Tenerife řeší obřího plže, je invazivní a přenáší meningitidu

0
1300
tenerife
Ilustrační foto: Pixabay.com

Španělské úřady varují před zdraví nebezpečnými obřími hlemýždi na Tenerife. Nepůvodní a invazivní druh plže může přenášet meningitidu a znepokojuje i zemědělce. Jeho nález se hlásí místním úřadům.

O nebezpečném obřím plži s ulitou na Tenerife informuje španělský server 20minutos. Upozornění počátkem července vydal úřad zvaný RedEXOS, který se zabývá detekcí a zásahy proti invazivním a nepůvodním druhům na Kanárských ostrovech.

„Obří hlemýžď africký [Lissachatina fulica] může přenášet meningitidu a napadá i místní plodiny a planě rostoucí rostliny na Kanárských ostrovech [Tenerife],“ varují místní úřady.

Dodávají, že kdokoli takového hlemýždě [na obr. vpravo, zdroj: RedEXOS] najde, nemá se ho rozhodně dotýkat a už vůbec ne konzumovat a obratem informovat úřad RedEXOS. K nákaze meningitidou [zánět mozkových blan, pozn. red.] může totiž dojít pouhým dotykem na zvíře a následným sáhnutím si na ústa. Riziko představuje rovněž konzumace syrové nebo nedostatečně tepelně upravené zeleniny kontaminované sekretem tohoto plže.

Již loni v březnu našli celní kontroloři na letišti v Bilbau [severní Španělsko] 38 těchto obřích afrických hlemýžďů v živém stavu. Ukryti byli v odbaveném zavazadle jednoho z cestujících z Nigérie, který s nelegálně převážnými zvířaty mířil do Paříže. Plži měřili asi 10 centimetrů a vážili 5,3 kilogramu.

Obří hlemýžď na Tenerife znepokojuje i zemědělce

Obří hlemýžď neboli oblovka žravá [Lissachatina fulica] má ulitu kuželovitého tvaru s hnědými a nažloutlými žilkami. Z ní se v Africe vyrábějí šperky. Kromě toho má obvykle světlejší nebo bílé zbarvení směrem ke konci skořápky. Obří hlemýžď obvykle měří asi 30 centimetrů, vyskytují se ale i jeho menší druhy.

Na Kapverdských ostrovech řádí úplavice. Dovezli si ji i Češi

Hlemýžď patří mezi obávané invazní druhy, protože v přírodě nemá přirozené nepřátele. Což kvůli riziku zlikvidování úrody znepokojuje hlavně místní zemědělce. Obří hlemýžď, i když původem pochází z regionů s vysokým a suchým podnebím, se velmi dobře přizpůsobuje suchému a chladnějšímu počasí. Zimu přečkává zahrabaný v půdě.

V některých zemích se oblovka žravá, jak se rovněž nazývá, stala oblíbeným domácím mazlíčkem v teráriích. A k dostání už je i v českých obchodech se zvířaty a potřebami pro domácí chovatele. Odkud se ale často dostává do volné přírody, kde se přemnožuje a způsobuje obrovské škody.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here