V letošním devátém kalendářním týdnu činila celková nemocnost akutními respiračními infekcemi včetně chřipky 1 323 nemocných na sto tisíc obyvatel. To je oproti předchozímu týdnů pokles o sedm procent. V některých regionech chřipková epidemie ale stále trvá.

Nejvyšší nemocnost je hlášena z krajů Jihomoravského, Libereckého, Zlínského a z Vysočiny. Pokles nemocnosti je ale jinak evidován ve všech krajích i věkových skupinách.

„Nejnovější údaje potvrzují, že chřipková epidemie v ČR ustupuje a má již jen regionální charakter. Nadále cirkuluje převážně virus chřipky typu A,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Relativní nemocnost ARI v krajích na 100 000 obyvatel, 9. týden, rok 2020

Informace o situaci v 8. týdnu jsou k dispozici zde.

Dodala to, co dodává každý týden: „Doporučujeme občanům, pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla, jako kýchat do kapesníku a po cestě hromadnou dopravou si vždy umýt ruce. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny jako přirozených zdrojů vitamínů. Pokud již nemocní jste, chovejte se zodpovědně, infekci nepodceňujte a nešiřte dál – je mnohem lepší chřipku vyležet než nákazu dále šířit.“

Jihomoravský kraj hlásí nárůst

Lidí s akutními respiračními onemocněními a chřipkou v Jihomoravském kraji v tomto týdnu oproti předchozímu asi o desetinu přibylo. V regionu je 1 641 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Podle krajských hygieniků jde o očekávanou změnu po skončení jarních prázdnin. Na webu jihomoravské hygienické stanice to uvedla vedoucí protiepidemického odboru Renata Ciupek.

V kraji v první polovině února začala chřipková epidemie, hranice epidemie je někde kolem 1 700 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Před týdnem připadalo v kraji na 100 tisíc obyvatel 1 500 nemocných, ještě o týden dříve 1 853. K poklesu nemocnosti podle hygieniků mohly pomoci i jarní prázdniny, které v kraji proběhly právě v minulém týdnu. V tomto týdnu jsou už ale žáci zpět ve školách.

Nejvyšší nemocnost hygienici v kraji stále evidují na Hodonínsku, a to 2 127 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Nejvíce zasažená je podle hygieniků věková skupina do pěti let, ve které nemocnost stoupla o 18,7 procenta.

„Nejvyšší podíl chřipkových onemocnění je stále hlášen na Blanensku a Hodonínsku,” uvedla Renata Ciupek. Doplnila, že od začátku sezony bylo v Jihomoravském kraji zaznamenáno jedenáct případů chřipky s velmi závažným průběhem, z nichž dva skončily úmrtím.

Některé nemocnice kvůli epidemii zakázaly návštěvy, některé z nich je minulý týden začaly odvolávat. Zákaz ale stále přetrvává v brněnských fakultních nemocnicích v Bohunicích a u svaté Anny, v nemocnicích Kyjov, Břeclav, Hustopeče a Úrazové nemocnici Brno.

Zlínský kraj je nad průměrem ČR

Lidí s akutními respiračními onemocněními a chřipkou ve Zlínském kraji za uplynulý týden mírně ubylo. Na následky chřipky však v kraji zemřel v této sezoně první člověk. Hygienici dosud v kraji evidují osm závažných průběhů chřipky. V kraji má akutní respirační onemocnění 1 523 lidí ze 100 tisíc, což je o 3,5 procenta méně než před týdnem.

„Celková nemocnost akutními respiračními onemocněními ve Zlínském kraji oproti minulému týdnu nezaznamenala výrazný pokles, což je dáno vysokou nemocností v okrese Zlín, kde je stále 2 155 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Identická situace je i u onemocnění chřipkou. Na základě těchto údajů jsou v platnosti doporučení omezení či zákazu návštěv ve zdravotnických zařízeních i ústavech sociální péče v okrese Zlín,” uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková.

Hygienici před týdnem doporučili zrušit omezení či zákaz návštěv v okresech Vsetín, Uherské Hradiště a Kroměříž. V krajských nemocnicích ve Vsetíně, Kroměříži a Uherském Hradišti poté zákaz návštěv skončil, stejně jako v Nemocnici Valašské Meziříčí, která patří do sítě Agel. Ve zlínské krajské nemocnici mohly návštěvy pouze do porodnice, na ostatních lůžkových odděleních zákaz návštěv trvá. V příštím týdnu začínají školákům v kraji jarní prázdniny.

„Vzhledem k délce trvání volna mohou prázdniny přerušit přenos nákazy,” upřesnila Jana Hošková.

Chřipková epidemie v Libereckém kraji trvá

Nemocnost akutními respiračními infekcemi v Libereckém kraji za poslední týden klesla o devět procent, i tak zůstává na hranici epidemie. Na 100 tisíc obyvatel je 1 591 nemocných, za hranici epidemie považují hygienici 1 600 až 1 800 případů na 100 tisíc obyvatel. Nadále ale trvá doporučení hygieniků pro nemocnice, aby omezily návštěvy.

Zákaz vyhlásila nemocnice v Jablonci nad Nisou a na všechna oddělení rozšířila zákaz návštěv nemocnice v České Lípě. Částečný nebo úplný zákaz návštěv platí také pro všechny ostatní páteřní nemocnice v kraji – Liberec, Turnov, Semily a Jilemnici.

„I když nemocnost akutními respiračními infekcemi v Libereckém kraji poklesla, chřipka stále cirkuluje v populaci,” uvedla krajská ředitelka odboru protiepidemického Jana Prattingerová.

Nemocnost v kraji stále zůstává nad celorepublikovou úrovní. Nejvyšší nemocnost v kraji trvá na Českolipsku. Na 100 tisíc obyvatel tam připadá 1 915 nemocných.

„Ve všech okresech přetrvává nejvyšší nemocnost u dětí do pěti let,” dodala Balašová.

Od začátku chřipkové sezony bylo v kraji laboratorně potvrzeno 169 případů chřipky, z toho 19 v tomto týdnu. V drtivé většině převažuje vir typu A. S chřipkou bylo hospitalizováno 115 lidí, v sedmi případech byl průběh onemocnění závažný a pět lidí zemřelo.

Jihočeský kraj dál sužuje chřipková epidemie

Počet pacientů s chřipkovým onemocněním se za poslední týden v Jihočeském kraji nezměnil. Aktuálně připadá 1 364 případů na 100 tisíc obyvatel. Je to stejně jako v minulém týdnu. Podle Jitky Luňáčkové z tamější krajské hygienické stanice tak pátým týdnem pokračuje chřipková epidemie. Zatímco mezi staršími lidmi nemocnost klesá, u nižších věkových skupin je to naopak. Chřipková onemocnění přibývají hlavně mezi dětmi.

„Vysvětlujeme si to tím, že se vrátily z jarních prázdnin do kolektivu a zase se vzájemně infikují,” uvedla Jitka Luňáčková.

Nejvíce nemocných hygienici evidují u dětí do pěti let, kde připadá 4 255 případů na 100 tisíc dětí. V tomto týdnu se v regionu nevyskytla žádná chřipka s těžkým průběhem. Přesto letos na následky chřipky v Jihočeském kraji zemřelo pět lidí, z toho jedno dítě.

Momentálně je nejvyšší nemocnost na Českokrumlovsku a Písecku, kde připadá 1 815, respektive 1 552 pacientů na 100 tisíc obyvatel. Nemocnice a domovy pro seniory v posledních dnech ale i tak zrušily zákaz návštěv, který platil v období, kdy epidemie sílila.

„Kvůli těmto okresům v kraji přetrvává chřipková epidemie,” upřesnila Jitka Luňáčková.

Situace v Královéhradeckém kraji se nemění

Epidemie chřipky a akutních respiračních onemocnění v Královéhradeckém kraji stagnuje. Tento týden bylo v kraji 1 439 nemocných na 100 tisíc obyvatel, tedy stejně jako před týdnem. Představuje to asi 7 900 nemocných. K dnešku bylo v kraji 32 případů klinicky závažného onemocnění chřipkou, z toho tři lidé zemřeli.

„Nemocnost související s výskytem respiračních onemocnění smíšeného nechřipkového a chřipkového charakteru nyní spíše stagnuje, pokračuje slábnutí chřipkové epidemie,” uvedli k současné situaci hygienici krajské hygienické stanice.

Nejvíce nemocných bylo podle nich na Trutnovsku, zatímco minulý týden bylo nejvíce nemocných na Hradecku. Naopak nejméně nemocných bylo opět hlášeno z Rychnovska.

Nemocnice v Královéhradeckém kraji na přelomu minulého a tohoto týdne zrušily zákazy návštěv, které vyhlásily kvůli chřipkové epidemii. Jako poslední tak v úterý učinila Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Před ní zákazy odvolaly nemocnice v Trutnově, v Novém Bydžově na Hradecku a ve Vrchlabí.

Chřipková epidemie: Karlovarský kraj hlásí pokles

V Karlovarském kraji v tomto týdnu výrazně ubylo chřipkových onemocnění. Nemocných bylo 1 143 na 100 tisíc obyvatel, což značí oproti minulému týdnu pokles o 30,2 procenta.

„Došlo k výraznému poklesu nemocnosti ve všech věkových skupinách, a to s největší pravděpodobností z důvodu probíhajících jarních prázdnin,” uvedla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Karlovy Vary Martina Prokopová.

Počet akutních respiračních onemocnění se tak v kraji dostal pod republikový průměr, který je 1 323 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší nemocnost byla v okrese Karlovy Vary, kde bylo 1 290 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Na Chebsku bylo 1 166 nemocných na 100 tisíc obyvatel a na Sokolovsku jen 933 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Oproti minulému týdnu se nemocnost snížila ve všech okresech, nejvýrazněji na Sokolovsku.

V tomto týdnu bylo v Karlovarském kraji potvrzeno 18 nových případů chřipky. Celkem hygienici v nynější chřipkové sezoně zaznamenali 83 případů, a to zejména v dospělé populaci. Čtyři pacienti v důsledku chřipky zemřeli.

Moravskoslezský kraj hlásí pokles

Počet nemocných s akutními respiračními infekcemi klesl v Moravskoslezském kraji o dalších pět procent. Na 100 tisíc obyvatel tak aktuálně připadá 1 438 nemocných. Hygienici v tomto týdnu zaznamenali sedm případů chřipky se závažným průběhem. Nejvyšší počet nemocných byl hlášen z okresu Opava, kde jich je 1 904 na 100 tisíc obyvatel. Z věkových kategorií jsou stejně jako v předchozích týdnech nejvíce nemocné děti do pěti let. Na 100 tisíc obyvatel je 3 595 nemocných.

„Na lékařských službách první pomoci se podíl osob ošetřených pro akutní respirační infekce pohyboval v rozmezí od 13,6 do 36 procent,” sdělila krajská hygienička Pavla Svrčinová.

Nově nemocní se závažným průběhem chřipky museli být hospitalizováni na ARO nebo JIP. Nikdo nebyl proti chřipce očkován.

„Jednalo se o čtyři ženy a dva muže ve věkovém rozmezí od 59 do 72 let a jednoho chlapce ve věku šest let s většinou četnými přidruženými chronickými chorobami,” uvedla Svrčinová. Pacienti byli z okresů Ostrava-město, Frýdek-Místek a Bruntál.

Chřipková epidemie: Jak jsou na tom další kraje

V Plzeňském kraji dále ubývá počet lidí s chřipkami a akutními respiračními infekcemi. Oproti minulému týdnu klesla nemocnost o dvanáct procent a aktuálně je v kraji 1 105 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Nemocnice už zrušily zákazy návštěv. Nemocnost v kraji je tak pod hranicí epidemie, za niž hygienici považují zhruba 1 500 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Epidemie není ani v žádném ze sedmi okresů. Pokles nemocnosti zaznamenali hygienici u všech věkových skupin obyvatelstva.

Ve Středočeském kraji lidí s infekcí dýchacích cest a chřipkou opět ubylo. Oproti minulému týdnu téměř o 14 procent. Nemocnost v regionu činí 1 074 případů na 100 tisíc obyvatel. Od začátku chřipkové sezony hygienici evidují 21 závažných případů v souvislosti s onemocněním chřipky, šest lidí zemřelo.

„Nejvyšší nemocnost byla zaznamenána v okrese Kutná Hora, nejnižší v okrese Praha-západ,” uvedla ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová. Nemocných ubylo ve většině středočeských okresů kromě Mladoboleslavska, mírný nárůst byl i na Rakovnicku a Berounsku.

Zhruba o čtvrtinu ubylo ve Středočeském kraji i případů chřipky, a to na 67 případů onemocnění na 100 tisíc obyvatel.

Dobrá situace panuje i v Pardubickém kraji. Počet pacientů s akutními respiračními chorobami se tam během týdne znovu snížil, nyní jimi trpí 1 073 lidí na 100 tisíc obyvatel. Zdravotnická a sociální zařízení v kraji již odvolala zákaz návštěv, který byl vyhlášen koncem ledna a začátkem února. Minulý pátek zákaz odvolaly tamní krajské nemocnice

Jak jsou na tom ostatní země

V evropském regionu dosáhla chřipková epidemie vrcholu okolo 5. kalendářního týdne, avšak v některých zemích epidemie chřipky vrcholí až nyní. Slovinsko hlásí velmi vysokou aktivitu, Lucembursko, Rumunsko, Bosna – Hercegovina, Kosovo, Severní Makedonie, Albánie a Arménie hlásí aktivitu vysokou. Zbylé evropské země hlásí aktivitu střední až nízkou. Ve značné části regionu nicméně ještě přetrvává plošné rozšíření.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here