Implantáty PIP praskají víc, než je běžné, potvrdil soud

0
423
implantaty
Ilustrační foto: Pixabay.com

Francouzský soud nařídil německé certifikační společnosti TÜV Rheinland uhradit odškodné ženám, které si nechaly voperovat vadné prsní implantáty od dnes už neexistující francouzské firmy PIP. Týká se to i žen v Česku.

Odvolací soud v jihofrancouzském Aix-en-Provence rozhodl, že společnost TÜV Rheinland zaplatí skupině třinácti žen, jež podstoupily plastiku poprsí, od 7 000 [cca 166 000 Kč] do 37 000 eur [cca 889 000 Kč]. Jednotlivě žalující oběti mají dostat podle sdružení obětí odškodné každá ve výši až 37 000 eur.

„Tímto bezprecedentním rozsudkem vstupuje kauza PIP do konečné fáze kompenzací obětem,” uvedlo sdružení.

Firma PIP prodávala implantáty po celém světě více než dvě desetiletí. Již před třinácti lety vyšetřovatelé ale zjistili, že používala namísto medicínského silikonu nestandardní silikonový gel vlastní výroby. A tento gel neschválila žádná z lékařských autorit. Výsledkem bylo, že implantáty praskaly až dvakrát častěji než výrobky jiných certifikovaných firem. Nejde přitom o žádnou maličkost. Prsní implantáty společnosti PIP dostalo více než 300 tisíc žen, včetně asi dvou tisíc v České republice.

Zakladatel firmy Jean-Claude Mas dostal v roce 2013 u soudu čtyřletý trest odnětí svobody a pokutu ve výši 75 tisíc eur [cca 1,78 mil. Kč]. V roce 2019 Mas zemřel. Sdružení PIPA aktuálně uvedlo, že soudní rozhodnutí je vůbec první, které vyčíslilo konečnou kompenzaci obětem. Dosud soudy ukládaly jen předběžné platby ve výši 3 000 eur [cca 71 tis. Kč] až 6 000 eur [cca 142 tis. Kč]. Náhrady dostalo cca 35 000 žen, které odškodné žádají v šesti různých soudních procesech ve Francii.

Ženy si vyndávají implantáty z těla

Estetických zákroků v roce 2021 meziročně přibylo o 19 procent. Na klinikách lékaři provedli v témže roce více než 30 milionů takových úprav. Zvětšit prsa si v roce 2021 nechalo třináct procent pacientek. Nejčastější estetickou plastickou operací se stala nově liposukce, tedy odsání tuku. Ještě nedávno ale vedlo právě zvětšení prsou. Data vyplývají z analýzy Mezinárodní společnosti estetické plastické chirurgie [ISAPS].

Zájem o zvětšení prsou mezi ženami opadl i kvůli zveřejnění studie, která dokládá souvislost mezi prsními implantáty a rozvojem nádoru z lymfatických buněk, jak ve studii upozornil její spoluautor a italský chirurg Gianluca Campiglio.

Ženy se zbavují implantátů. Nově frčí liposukce

Údaje o certifikovaně provedených estetických úpravách za rok 2021 ukazují, že po celém světě strmě narůstají počty žen, které po klinikách požadují vyjmutí prsních implantátů, dodává Campiglio. Zájem o odstranění implantátů podle něj v posledních čtyřech letech celosvětově vzrostl téměř o 50 procent.

Plastické operace prsů

Plastická operace prsů patří k častým zákrokům plastických chirurgů. Důvody pro výkon jsou dva. Žena není spokojená se vzhledem svých prsů, nebo jí lékaři z prsu odstranili nádor.

Současná plastická chirurgie opravuje, upravuje, modeluje různé části těla po úrazech, popáleninách i z kosmetických důvodů. Zahrnuje rekonstruktivní chirurgii [rekonstrukce, opravy], estetickou chirurgii [opravy, úpravy viditelných částí těla, odstraňování důsledků obezity, tvarování prsů, implantace vlasů, úpravy tváře] a chirurgii popálenin.

Operace prsů
  • Augmentace – zvětšení prsou implantáty
  • Zvětšení prsou vlastním tukem
  • Mastopexe – modelace prsou, vytvarování, zvednutí
  • Redukce prsou – zmenšení
  • Výměna prsních implantátů
  • Úprava asymetrie prsou
  • Úprava prsních dvorců, vpáčené bradavky

Nejvíce chirurgických a kosmetických zákroků provedou lékaři v USA, Číně, Brazílii, Indii, Mexiku, Japonsku. Z evropských zemí si drží přední příčky Německo, Itálie a Španělsko.

Trendy v estetické medicíně určují i sociální sítě

Druhy zákroků se v každé zemi liší. Ve Spojených státech je nejčastějším zásahem zvětšování nebo modelace prsou. V asijských zemích jsou to operace očních víček a modelace čelisti.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here