ČLnK: Návrh ÚOHS na online výdej léků je nebezpečný

0
328
online_vydej_leku
Foto: Luscinia Health

Lékárníci se ohradili proti doporučení antimonopolního úřadu zavést online výdej léků na předpis. Doporučení je součástí výsledku šetření úřadu, ve kterém hodnotí konkurenční prostředí v oblasti distribuce léčiv.

Jedním z výstupů šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže [ÚOHS] je následovné doporučení pro regulátory trhu s léky: Podpora online prodejů hrazených léčiv a léčiv na předpis.“

Podle České lékárnické komory [ČLnK] je ale takové doporučení ÚOHS splněným snem některých výrobců a provozovatelů velkých e-shopů. A vymyká se jeho kompetencím i rámci šetření.

„ÚOHS projevil nekompetenci v tom vidět, jaké jsou reálné problémy lékárenství v České republice, nerozumí problematice zaměnitelnosti léků. Zcela opomíjí to, že lékárna je zdravotnické zařízení a s lékem není možné zacházet jako s běžným zbožím,“ uvedl k výstupu ÚOHS prezident ČLnK Aleš Krebs.

ÚOHS: Přímá distribuce tuzemský trh s léky nenarušuje

Antimonopolní úřad podle něj pacienta chápe pouze jako spotřebitele, kterému navíc v doporučení radí srovnávat výši doplatků v různých lékárnách. A tedy se při pořizování léku rozhodovat podle ceny.

„Jeho doporučení jsou nebezpečná pro pacienty i společnost a likvidační pro lékárny,“ varuje.

Posláním ÚOHS je podle něj bránit hospodářskou soutěž bez ohledu na velikost soutěžitelů, svými doporučeními ale dělá pravý opak.

Lékárnici varují i před dalšími návrhy ÚOHS

Lékárníci rovněž nesouhlasí s odstraněním podmínky, podle které by zásilkový výdej měl být navázaný výhradně na kamennou lékárnu.

„Tím pádem by léky mohli, slovy ÚOHS, ´prodávat´, provozovatelé různých e-shopů bez lékárny,“ dodávají.

Doporučení ÚOHS pro regulátory
  • Sledování distribučních modelů ze strany SÚKL s cílem zvýšení transparentnosti trhu zejména pro regulační a kontrolní orgány.
  • Vyšší míra spolupráce regulačních a kontrolních orgánů s ÚOHS při odhalování protisoutěžních praktik.
  • Pečlivější přezkum současné regulace a obezřetné přijímání nových regulací, snížení míry regulace dané oblasti, konzultace při přijímání nové regulace s Úřadem.
  • Předepisování/poptávání léčivé/účinné látky místo konkrétního léčiva.
  • Podpora online prodejů hrazených léčiv a léčiv na předpis.
  • Vyšší míra zohlednění reálných nákladů při stanovení ceny léčiv a úhrad ze zdravotního pojištění [např. formou úpravy či doplnění systému referenčních cen].
  • Pobídky s cílem zvyšovat motivaci k výrobě dalších léčiv v ČR pro zvýšení konkurence.
  • Společná strategie v boji s nedostupností léčiv na úrovni EU.
  • Zastropování obchodní přirážky u hrazených léčiv pro články distribučního řetězce.
  • Zavedení emergentního systému a vytvoření podmínek pro jeho fungování.

Antimonopolní úřad v doporučení pro zavedení zásilkového výdeje argumentuje tím, že „nemožnost koupě léčiva na předpis online, resp. jeho doručení prostřednictvím doručovatelských služeb, snižuje spotřebitelské pohodlí, resp. blahobyt”.

Lékárníci na druhou stranu ale upozorňují, že zavedení takové praxe by skončilo rozvolněním trhu s léky na předpis.

Zásilkový online výdej léků je téma k diskuzi

K doporučení ÚOHS se v pátek [10.2.] vyjádřil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Jeho resort výsledky šetření antimonopolního úřadu sleduje. Se zástupci úřadu se sejde, aby se návrhy případně zapracovaly do zákona.

„Online prodej léků na předpis je velmi komplikované a složité téma,” reagoval na doporučení ÚOHS ministr.

Podle něj je potřeba při diskuzi o zavedení zásilkového výdeje sledovat především zájmy samotných pacientů.

„Je potřeba velmi intenzivně diskutovat s lékárnickou komorou, se stakeholdery, co je, a co není smysluplné,” řekl.

Přesto Válek dodal, že současný trh směřuje k tomu, že stále více produktů se stává dostupných na internetu. A téma zásilkového výdeje je předmětem diskuzí, které musí ministerstvo reflektovat.

„Není to tak, že by ministerstvo zdravotnictví připravovalo novelu, kterou by třeba v letošním roce chtělo předložit do Poslanecké sněmovny, kde řešení nedostatku léků by byl online prodej,” uvedl.

Zásilkový online výdej léků navrhoval exministr Vojtěch

O legislativní ukotvení zásilkového výdeje léků na předpis usiloval bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] s poslancem hnutí ANO Patrikem Nacherem. To formou pozměňovacího návrhu do novely zákona o návykových látkách, který ale v červnu 2021 poslanci ve třetím čtení novely nepodpořili. Oba poslanci tehdy pro zavedení zásilkového výdeje léků argumentovaly tím, že by rozšíření distribuce zlepšilo přístup k lékům hlavně pacientům se zdravotním hendikepem.

Patrik Nacher tehdy uvedl, že se tomuto systému Česko tak jako tak v budoucnu stejně nevyhne. Naopak zařazení pozměňovacího návrhu do novely kritizovali zástupci lékárenské péče i další odborníci ze zdravotnictví. Upozorňovali hlavně na to, že návrh vložili poslanci do projednávané novely bez předchozí odborné diskuze. Navíc v poslední fázi legislativního procesu jako takzvaný „přílepek“.

„Pozměňovací návrh poslanců Adama Vojtěcha a Patrika Nachera a několika dalších považovala Komora od začátku za přílepek, který byl jednoznačně šitý na míru pro některé e-shopy a ve výsledku by existenčně ohrozil kamenné lékárny,“ řekl tehdy prezident ČLnK Aleš Krebs.

Podle něj by přijetím návrhu byla navíc významně omezena základní lékárenská péče pro většinu obyvatelstva.

„Změny v zákonech mají přinášet zlepšení situace, nikoliv ničit fungující a praxí ověřené postupy,“ dodal prezident ČLnK.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here