Princ William v Polsku ocenil vojáky a povečeřel v queer podniku

0
1234
princ_William
Britský princ William při své návštěvě Polska navštívil britské i polské vojáky na východní hranici země. Odpoledne pak povečeřel ve varšavské queer restauraci. / Foto: ZdraveZpravy.cz

Na neohlášené cestě do Polska v minulém týdnu britský princ William navštívil polské a britské vojáky a setkal se s ukrajinskými uprchlíky. Překvapení bylo, když povečeřel v jedné z mála varšavských queer restaurací.

O předem neohlášené královské cestě do Polska informují západní média. Doprovázela ji přísná bezpečnostní opatření, uvádí agentura Reuters.

„Jsem tady, protože chci osobně poděkovat polským a britským vojákům, kteří úzce spolupracují,” uvedl William v prohlášení pro polská média.

„Také chci vzdát hold lidskosti Poláků. Otevřeli jste svá srdce stejně jako své domovy,” uvedl britský následník trůnu v oficiálním prohlášení.

Princ William při své návštěvě Polska ale nevyjádřil podporu pouze britským a polským vojákům a občanům Ukrajiny pobývajícím v Polsku. Nečekaně a zcela neformálně ukázal rovněž svoji otevřenost směrem k LGBT+ komunitám.

Princ William povečeřel v queer podniku

Při své návštěvě Varšavy v minulém týdnu se princ William postaral o menší rozruch v Bistru Butero [na foto vpravo, zdroj: Butero Bistro], kam se večer bez předchozího ohlášení přišel navečeřet. Na tom by nebylo nic zas až tak zvláštního, pokud by nešlo o podnik prezentující se jako queer prostor. Tedy provoz otevřený sexuálním menšinám, zkráceně LGBT+.

„Měli jsme rezervovaný stůl pro dvanáct lidí pod jménem Daisy,“ řekl k návštěvě majitel restaurace Paweł Zasim v rozhovoru pro Daily Mail.

„Ale pak se objevil bodyguard a řekl, že tohle nebude oslava narozenin Daisy, a následně vešel princ William,“ popsal situaci Zasim.

Zdroj deníku přiblížil, že princ William požádal o připojení se k personálu Kensingtonského paláce na večeři v místní restauraci, kterou si zarezervovali poblíž jejich ubytování. Majitel restaurace Paweł Zasim pro Daily Mail řekl, že „absolutně netušili“, že princ přijde.

„Říkali, že se dobře bavili, strávili tu tři hodiny s ostatními hosty, kteří tu už byli,” dodal.

Snímky pořízené v Butero, které jsou dustupné na sociálních sítích, zachycují ležérně oblečeného Williama [foto vpravo, zdroj: FB fanklub Kate Middleton] sedícího u stolu s lidmi z královského paláce, jak si u personálu restaurace objednává jídlo. Podle Daily Mail si v polské queer restauraci William objednal Kanapka w chałce neboli polský sendvič s trhaným vepřovým masem podávaný s hranolky a česnekovou majonézou asi za 7,50 liber [cca 204 Kč].

„Snědl náš sendvič v pletené rolce s trhaným vepřovým masem. A snědl všechno, takže si myslím, že mu to chutnalo,” dodal Zasim.

Pavel a Čaputová řešili práva LGBT+ komunit

Varšavské bistro Butero se na webu prezentuje jako „queer prostor s komfortním jídlem“. Od svého otevření loni v listopadu pořádá karaoke večery a propaguje se jako LGBT+ restaurace. Což dokládá neonový duhový nápis nad dveřmi do restaurace.

Polsko nechce o LGBT+ komunitě slyšet

Nečekanou návštěvu britského prince v queer restauraci oceňuje především polská LGBT+ komunita. Polsko totiž patří k evropským zemím, které se staví ke stejnopohlavním párům. A k narovnání jejich práv s právy heterosexuálních obyvatel velmi negativně a formálně je neuznává.

Což je podle zprávy ILGA-Europe z roku 2022 i důvod, proč Polsko, kde se oficiálně přes 95 procent obyvatel hlásí ke katolické náboženské víře, opouští stále více lidí hlásící se k LGBT+. A tak návštěva prince Williama v queer podniku jistě není žádná náhoda. Jak poznamenávají britská média. Princ William totiž v minulosti několikrát veřejně vyjádřil podporu LGBT+ komunitě. A to třeba tak, že se před sedmi lety, v roce 2016 nechal vyfotografovat na titulní stranu Attitude, jednoho z nejprodávanějších britských i evropských gay časopisů. V článku pak princ William upozorňuje na nerovný přístup společnosti ke stejnopohlavním párům a jeho dopadům na duševní zdraví těchto sexuálních menšin.

Princ William v Polsku ocenil vojáky

Svou návštěvou Polska v minulém týdnu chtěl princi William ale vyjádřit podporu především tamním vojákům nasazeným u polsko-ukrajinské hranici. Hned první den své návštěvy promluvil v jihovýchodním polském městě Řešov [Podkarpatské vojvodství] s vojáky britských ozbrojených sil, kteří jsou nasazeni na východní hranici Polska s Ukrajinou. Jde převážně o členy královského dělostřelectva z vojenských pluků po celé Británii. Později se krátce setkal rovněž s polskými vojáky. Dodejme, že rozmístění britských vojáků v Polsku je součástí posilování NATO na jeho východním křídle po ruské invazi na Ukrajinu.

Válečná traumata pronásledují vojáky USA i 20 let od invaze do Iráku

Další den ve čtvrtek 23.3. ve Varšavě položil věnec k Hrobu neznámého vojína, kde při státní návštěvě v roce 1996 položili věnec rovněž jeho zesnulí prarodiče, královna Alžběta a její manžel princ Philip. Poté se setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou.

„Na setkání s prezidentem Dudou, jsem ho ujistil o přátelství mezi našimi národy. A znovu zdůraznil svou trvalou podporu a vděčnost polskému lidu,“ řekl britský následník trůnu.

Pak zamířila královská výprava do budovy, v níž našlo zázemí tři sta ukrajinských uprchlíků. William i s nimi krátce promluvil. Zahrál si ping-pong. A tím ukončil svoji předem neohlášenou návštěvu na podporu Polska a Ukrajiny. Polské území navštívil princ William naposledy před šesti lety. Tehdy se tam vydal i se svou chotí princeznou z Walesu.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here