Sanaplasma dá dárcům plazmy plaketu červeného kříže

0
834
sanaplasma
Foto I, II: BioLife

Česká síť dárcovských center sanaplasma nově nabízí dárcům plazmy Plaketu Českého červeného kříže Dar krve – dar života. Podmínka je darování plazmy zdarma a zařazení do evidence bezpříspěvkových dárců krve a jejích složek.

Zatímco za darování plné krve dostane dárce na místě odběru obvykle krabičku sardinek a čokoládovou tyčinku, za darování krevní plazmy společnosti nabízejí zhruba 700 korun a někde i oběd k tomu. Dárci plné krve stejně jako plazmy bez finančního benefitu mají nárok na určité výhody. Je to třeba právo na poskytnutí pracovního volna s náhradou mzdy. Také mohou uplatňovat slevu na dani ve výši až 3 000 korun za jeden odběr. A příležitost pomoci nemocným je dle průzkumu center sanaplasma motivací pro naprostou většinu dárců. Ukázal to průzkum společnosti sanaplasma mezi 3 500 dárci krevní plazmy.

„Naši dárci mají nyní nově možnost získat ocenění dárců krve a jejích složek udělované Českým červeným křížem. Pokud zvolí bezpříspěvkové darování, získají od nás potvrzení, na jehož základě získají místo v evidenci v databázi bezpříspěvkových dárců,” vysvětluje ředitel dárcovských center sanaplasma, jež patří pod globální značku BioLife, Jan Štěpánek.

Dárci plné krve chybí, krevní plazmy je nadbytek

Sanaplasma v Česku provozuje síť jedenácti odběrných center pro darování plazmy. BioLife vlastní a provozuje více než 170 nejmodernějších zařízení na odběr plazmy ve Spojených státech a Evropě. Je součástí japonské biofarmaceutické firmy Takeda.

Sanaplasma akceptuje všechny letošní odběry

Dobrovolní bezplatní dárci krve jsou ti, kteří dávají krev, plazmu nebo další součásti krve, aniž za to dostali odměnu ve formě peněz. Případně jiných hmotných statků, které slouží jako ekvivalent peněz.

„Možnost zapojení do tohoto programu a žádat doklad – potvrzení o bezpříspěvkovém darování, je možné od začátku letošního července. V případě zájmu již existujícího bezpříspěvkového dárce akceptujeme i všechny předešlé bezpříspěvkové odběry od ledna 2022,“ dodává Štěpánek.

Plné krve je nedostatek, krevní plazmy nadbytek! Proč?

Upřesňuje, že Plaketa Českého červeného kříže Dar krve – dar života platí za nejvyšší ocenění pro bezpříspěvkové dárce. Tuto plaketu mohou dárci získat za 250 darování.

„Velmi si vážíme těch, kteří nezištně pomáhají druhým a jsme rádi, že získají takto významné ocenění,” tvrdí.

Plazmu, která se terapeuticky používá již více než 100 let, zdravotníci přeměňují na život zachraňující a život udržující terapie pro lidi se vzácnými a složitými chronickými onemocněními. Často jde o pacienty s celoživotním onemocněním, kteří nemají jiné alternativní možnosti léčby. Plazma našla využití v minulých dvou letech i při léčbě onemocnění covid-19. Brzy se od jejího využívání ale upustilo.

Plazmu nelze vyrobit. Lze ji pouze darovat. Proto jsou odběry plazmy od dárců klíčové pro záchranu životů a zlepšení kvality života těchto pacientů,“ uzavírá Štěpánek.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here