Rezervační systém se dnes 14. 4. zpřístupnil pro registrace očkování 65 až 69 let. Podle ministerstva zdravotnictví má jít o cca 670 tisíc osob. Reálně budou počty nižší kvůli dřívější registraci chronických pacientů. Šance na brzké očkování zvýšila i zpráva o navýšení objemů vakcín pro EU od firem Pfizer a BioNTech.

Registrace očkování 65 až 69 let se nově otevřela pro zhruba 670 tisíc osob. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera [za ANO] si v systému o termín zažádají zhruba dvě třetiny zájemců z této věkové kategorie. Důvodem je přednostní očkování pacientů s chronickým onemocněním, kterých je právě v této věkové skupině zřejmě nejvíce. Od rána se do registru podle dat zveřejněných na twitterovém účtu Chytrá karanténa přihlásilo zhruba 70 tisíc zájemců o očkování ve věku od 65 do 69 let.

V současné době se tak k očkování přihlašují zmiňovaní zájemci ve věku 65 až 69 let. Dále senioři od 70 do 79 let a senioři nad 80 let, kteří by měli mít v přidělení termínu absolutní přednost. Proočkovanost nejstarší populace 80+ je u nás totiž stále nízká. Dosahuje zhruba 23 procent. Na vakcínu jen u praktika v tuto chvíli čeká kolem 42 tisíc lidí nad 80 let. Další tisíce se registrovaly v některém z očkovacích center.

Na očkování v ČR teď čeká 898 393 registrovaných lidí

Do rezervačního systému se dále hlásí zdravotníci, sociální pracovníci – nově i ti z terénu. A chroničtí pacienti, kteří dostávají unikátní kód k rezervaci od svého ambulantního specialisty. Prioritní vakcinace pedagogů a nepedagogů ve školství skončila v březnu.

Zájemci o očkování mladší 65 let se nyní i nadále registrují jen s prokázanou chronicitou a lékařskou zprávou, která jejich závažný stav potvrzuje. O vakcinaci žádají buď u svého praktického lékaře, pak se neregistrují online centrálně, nebo si vybírají ze seznamu očkovacích míst v centrálním rezervačním systému – zde. Do systému se dále můžou registrovat zdravotníci, zaměstnanci kritické infrastruktury a zmiňovaní sociální pracovníci, kteří navštěvují své klienty v domácím prostředí.

Na Janssen si počkáme, Comirnaty bude nakonec více

Po včerejší zprávě o zastavení dodávek vakcíny americké společnosti Johnson&Johnson  Janssen kvůli několika vzácným nežádoucím reakcím v podobě výskytu krevní sraženiny, přišla od zástupců Evropské komise [EK] povzbuzující zpráva. Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová na svém twitterovém účtu potvrdila, že se v druhém letošním kvartálu půjde do unijních zemí o 50 milionů více dávek vakcíny Comirnaty od Pfizer a BioNTech.

„Právě jsme se dohodli s BioNTech/Pfizer na opětovném zrychlení dodávek vakcín. Jedná se o 25% nárůst. Tím se počet dávek dodávaných společností BioNTech/Pfizer do EU ve druhém čtvrtletí zvýšil na 250 milionů,“ prohlásila von der Leyenová.  

Vakcíny v objemu 50 milionů dávek měl výrobce přitom dle smluvních podmínek do EU zavést až letos na podzim. EU chce podle von den Leyenová na očkovací látku Comirnaty od Pfizer/BioNTech vsadit i v příštích letech, kdy se podle epidemiologů očekává nutnost přeočkování. Zástupci EK proto už nyní vyjednávají o podmínkách nákupu pro další roky, konkrétně do roku 2023.

V EU schválené vakcíny proti covidu-19

V současné době EK podmínečně registruje na doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA] pro unijní země čtyři vakcíny. Prvně schválená a nejvíce dostupná vakcína je zmiňovaná látka od Pfizer/BioNTech zvaná Comirnaty. V pořadí druhou schválenou vakcínou je americká Moderna, následovaná britsko-švédskou látkou AstraZeneca. Zástupci výboru pro hodnocení rizik při EMA již několikrát vyhodnocovali hlášené nežádoucí reakce po aplikaci vakcíny AstraZeneca v podobně krevních sraženin. Látku po zhodnocení rizik považují za účinnou a bezpečnou. Posledně schválenou je vakcína americké společnosti Janssen od výrobce Johnson & Johnson.

Johnson & Johnson pozastavil distribuci vakcíny v EU

Na její závozy plánované na příští týden Evropa netrpělivě čekala. Výrobce však včera 13.4. oznámil pozastavení jejího rozvozu až do doby, než prověří čtyři nežádoucí reakce vzniku krevní sraženiny nahlášené ve Spojených státech.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here