Jakub Dvořáček končí v AIFP a míří na ministerstvo

0
3258
Jakub_Dvoracek
Foto: AIFP

Jakub Dvořáček končí v pozici výkonného ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] a přechází do funkce politického náměstka ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09].

„Rád bych se věnoval novým výzvám a tématům. A proto jsem přijal pozici náměstka ministra zdravotnictví. Mým úkolem bude od února 2022 příprava resortu na předsednictví Rady Evropské unie,“ uvedl Jakub Dvořáček.

Jeho aktuálním úkolem bude připravit plán letošního českého předsednictví EU v oblasti zdravotnictví. Jednou z hlavních výzev přitom bude evropská, ale i česká léková soběstačnost. Stejně jako zvládání krizí, jako je ta, kterou předloni vyprovokovala pandemie covidu-19. Důležité téma je i elektronizace a provázanost zdravotnických dat napříč unijními zeměmi.

EK chce pro program EU pro zdraví 9,4 miliardy eur

Jakub Dvořáček bude na Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR] působit jako politický náměstek. Dle jeho slov nemá v plánu vytvářet na úřadu zbrusu nový tým zaměřený na přípravu a zvládnutí předsednictví. Naopak chce využít pracovníků MZ ČR, Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] a dalších rezortních organizací.

Jakub Dvořáček se ohlíží za AIFP

Svou více než desetiletou misi v AIFP Jakub Dvořáček hodnotí jako úspěšnou. Dle jeho vyjádření pro ZdraveZpravy.cz se AIFP ve veřejném prostoru etablovala jako významný subjekt zastupující zájmy inovativních farmaceutických společností.

„Podařilo se nám vybudovat silnou pozici. Stali jsme se respektovaným partnerem pro ministerstvo zdravotnictví, zdravotní pojišťovny, odborné společnosti, pacientské organizace a mnoho dalších subjektů,“ uvedl.

Zdůraznil, že ve spolupráci se stakeholdery se asociaci dařilo přispívat k vyšší dostupnosti moderní léčby pro české pacienty. Zde jako jednoznačný úspěch uvedl participaci na loni schválené novele zákona o veřejném zdravotním pojištění, která má významně zlepšit přístup pacientů k moderním lékům.

Čekání na účinný lék zkrátí příští rok nová legislativa

AIFP dle jeho slov v uplynulých letech zrealizovala i mnoho přínosných projektů. Jako příklad uvedl vznik Akademie pacientských organizací [APO]. Ta dlouhodobě pomáhá zastupovat zájmy pacientů v České republice.

„Zmínil bych i v evropském prostoru unikátní studii Inovace pro život, která zmapovala konkrétní přínosy inovativních léčivých přípravků pro české pacienty, zdravotní a sociální systém,“ dodal Dvořáček.

Zastupování inovativního farmaceutického průmyslu

AIFP pod vedením Jakuba Dvořáčka taktéž přicházela s konkrétními řešeními pro zlepšení českého zdravotnického systému a vyššímu standardu etiky. Příkladem výstupů mohou být projekty Certifikace farmaceutických reprezentantů či Transparentní spolupráce. Podařilo se jí i vybudovat Národní organizaci pro ověřování pravosti léčiv [NOOP]. Ta v ČR koordinovala vývoj systému pro boj proti padělkům léčiv.

„Přál bych si, aby asociace své projekty dále rozvíjela, přinášela nové a pokračovala nejen v budování respektovaných partnerství, ale zároveň se stávala inspirací pro celý zdravotnický sektor v ČR i v zahraničí,“ uvedl Jakub Dvořáček.

Novým předsedou AIFP se stal Pavel Sedláček z Pfizeru

Zároveň poděkoval stávajícím i dřívějším členům představenstva AIFP, zástupcům pracovních skupin a platforem i výkonnému týmu za, jak řekl, neutuchající nasazení a skvělou spolupráci.

„Věřím, že se AIFP bude i nadále snažit podporovat transparentní, spravedlivý a otevřený zdravotnický systém, z něhož budou profitovat zejména čeští pacienti,“ dodal.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here