Babyboxy míří do Žďáru nad Sázavou, Loun a Tachova

0
368
babyboxy
Foto: Ludvík Hess

Loni rodiče odložili do babyboxu 19 dětí. Letos jedno. Od roku 2005, kdy byl instalován první babybox, do těchto schránek lidé odložili celkem dvě stovky dětí. Z toho 111 holčiček a 89 chlapců. Nově by babyboxy měly přibýt i ve Žďáru nad Sázavou, Lounech a Tachově.

Posledním dítětem, které v Česku skončilo v babyboxu, byl chlapeček. Toho letos v sobotu čtvrtého ledna našli v babyboxu v Blansku. Šlo o první dítě v této schránce instalované v březnu 2018. Záchranáři převezli miminko do nemocnice v Boskovicích a vše nasvědčuje tomu, že bude v pořádku, sdělila mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Malý Jan, jak bylo dítě pojmenováno, projde standardní administrativní procedurou. Jeho případ začne řešit orgán sociálně-právní ochrany dětí, který vybírá ze seznamu pěstounů či zájemců o adopci. Navrhne opatrovnickému soudu řešení, který vydá předběžné opatření, aby dítě mohlo k novým rodičům, a poté ve standardním procesu řeší přidělení dítěte.

Co je a jak funguje babybox

Babyboxy fungují v ČR od roku 2005. V Česku je nyní 76 babyboxů. Je to vlastně novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, se zapne vyhřívání a ventilace, a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál novorozeneckého oddělení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Tyto schránky vymyslel Ludvík Hess.

„Než jsme umístili v Praze první babybox, tak jsem dva roky v podstatě pořád jen někoho přemlouval. Odpůrce jsem měl na ministerstvech i úřadech,“ vzpomíná na začátky schránek Ludvík Hess.

V plánu má i další umisťování babyboxů, aby byly ve všech okresních městech. Aktuálně Ludvík Hess jedná o umístění babyboxů do Žďáru nad Sázavou, Loun a Tachova. Za jeho činnost ho vyznamenal prezident Miloš Zeman medailí Za zásluhy. I tak se ale dle svých slov setkává s nechutí k babyboxům a péči o ně. Jedním z důvodů je i kritika některých, podle nichž babyboxy odporují Úmluvě o právech dítěte. Například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Ludvík Hess ale argumentuje tím, že podobná zařízení, jako je babybox, provázejí společnost v celé historii. V antickém Římě byly děti odkládány na veřejných tržištích. Ve Francii byly již v 5. století u kostelů položeny mramorové mísy, do nichž bylo možné nechtěné dítě odložit. V italském městě Miláně byl v roce 787 založen jeden z prvních domů pro odložené děti zvaný Xenodochium.

„My jsme jen přišli s tím, že je to klimatizovaná krabice z nerezového kovu, je připojená k elektřině, vysílá obrázky a signalizuje zdravotnímu personálu, co se v ní děje,“ vysvětluje Ludvík Hess.

Rodiče se někdy o dítě přihlásí

Nejvíce dětí dali rodiče do babyboxu v roce 2011. Bylo jich 22. Dále pak v roce 2012, kdy jich bylo 20. Nejméně jich bylo v roce 2008 [4 děti], 2007 [5 dětí] a 2006 [5 dětí]. Od roku 2009 neklesl počet odložených dětí pod deset. Asi jen v pěti případech se stalo, že matka chtěla dítě z babyboxu zpět. V části případů se to povedlo, když zažádala ještě před vynesením pravomocného rozsudku.

„Je ale potřeba říct, že takové matky nebývají dcery andělské,“ říká Ludvík Hess.

S některými novými rodiči je Hess v kontaktu, někteří mu posílají fotky a s některými dětmi se i vídá. Vždy má radost, když se dítě podaří zachránit. Většinou jde o novorozence, jen někdy se stane, že je dítě starší. Extrém byl, když někdo přinesl v Pelhřimově chlapce starého 1,5 roku. Podle Ludvíka Hesse to bylo něco hodně zvláštního, ale i takové situace podle něj život přináší.

Babyboxy ovšem nejsou jeho jedinou aktivitou. I proto, že je mnohdy vyveden z rovnováhy obrovským množstvím dětí, o něž se nešťastné maminky či rodiče nedokáží nebo nechtějí starat. A tak s pomocí sponzorů postavil i azylový dům [Statim], jenž pomáhá s bydlením a třeba i s jídlem.

S penězi je to střídavě oblačno

Babyboxy vyrábí přítel Ludvíka Hesse Zdeněk Juřica z firmy Montel v Náměšti nad Oslavou.

„Do rozjetého vlaku zvaný Babybox jsme nastoupili v roce 2011, kdy Ludvík Hess, zakladatel tohoto projektu, hledal nového dodavatele babyboxu. […] Od r. 2012 jsme zahájili malosériovou výrobu těchto zařízení, které po dokončení výroby instalujeme po celém území České republiky,“ uvádí na svých stránkách.

Schránka stojí cca 300 tisíc korun a podle Ludvíka Hesse je velmi levná na provoz i údržbu.

„Občas se musí udělat revize,“ říká Ludvík Hess.

Dodává, že na rozšiřování a provoz babyboxů přispívají komerční i soukromí dárci. S penězi je to podle něj spíše tak „střídavě oblačno“. Někdy je peněz dost a někdy méně. Mezi významné dárce patří například Komerční banka, Nadace Naše dítě, stavební skupina Saint-Gobain, výrobce zdravotnických pomůcek Linet, výrobce léků Bayer, Roche, ale i mnoho dalších.

 –ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here