V Opavě kurtovali mladou ženu k lůžku 12 let

2
4434
v_opave
Foto: PNOP

Jako mučení, v lepším případě jako nelidské zacházení, zhodnotila komise ministerstva zdravotnictví případ mladé ženy, kterou v Psychiatrické nemocnici v Opavě zdravotníci poutali k lůžku od jejího dětství. Celkem dvanáct let.

Personál pacientku kurtoval k lůžku dvanáct let prakticky bez přestávek. Případ prošetřuje policie na základě trestního oznámení od pracovníka Národního ústavu duševního zdraví [NUDZ]. Ústav sdělil, že šlo o soukromou aktivitu. Na případ upozornil server iRozhlas.cz v článku 12 let byla kurtovaná k psychiatrickému lůžku: zpráva ministerstva spekuluje o mučení. Vedení Psychiatrické nemocnice v Opavě tvrdí, že situaci napravilo.

Psychiatrická nemocnice v Opavě je zdravotnické zařízení, jejímž zřizovatelem je Ministerstvo zdravotnictví ČR. Jde o nemocnici určenou pro diagnostiku a léčbu celého spektra duševních chorob včetně dětské psychiatrie. Nemocnice provozuje 863 lůžek, kterými ročně projde 6 500 pacientů.

Jak se vlastně přišlo na kurtování pacientky

Delegace ministerstva zdravotnictví navštívila před čtyřmi lety 18 psychiatrických zařízení v celé republice. Chtěla vyhodnotit kvalitu v nich poskytované péče podle kritérií Světové zdravotnické organizace [WHO].

V Opavě narazil kontrolní tým na případ pacientky s těžkou formou autismu. Ženu zdravotníci v nemocnici podle jejich informací k lůžku poutali 12 let téměř bez přerušení.

„Pacientku personál přebaluje i krmí v kurtech. Nemá kontakt s ostatními pacientkami. Personál podle vlastních slov nikdy nevyzkoušel alternativní techniky zvládání ataků agresivity pacientky,“ uvedli kontroloři v oficiálních zprávách, přestože resort jejich existenci podle informací serveru iROZHLAS opakovaně popíral.

Omezení pacientky zdravotníci vedli jako nedobrovolné a pravidelně k němu získávali souhlas soudu. Podle dostupných zpráv soud za účelem svého rozhodnutí pacientku ale nikdy nevyslechl. Kontroloři označili takovou praxi za šokující, byť si pacientka omezení přála z důvodu vlastní ochrany.

„Domníváme se, že takovouto formu zacházení je nutné kvalifikovat jako mučení, v lepším případě jako nelidské zacházení,“ uvedli v dokumentu členové kontrolního týmu.

Případ v Opavě prošetřuje policie

Případ kurtované pacientky v Opavě prošetřuje policie, a to na základě trestního oznámení pracovníka NUDZ Jindřicha Jašíka.

„Z mého pohledu se tam jednalo o týrání svěřené osoby, a tím ten případ podléhá oznamovací povinnosti,“ vyjádřil se Českému rozhlasu.

Ředitel NUDZ Petr Winkler sdělil, že podání trestního oznámení na postup nemocnice je čistě soukromou aktivitou Jašíka. NUDZ s ním podle Winklera spolupracuje na částečný úvazek jako regionální specialista destigmatizace v iniciativě Na rovinu.

„O této soukromé aktivitě pana Jašíka však nebyl NUDZ vůbec informován, nijak se na ní nepodílí, ani nemá přímou souvislost s prací vykonávanou panem Jašíkem pro NUDZ,“ upřesnil Winkler a dodal, že zjištění v kauze NUDZ nijak nebagatelizuje.

S nařčením z despotismu nesouhlasím, říká šéf NUDZ

Podle ředitele opavské psychiatrické nemocnice Zdeňka Jiříčka se po několika měsících od kontroly z ministerstva zcela změnil zavedený přístup a tři roky se u pacientky dlouhodobé kurtace nepoužívají. Snížení počtu kurtací a jiných omezení je podle Jiříčka možné díky lépe proškolenému personálu a postupně se zlepšujícímu technickému stavu budov.

Vše už je v pořádku, tvrdí ministerstvo

Ještě v nedávné době českou psychiatrii kritizovaly i mezinárodní instituce za používání klecových a síťových lůžek nebo kurtování pacientů. Ministerstvo zdravotnictví vypracovalo metodiku a doporučení pro nezbytně nutné omezování pacientů. Což se dotklo i zařízení v Opavě. Nápravu u dané pacientky v zařízení potvrzuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

„Podle dostupných informací je v tomto případě pacientka již několik let bez dlouhodobého omezení pohybu kurtováním,“ sdělil mluvčí serveru iROZHLAS.cz.

NKÚ: O dotace na centra duševního zdraví nebyl zájem

V roce 2013 schválilo ministerstvo zdravotnictví plán reformy psychiatrické péče v Česku. Podle něj by mělo mít více pacientů přístup k ambulantní nebo terénní péči. A lůžková zařízení mají disponovat pokoji s méně lůžky a samostatným sociálním zařízením.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Hm. Je to blbý, otázkou je jak se projevovali ty agresivní attaky. Je třeba myslit také na personál a také na to že nikdo nechce platit tyto zařízení. Kde se mají vzít peníze na to aby bylo možné se o takové lidi starat jako v bavlnce? Kde jsou rodiče, kteří se dítěte totálně vzdali a nechtěli s ním asi nic mít společného? Lidi zajímá jen aby měli spoustu zboží, spoustu peněz ale nechtějí slyšet nic o tom že by měli platit taková zařízení. Cítí se pohoršeni takovouto zprávou a přesto ani nehnou prstem aby někomu sami pomohli.

  2. Tiež mám dosť zlé skúsenosti z Brna. Napríklad kurtovanie na celú noc a do zápisu dali 2 hodiny. Neverili mne ani manželke a potom sa v tom ťažko vyzná človek keď je pod veľa liekmi k tomu. S odstupom času ale začínam vidieť, že všetko je tak ako má byť a zdá sa, že som si to takto „objednal“… S manželkou sa delíme o náš príbeh „s duševní ne-mocí v partnerství“ v nepravidelných videách, kde pomerne podrobne popisujeme všetkých 6 hospitalizácii.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here