Onkologicky nemocných u nás přibývá, varuje ČPZP

0
9362
onkologicky
Ilustrační foto: Masarykův onkologicky ústav

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP] přispívá svým pojištěncům i na komplexní onkologickou prohlídku. Důvod je nasnadě. V Česku každý rok zemře skoro 30 tisíc onkologicky nemocných pacientů.

A často jenom kvůli tomu, že na onemocnění nepřišli včas. Rakovina připraví o život více než jeden milion Evropanů ročně. To značí, že na rakovinu v EU umírá každý čtvrtý občan. Každému třetímu onemocnění rakovinou se přitom lze podle Světové zdravotnické organizace [WHO] vyhnout. Stačí k tomu úprava životního stylu a nepodceňování významu preventivních prohlídek.

„Loni jsme jich evidovali téměř 52 tisíc, tedy o 2 300 pacientů více než v roce 2021. Jejich loňská léčba si vyžádala téměř 3,5 miliardy korun. Přičemž meziročně tyto náklady stouply o více než půl miliardy korun,“ upozorňuje mluvčí ČPZP Elenka Mazurová s tím, že ještě v roce 2021 činily tyto náklady 2,922 miliardy korun.

Počty onkologicky nemocných pojištěnců ČPZP a náklady na jejich léčbu
rok 2018 2019 2020 2021 2022 * 2018/2022
Počet pacientů 46 785 48 977 48 439 49 466 51 755 10,6 %
Náklady v tis. Kč 2 534 094 2 853 878 3 301 979 2 921 856 3 442 536 35,8 %

[* předběžné údaje / Zdroj: ČPZP]

První stadia zhoubných nádorů jsou podle lékařů prakticky vždy vyléčitelná. Aby byla léčba úspěšná, je velmi důležité odhalit počínající onemocnění ještě dříve, než způsobí vážné problémy. Najít nemoc v bezpříznakovém stadiu umí preventivní screeningové programy, které rizikovým skupinám pojištěnců navíc platí zdravotní pojišťovny.

V současné době se u nás zachraňují životy prováděním screeningu karcinomu prsu, karcinomu děložního čípku a karcinomu kolorekta. Například screeningové vyšetření děložního hrdla absolvovalo loni i předloni shodně více než 51 procent žen nad 15 let, které jsou registrovány u třetí největší zdravotní pojišťovny ČPZP.

Onkologicky preventivní programy a jejich nabídka

Preventivní programy jsou důležité nejen z hlediska pacientů a jejich zdraví, ale i z pohledu zdravotních pojišťoven a jejich financí. K nejnákladnějším onkologickým onemocněním patří léčba lymfoidní a myeloidní leukemie. Z hlediska celkových nákladů, které ČPZP vynakládá na léčbu onkologicky nemocných pacientů, směřuje každoročně nejvíce prostředků na léčbu rakoviny prsu. Jen loni to bylo 519 milionů korun pokrývající léčbu téměř deseti tisíc pojištěnek ČPZP s diagnózou zhoubný novotvar prsu.

Pojišťovny zaplatí imunoterapii agresivního nádoru prsu

Screening zachytí nádor dříve, než začne způsobovat problémy. A jsou tu i speciální bonusy. ČPZP přispívá pojištěncům na komplexní onkologickou preventivní prohlídku provedenou na specializovaných pracovištích [Komplexní onkologická centra]. Příspěvek až 2 000 korun je určen pojištěncům od 35 let na vyšetření, které zahrnuje laboratorní a další výkony potřebné k odhalení případného karcinomu.

„Další příspěvky je u České průmyslové zdravotní pojišťovny možno čerpat například na preventivní vyšetření kůže, prsu, tlustého střeva. Muži mohou využít příspěvek na prevenci rakoviny prostaty,“ vysvětluje mluvčí pojišťovny.

Kolonoskopie: Jak jsem navštívil své nitro

Dodává, že s tímto typem rakoviny se loni léčilo přes sedm tisíc pojištěnců ČPZP, přičemž jejich léčba stála 348 milionů korun. Nutno dodat, že na komplexní onkologickou prohlídku přispívají i další pojišťovny. Výše příspěvků se liší.

Zájem o preventivní prohlídky je slabý

Se zájmem o preventivní prohlídky u praktického lékaře, které svým klientům hradí zdravotní pojišťovny, je to ale horší. Účastní se jich zhruba jen každý pátý pojištěnec.

„Za rok 2022 evidujeme 22,72 procenta pojištěnců s preventivní prohlídkou u praktického lékaře,“ říká Elenka Mazurová.

Své zdraví si hlídají více ženy, které nepodceňují ani gynekologické prohlídky. Prevenci u gynekologa totiž loni podstoupilo zhruba 54 procent žen registrovaných u ČPZP.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here