, zcela novým způsobem integruje digitalizovaná lékařská data do brýlí. Činí tak abstraktní objekty „hmatatelnými“. Ty zobrazují tyto objekty, například nádory, trojrozměrně v zorném poli brýlí. Chirurgové se pak mohou pohybovat kolem těchto zvětšených objektů, pozorovat struktury nebo rizika pro okolní tkáně ze všech stran.

Mezi vystavovateli

Mezi další vystavovatele bude patřit například společnost Glycanostic, která vyvíjí pro trhy v USA a EU dostupné a vysoce přesné testy na rakovinu prostaty a prsu. Dále pak Urgent ID vyvíjející čipy umožňující záchranářům získat kontakty a údaje o zdravotním stavu uživatele pomocí chytrého telefonu. Ale i společnost Vitadio, vytvářející digitální produkty pro práci s daty pomáhající českým diabetikům.

„Na výstavní ploše nebude chybět ani sdružení Loono, které tvoří tým mladých lékařů, studentů lékařských fakult a dalších nadšenců, které pořádá vzdělávací workshopy a přednášky o zdraví a jeho prevenci,“ upřesňuje Martin Holečko.

Podle něj zajímavé jistě bude i vystoupení Rana Klainera z Gadfin Aero-logistics Systems, jednoho z předních izraelských expertů na drony. Ten bude mluvit o přínosů dronů do oblasti zdravotnictví. Podle něj se drony již nyní stávají běžnou součástí expresního doručování orgánů, krve, vakcín, stravy či léků.

V neposlední řadě na Future Port Prague bude také společně s Českým registrem dárců krvetvorných buněk při IKEM iniciativa “Daruj budoucnost”.

„Na akci bude zřízeno mobilní stanoviště, kde se zdraví účastníci ve věku do 41 let mohou během pár minut zapsat do registru dárců kostní dřeně. Děje se tak bezbolestným stěrem dutiny ústní. Jen v Česku čeká na dárce kvůli transplantaci přes 40 pacientů,“ uzavírá Martin Holečko.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here