Očkování terénních pracovníků v sociálních službách začne ve středu 7. dubna. Registrovat se budou do centrálního rezervačního systému [CRS] s pomocí unikátního kódu, který dostanou od svého zaměstnavatele. Terénní sociální pracovníci se dostávají z prioritizovaných skupin k očkování mezi posledními.

Příští týden ve středu 7. dubna začnou dostávat unikátní kódy k očkování proti covidu-19 nově i terénní pracovníci ze sociálních služeb. Jde o osobní asistenci, pečovatelskou službu a další pracovníky, kteří navštěvují seniory nebo potřebné občany přímo v jejich domácnosti nebo domě s pečovatelskou službou.

Nejpozději do 31. března musí krajské úřady Ministerstvu práce a sociálních věcí [MPSV] dodat seznamy sociálních služeb fungujících na jejich území. Podle nich jim pak úřad zašle unikátní kódy, které předají terénním pracovníkům. Ti se pak k očkování sami zaregistrují přes web registrace.mzcr.czcrs.uzis.cz nebo telefonní linku 1221.

„7. dubna se spustí registrace k očkování dalších zaměstnanců sociálních služeb, především těch terénních. Například osobní asistence, pečovatelská služba a další,“ potvrdila na sociální síti ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD].

Podle jejích odhadů do domácností chodí pomáhat kolem 19 tisíců pečovatelek a pečovatelů ve věku nad 50 let.

Rezervační systém očkování zavádí novou SMS s PIN2

Přednost v očkování proti covidu-19

Doposud se přednostně proti covidu-19 očkují zaměstnanci domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem a pracovníci v dalších pobytových sociálních zařízení. Od začátku března do neděle 28. března se s pomocí unikátních kódů k očkování registrovali zaměstnanci dětských skupin, jeslí, klokánků a dalších institucí pro okamžitou pomoc dětem. Do CRS se hlásil bez omezení věku.

O zařazení pracovníků terénních a ambulantních služeb mezi přednostní skupiny při očkování žádala začátkem března vládu Asociace veřejně prospěšných organizací ČR [AVPO]. Varovala přitom před výpadkem péče o lidi, kteří žijí doma a nepobývají v ústavech. Podle Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] má v březnu a dubnu podle stávajících plánů přijít na tři miliony dávek vakcín proti covidu. V brzké době se proto dle úřadu jistě dostane i na očkování terénních sociálních pracovníků.

Očkování: senioři, zdravotníci, učitelé, policie a hasiči

Očkovací strategie MZ ČR se svých původních plánů v prioritizaci očkování příliš nedrží. Mezi prvními se začali očkovat sice zdravotníci a poté senioři nad 80 let. Od soboty 27.2. se ale začali k očkování hlásit i učitelé a ostatní pracovníci ve školství bez omezení věku. Naočkovat se tak u nás nechali i učitelé ve věku 24 let, navíc s výukou kupříkladu v jednom dni v týdnu.

Registrace k očkování učitelů startuje tuto sobotu 27. 2.

Teprve po nich se začali registrovat senioři nad 70 let a ještě později dlouhodobě nemocní pacienti. Pro ně se CRS otevřel ve středu 24. března. Jejich nemoc musí spadat do přesně vymezené skupiny diagnóz, jež odborníci vyhodnotili z hlediska covidu jako rizikové.

Unikátní kód k očkování dostanou jen někteří pacienti

V pondělí 29. března se začalo s vakcinací zaměstnanců takzvané superkritické infrastruktury, na které závisí chod společnosti. A ve stejný čas i vybraných policistů a hasičů. V součtu má jít podle ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] o devět tisíc osob. V týdnu po velikonočních svátcích je podle ministra Blatného v plánu systém zpřístupnit také občanům od 65 let.

Lidé od 65 let se k očkování zaregistrují po Velikonocích

EK schválila čtyři vakcíny, očkuje se zatím třemi

Zhruba před dvěma týdny Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] doporučila Evropské komisi vakcínu Janssen k podmínečné registraci, ta její doporučení v několika hodinách akceptovala. Dosud do zemí EU první jednodávková vakcína ale nedorazila. V unijních zemích se očkuje převážně vakcínou Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech, zabírá zhruba 68procentní podíl na trhu s covid vakcínami. 26 procent připadá na britsko-švédskou vakcínu AstraZeneca, necelých šest procent na vakcínu společnosti Moderna.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here