Ministr Válek ohlásil novinku u zubařů. Lidé ji ale nepocítí

8
41233
ministr_Valek
Ilustrační foto: Pixabay.com

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] zareagoval na léta trvající nedostatek zubařů, kteří ošetřují pacienty takzvaně na pojišťovnu. Už se s tím pochlubil i v deníku Blesk. Potíž ale je, že v praxi jeho novinka nic moc neřeší.

Ministr Válek oznámil, že do úhradové vyhlášky pro příští rok zařadil proplacení druhé prevence u zubaře v jednom roce.

„Prevence je půl zdraví a u péče o chrup to platí zrovna tak. Proto jsem se rozhodl zařadit do úhradové vyhlášky proplacení i druhé preventivní prohlídky u zubaře během roku,“ potvrdil dnes [29.9.] na Twitteru ministr Válek.

Nabízí se otázka, jak to pomůže v praxi. Nedostatek zubních lékařů ochotných přijmout do své péče nové pojištěnce je známý. Řeší ho samotní klienti zdravotních pojišťoven a stejně dobře o něm dlouhodobě ví i zdravotní pojišťovny, odborné společnosti i politici.

„Spoléhalo se, že lékař vydělá na nadstandardních výkonech a bude sponzorovat takzvanou pojišťovenskou medicínu. Pokud ale pacienti žádají 100% bezplatnou péči, pak to nefunguje. A takových lidí je asi milion,“ popsal dlouhé roky trvající situaci v Česku pro ZdraveZpravy.cz již v roce 2019 prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Problémy se zajištěním stomatologické péče už neřeší jen subjekty ve zdravotnictví, ale i municipality. Chybějícím zubním lékařům, kteří ošetřují takzvaně na pojišťovnu, dnes běžně nabízejí statisícové příspěvky i jen za několik hodin práce týdně.

Zpátky k novince ministra Válka

Od ledna 2023 podle ministra Válka zdravotní pojišťovny svým klientům uhradí ne jednu, ale dvě preventivní prohlídky do roka u jejich registrovaného zubního lékaře. Oznámení překvapuje. Ti šťastlivci, kteří registrovaného zubaře mají, totiž nemají s hrazenou prevencí 2x ročně žádný problém. Což potvrzují i u příspěvku ministra na sociálních sítích.

„No já chodím k zubaři na prohlídku 2x ročně už roky a nikdy jsem neplatil tu druhou. Tak nevím, v čem je rozdíl…,“ píše jeden z komentujících u příspěvku ministra Válka a zdaleka není sám.

Druhá, už méně šťastnější skupina pojištěnců poukazuje na to, k čemu je jim úhrada druhé prevence v roce, když nemůžou najít zubaře, který by si je vzal do péče. A nikdo jejich chrup preventivně nevyšetří ani jednou do roka.

„Super a kde seženu zubaře…,“ reaguje jeden z čtenářů.

„Takže místo toho, abyste řešil dostatek zubařů pro všechny, vymýšlíte těm zoufale nedostatkovým zubařům další práci,“ píše další čtenář a postupně se přidávají další.

Dvě prevence do roka? Dosud žádný problém

Jak funguje úhrada zdravotních prohlídek v ordinacích zubních lékařů v roce 2022 blíže popisuje ve své zprávě Všeobecná zdravotní pojišťovna [VZP ČR]. Z ní vyplývá, že obecně se pro pojištěnce v podstatně nic nezměnilo. Došlo pouze k úpravě vykazování a proplácení zdravotního výkonu mezi poskytovatelem péče, tedy zubařem a zdravotní pojišťovnou.

Úhradová vyhláška MZ ČR pro rok 2022 přináší však změnu v tom, jak budou příslušné stomatologické výkony stomatologům hrazeny,“ píše VZP ČR.

Zajistit zubaře je dle starostů i nadále nadlidský úkol

Do konce roku 2021 absolvoval dospělý pojištěnec u zubaře preventivní prohlídku [kódy 00901, resp. 009046] hrazenou ze zdravotního pojištění jedenkrát ročně. S výjimkou preventivních prohlídek v době těhotenství. A to v souladu s vyhláškou Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] o preventivních prohlídkách.

„Takzvaná druhá prohlídka [doposud vykazovaná kódy 00902, resp. 00947] nebyla prohlídkou preventivní. Jednalo se o výkony s názvem Péče o registrovaného pojištěnce nad 18 let věku, které zahrnovaly kontrolu dentální hygieny, orientační vyšetření a motivaci pojištěnce a dále ošetřování běžných afekcí a zánětů gingivy a sliznice dutiny ústní, parodontu atd.,“ objasňuje VZP ČR.

Pojišťovna hradí prevenci a orientační vyšetření u zubaře

Od roku 2022 se tak hradí preventivní prohlídka u dospělých pojištěnců pouze jednou v roce. Na základě úhradové vyhlášky MZ ČR se ale celý obsah stávajících kódů 00902 a 00947 přesunul do agregované úhrady.

„To znamená, že dospělí pojištěnci tak stále mají nárok, aby jim jejich registrující stomatolog v tomtéž roce, ve kterém již absolvovali preventivní prohlídku, provedl podle potřeby ještě jedno orientační vyšetření,“ uvádí VZP ČR.

Lidé bez zubaře si zlost vybíjejí už i na zubní pohotovosti

Prakticky jde o kontrolu dentální hygieny, motivaci a výše uvedená drobná ošetření. Tedy ošetření běžných afekcí a zánětů gingivy a sliznice dutiny ústní, parodontu, aj.

Z hlediska nároku pojištěnce tedy nedochází od roku 2022 k žádné změně. Rozdíl je pouze v tom, jak se příslušné výkony hradí. Dosud platilo, že poskytnutou péči o registrovaného pojištěnce, tedy takzvanou druhou prohlídku pojišťovna lékaři hradila jen tehdy, pokud pojištěnec skutečně přišel [vykazoval se kód 00902, resp. 00947].

„Nově zdravotní pojišťovna uhradí zubnímu lékaři za každého registrovaného pojištěnce měsíční agregovanou platbu, do které je zahrnuta i případná tzv. druhá prohlídka,“ vysvětlují zástupci VZP ČR.

Zubní lékař tak dostane platbu skutečně za každého registrovaného pojištěnce. Tedy i za takového, který v daném roce do ordinace na vyšetření vůbec nedorazí.

A aby situace byla ještě více zamotaná, VZP ČR dodává: „Přímou úhradu od registrovaného pacienta za takzvanou druhou prohlídku není možno vybírat.“

Závěrem řekněme, že v Česku se u stomatologů dnes přímo platí i za ty výkony, za které by stomatologové peníze vůbec vybírat neměli. A to navzdory proklamacím těch, kteří veřejnost v minulosti ujišťovali, že problém v oblasti dostupnosti a nákladů na zubaře v Česku jednou provždy vyřešili. Tedy v podobném duchu, v jakém nyní oznámil „svou novinku“ ministr Válek.

Veronika Táchová

8 KOMENTÁŘE

  1. Nevím, zda je v pořádku když mi moje zubní lékařka neřekla nic o tzv orientační prohlídce, kterou kromě preventivní prohlídky hradí jednou do roka zdravotní pojišťovna. A věřte, že nejsem sám. Jedná se tu o sehranou partii mezi pojišťovnami a zubaři.

  2. Náš zubař od nového roku vypovídá veškeré smlouvy s pojišťovnami. Co to znamená? Vše si budu hradit sama včetně dětí. Jinou možnost nemám, jiného zubaře neseženu 🙁

  3. Zubař mi zhotovil korunku a náhradu /protézu / samozřejmě za finanční odměnu a vydrželo mi to 2 dny . KORUNKA ODPADLA A PROTÉZA SE MI ZLOMILA !!! Je možná reklamace bude zdarma ? Nebo zase budu platit za takovou práci ?

  4. Doktoři mají ordinační hodiny od 8 do 12 hod. Kdyby, hlavně obvodaci měli 8 hod denně. Tak jich bude nadbytek. Měli by se rozdělit na ty co jedou na pojišťovnu a ti bez pojišťovny. Pak vás zubař na zubarskym křesle přesvědčuje ať si „připlatite“. To při placení je 2000 za vyčištění kanálku za bílou plombu 2500k. Nebo vám řekne že ten kanálek musí opravit a že mu to pojišťovna po druhé nezaplatí. Nikdy nevíte o co si zubař řekne. Ortoped si za injekci řekne 1500 a proč potom po mě chce kartičku pojišťovny. Vždyť ta injekce je hrazena pojišťovnou.

  5. Mám známou, která studovala na samé 1 – od základky až po gymnázium. Od malička má jasno – chce být zubařkou. Přesto ji nevzali – proto vystudovala všeobecné lékařství (s červeným diplomem). Nechápu tento systém.

  6. Proč je nedostatek dentistů, lékařů? Protože platíme studia zahraničním medikům a hlavně Ukrajincům kteří po dosažení magistrátu odcházejí do svých zemí. Stále se bude vymlouvat na malé kapacity učeben ale aby se spoléhalo hlavně na české studenty medicíny tak to ne.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here