Zdravé zuby snižují riziko předčasného porodu

0
307
zdrave_zuby
Foto: Pixabay.com

Dodržování ústní hygieny a zdravé zuby u těhotných žen snižují riziko předčasného porodu. Potvrdila to studie, na níž se podílela společnost Philips. Ta svými programy zlepšuje povědomí o provázanosti kvalitní ústní hygieny a zdravého těhotenství.

Hormonální změny během těhotenství mohou mít negativní efekt na orální zdraví a zapříčinit i rychlejší vznik paradentózy. A ta může u nastávajících matek vést až k předčasnému porodu a nízké porodní hmotnosti novorozence.

„Ústa jsou často nazývána branou do těla či zrcadlem zdraví. Mnoho napovídají o celkovém zdravotním stavu člověka. Péče o orální zdraví by proto neměla být podceňována a zanedbávána v žádné životní fázi,“ říká dentální hygienistka Jana Křepelková z ordinace dentální hygieny Čisté zoubky v Praze.

Odkazuje na rezoluci Světové zdravotnické organizace [WHO] z roku 2021. Právě ta potvrdila, že zdravá ústa zmírňují riziko rozvoje závažných zdravotních komplikací.

Zdravé zuby a těhotné ženy

V roce 2019 vědecký magazín Journal of Dental Research vydal článek, který ukázal, že paradentóza souvisí s více než 50 onemocněními včetně kardiovaskulárních chorob a diabetu.

Článek i upozornil, že paradentóza [vážná forma infekce dásní, která se typicky rozvíjí z mírnějších zánětů dásní / gingivitidy] škodí obzvlášť těhotným ženy. Ty kvůli ní riskují problémy v těhotenství. A nikoli problémy zanedbatelné. Šlo o předčasné porody a nízkou hmotnost plodu a novorozence. Dalším souvisejícím problém byl výrazně zvýšený mateřský krevní tlak, tzv. preeklampsie.

Tato zjištění přitom vyšla z předběžných dat randomizované a kontrolované pilotní studie ve Spojených státech. Výzkumu se účastnily těhotné ženy se špatným orálním zdravím. Ty podstoupily nechirurgické odstranění zubního kamene a root planing [ohlazení kořene, pozn. red.] nad dásní i pod dásní. Zároveň obdržely na domácí čištění zubů elektrický zubní kartáček Philips Sonicare.

Závěry studie vědců z West Virginia University překvapily. Ukázaly téměř čtyřnásobný pokles výskytu předčasného porodu. A potvrdily i snížení několika molekulárních markerů systémového zánětu.

A nejen to: Podle vědců hormonální změny spojené s těhotenstvím v mnoha případech zvyšují lepkavost zubního plaku, který pokrývá zuby. Což má za následek větší výskyt bakterií, jež způsobují zánět dásní. Tato takzvaná těhotenská gingivitida se přitom projevuje u 60 až 75 procent těhotných žen. A v některých případech se dále rozvíjí v paradentózu.

„O to důležitější je dbát o své orální zdraví a důsledně jej monitorovat,” apelují vědci na budoucí maminky.

To platí i pro těhotné ženy v Česku. Ty mají ze zákona společně s dětmi do 18 let nárok na dvě bezplatné preventivní prohlídky ročně. Od roku 2018 mají navíc těhotné a ženy do šesti měsíců od porodu nárok na bílé cementové plomby hrazené ze zdravotního pojištění. Pojišťovny poskytují speciální příspěvky těhotným ženám až do jednoho roku od porodu i na dentální hygienu.

Zdravé zuby a nevolnosti těhotných žen

Odborníci dále apelují na těhotné ženy, které trpí ranní nevolností, případně nevolnostmi v průběhu dne. Doporučují jim, aby si po zvracení vypláchly ústa vodou. To není překvapivé. Překvapující je ale rada, aby následně počkaly nejméně hodinu před vyčištěním zubů. To proto, že okamžitým čištěním zubů jim, a nejen jim žaludeční kyseliny mohou naleptat zubní sklovinu.

„Ideálním postupem je nejdříve ústa opakovaně důkladně vypláchnout vodou nebo ústní vodou, čímž se zneutralizuje pH v ústech, poté počkat alespoň hodinu, a až následně si vyčistit zuby kartáčkem,” tvrdí odborníci.

Podle nich i tak zůstává kvalitní čištění zubů dvakrát denně po dobu dvou minut, každodenní péče o mezizubní prostory a pravidelné preventivní prohlídky nejlepší cestou, jak bojovat proti tvorbě zubního plaku a kamene. A tedy i předcházet těhotenské gingivitidě.

Důležité jsou i další kroky, které mohou ženy v těhotenství k udržení zdravé dutiny ústní podniknout. Mezi ně patří pravidelné čištění mezizubními kartáčky nebo ústní sprchou. V případě manuálního čištění je vhodné zvolit co nejmenší měkký kartáček či jednosvazkový kartáček. To proto, aby se žena dobře dostala i na zadní zuby bez zbytečného dráždění dávivého reflexu, kterým ženy často trpí. U elektrických kartáčků se doporučuje použít měkký typ hlavice, nastavení nízké intenzity a tlakový senzor.

Společnost Philips pomáhá těhotným k lepšímu zdraví

Studie na téma orální zdraví a těhotenství není jedinou aktivitou společnosti Philips v oblasti zdraví budoucích matek a jejich ještě nenarozených dětí. Účastní se také mnoha akcí tam, kde se ženy obtížně dostávají ke kvalitní prenatální péči. Poskytuje různé služby zaměřené na jejich zdraví a kvalitu života během těhotenství. Vzdělává je ve sféře orálního zdraví, dentální hygieny, screeningu a záznamu paradentózy. Ženám taktéž poskytuje své elektronické zubní kartáčky Philips Sonicare.

Sahejte si na prsa a varlata, nabádá Sahejtesinaně

Tyto programy přinášejí viditelné výsledky. Ženám zapojených do předporodního programu péče, které si dvakrát denně čistí zuby kartáčkem Philips Sonicare, se významně zlepšil těhotenský stav v porovnání s těmi, které si zuby čistily méně než dvakrát za den.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here