Lidé na Bruntálsku losují o volné místo u zubaře

1
1006
zubare
Foto: Pixabay.com

Dvě nově zřízené zubní ordinace v Albrechticích a Rýmařově na Bruntálsku brzy přijmou nové pacienty. O tom, kdo se do péče zubaře dostane, rozhodne los. Zprávu potvrdil personální a marketingový náměstek krajské nemocnice v Krnově Jiří Krušina.

Podle Krušiny je zubařů v regionu, kteří přijímají pacienty takzvaně na pojišťovnu, dlouhodobě nedostatek. A právě na Bruntálsku a také na Karvinsku jich chybí vůbec nejvíce. Krnovská nemocnice proto zřídí alespoň dvě nové ordinace. Nyní připravuje předregistraci pacientů do zubních ordinací.

Předregistrace vypadá tak, že příští pondělí o registraci zažádají zájemci o péči v zubní ordinaci ve Městě Albrechticích. Žádost podají buď on-line formou, nebo osobně. Online formuláře se jim otevřou v pondělí [21.11.] od 08:00 do 15:00 hodin na stránkách nemocnice. Ve stejném čase vytištěné žádosti přijmou i pracovníci v prostorách zubní ordinace v nemocnici ve Městě Albrechticích.

Zajistit zubaře je dle starostů i nadále nadlidský úkol

„Formulář bude ke stažení na našich webových stránkách od úterý. Lidé, kteří místo on-line formy chtějí zvolit papírový formulář, si jej mohou doma v klidu vyplnit a následně odevzdat v pondělí v ordinaci. Pro ty, kteří nemají možnost tisku ani on-line podání žádosti, budou formuláře k dispozici také na místě,” uvedl ředitel nemocnice Ladislav Václavec.

O týden později, tedy v pondělí 28. listopadu, se ve stejném čase od 08:00 do 15:00 budou přijímat předregistrační formuláře i v Rýmařově. Rovněž v tomto případě lidé vyplní formuláře elektronicky nebo tiskopis odevzdají v nemocničním stanu. Ten bude stát u rýmařovské polikliniky. Formuláře budou ke stažení od 22. listopadu, od stejného data budou k dispozici také na podatelně rýmařovské radnice.

Zubaře nemá v regionu 30 000 lidí

„Zubař v našem regionu schází bezmála 30 000 lidí. Snažíme se tento problém řešit. Po Novém roce otevřeme pátou a šestou zubní ordinaci,” uvedl Václavec.

Potvrdil, že o přijatých pacientech dvou nyní otevíraných ordinací rozhodne losování. Ten plátce zdravotního pojištění, který bude mít štěstí, se k zubaři dostane. Ten plátce, který štěstí mít nebude, zůstane nadále bez zubaře. Ředitel nemocnice vysvětlil důvody pro losování. Nemocnice se tím chce vyhnout frontám, a hlavně předejít nedůstojným tlačenicím. Na losování se dohodla s městy.

„V dané dny přijmeme všechny vyplněné formuláře. Ty zpracujeme a opatříme řádným číslem. Poté zástupce nemocnice a zástupce konkrétního města vylosuje tisíc čísel. Vylosovaní budou do konce února 2023 postupně kontaktováni naším týmem,” uvedl.

Ministr Válek ohlásil novinku u zubařů. Lidé ji ale nepocítí

„Bohužel kapacita každé ordinace je omezena. Tudíž všem, kteří neobdrží naši odpověď o vylosování žádosti do konce února, nezbývá než v hledání stomatologa pokračovat,” dodal s tím, že v případě, kdy zájemce podá více žádostí, bude ze slosování automaticky vyřazen.

V Moravskoslezském kraji nemá zubaře až 100 000 lidí

Stomatologická péče patří v Moravskoslezském kraji k nejhůře dostupným zdravotním službám. V kraji před časem vznikla výzva k zajištění stomatologické péče. Tu podpořil i Moravskoslezský kraj a podepsali zástupci více než stovky měst a obcí z regionu. Ve výzvě iniciátoři poukazovali na skutečnost, že v kraji zubní lékař chybí nejméně 80 000 až 100 000 obyvatel. Někteří lidé nebyli na zubní prohlídce více než deset let.

Lidé bez zubaře si zlost vybíjejí už i na zubní pohotovosti

Za vůbec nejhorší označili situaci na Bruntálsku a Karvinsku. Krnovská nemocnice dosud provozuje čtyři zubní ordinace, které jsou ve Vrbně pod Pradědem, Horním Benešově, Břidličné a v Krnově. Nová ordinace ve Městě Albrechticích bude fungovat ve zrekonstruovaných prostorách nemocniční budovy, v Rýmařově město nechalo připravit prostory v budově polikliniky.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Jedna z nově otevíraných zubních ordinací není v Albrechticích, nýbrž ve Městě Albrechtice. Město se jmenuje Město Albrechtice.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here