Nocleženek pro bezdomovce ubylo, lidé šetří

0
357
noclezenek
Ilustrační foto: Pixabay.com

Za letošní zimu lidé zakoupili 19 tisíc nocleženek pro bezdomovce. To je proti stejnému období loni o tisíc méně. Nocleženka je stokorunový poukaz, který je vstupenkou pro přespání v některém ze zařízení Armády spásy.

Zhoršená ekonomická situace letos dopadla i na provozy, které zabezpečují přenocování v teple pro lidi bez domova. Svědčí o tom počty prodaných poukazů, takzvaných nocleženek. Právě díky nim mohou bezdomovci v zimních měsících přespávat v některém ze zařízení provozovaném Armádou spásy. Zatímco letos jich lidé zakoupili zhruba 19 tisíc, loni to bylo ve stejném období o tisícovku více.

„Velmi si vážíme každého dárce, který takzvanou nocleženku zakoupí. Díky nim se nám daří zajišťovat ubytování těm lidem, kteří na něj jinak nemají finance,“ uvedl národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa.

Výsledek bytové politiky státu: 270 tisíc lidí v bytové nouzi

Zdůraznil, že každoročním cílem Armády spásy je, aby se lidé bez přístřeší v zimě dostali do tepla. Podle něj je to s ohledem na rizika, která těmto lidem hrozí, to nejdůležitější.

Projekt s nocleženkami, tedy stokorunovými poukazy pro přenocování bezdomovců, nabízí Armáda spásy už sedmým rokem. V prvním roce projektu jich lidé zakoupili podle mluvčí Armády spásy Terezy Melišové 6 500, v dalších letech počty prodaných kusů rostly. V sezoně na přelomu let 2020 a 2021 lidé pořídili rekordních téměř 40 tisíc nocleženek.

A ani neuplatněné nocleženky nepřichází vniveč. Pokud se nakoupené poukazy v zimní sezoně nevyčerpají, pak podle mluvčí Melišové putují do zvláštního fondu. Z něj se pak financuje další pomoc lidem v životní nouzi.

„Všechny neuplatněné nocleženky využijeme k pomoci konkrétním lidem,“ ubezpečují lidé z Armády spásy.

Kolín dal spací kapsle na zahradu ubytovny. V ČR jich je cca 300

Financují z nich například výdaje spojené s vyřízením dokladů totožnosti a při řešení zdravotních potíží. Anebo z nich hradí výdaje při stěhování do sociálního zařízení, v lepším případě pak i do vlastního bydlení.

Nocleženky lidé bez domova někdy neuplatní kvůli jejich ztrátě, zničení nebo naplněným kapacitám v noclehárnách.

Nocleženek není nikdy dost

Přespání v noclehárně oproti nocležence nabízí většina provozů od listopadu do dubna. Poukaz ale mohou lidé zakoupit po celý rok. Sociální pracovníci je pak potřebným rozdávají při prvních mrazivých nocích.

Bezdomovci v Ulmu v zimě nocují ve spací kapsli

Mimo přespání v teple zajistí nocleženka potřebným i polévku s pečivem a teplý nápoj. Lidé se mohou v noclehárně umýt, vyměnit prádlo a pohovořit i se sociálním pracovníkem. Právě ten se snaží bezdomovce motivovat k postupnému návratu do běžného života s důstojným zázemím.

V zimních časech Armáda spásy spravuje přibližně 2 500 míst k přenocování. V době silných mrazů provozní pracovníci ubytoven často řeší vyčerpané kapacity. Lidem v takových situacích nabízí přečkat mrazivou noc v zařízení alespoň na židlích.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here