V Brně posiluje pomoc pro Romy

0
513
v_Brne
Chodili jsme podělávat gadže, Ukrajinci to tady úplně převrátili. Tato slova pronesl během pietní akce [17.6.] u brněnského Janáčkova divadla údajný kamarád romského mladíka, který zemřel násilnou smrtí po potyčce s mužem – zřejmě ukrajinské národnosti. / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz, zdroj: YouTube.com

Situace v romské komunitě v Brně je v posledních týdnech dost napjatá. Důvodem je červnový incident, při němž poblíž brněnské přehrady zemřel mladý Rom. Romové v Brně demonstrují a na pomoc jim přicházejí neziskové organizace i stát.

Podle nepotvrzených informací byl útočníkem nedaleko brněnské přehrady Ukrajinec. Policisté pouze uvádějí, že šlo o cizince. Podezřelý muž je ve vazbě. V polovině června kvůli tomuto incidentu uspořádali Romové v Brně demonstraci. Na sociálních sítích se minulý týden objevilo nové video, kde skupina Romů skanduje před ubytovnou pro cizince v Brně protiukrajinská hesla nebo se vydává na pochod ulicemi.

Na situaci už reagovala vláda. Ta iniciovala vznik týmu expertů pro prevenci předsudečného násilí a ke zmírnění případného napětí. Spadat má pod vládní zmocněnkyni pro lidská práva Kláru Šimáčkovou Laurenčíkovou, která o tom veřejnost informovala minulý týden na svém twitteru.

„Naší snahou je předcházet projevům nenávisti a dalším konfliktům,” uvedla zmocněnkyně Šimáčková Laurenčíková.

Zároveň doplnila vyjádření vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové. I ta ohlásila vznik nové skupiny expertů proti dezinformacím, která poskytne návod postupu pro obce, zapojení romských lídrů a průzkum mezi Romy.

Podle ní radnice a další instituce dostanou návody kroků ke zklidnění případných vyostřených situací a k zabránění násilí a ke komunikaci k předcházení konfliktů. Návod pro obce připraví ministerstvo pro místní rozvoj.

Laurenčíková: Lokální struktura pro rychlou intervenci

V jednotlivých městech a obcích se má podle Šimáčkové Laurenčíkové stanovit “lokální struktura pro rychlou intervenci”. Vznikat mají “systematicky funkční nástroje” pro zapojení příslušníků menšin do řešení a rozhodování. Jak by měly tyto instrumenty konkrétně vypadat, už zmocněnkyně pro lidská práva neupřesňuje. Poukázala dále na posilování odolnosti vůči dezinformacím. A uvedla, že vniknou “desatera” s popisem postupu v případě eskalování napětí a násilí a také ke komunikaci k předcházení vzniku či zostření konfliktu.

Zmocněnkyně Klára Šimáčková Laurenčíková nahradila loni v květnu ve funkci zmocněnkyni Helenu Válkovou, která skončila na vlastní žádost k 31. lednu 2022.

Laurenčíková je předsedkyní Výboru pro práva dítěte, členkou Rady vlády pro lidská práva a členkou Výboru pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách při Radě vlády pro rovnost žen a mužů. Je pedagožkou, vede Českou odbornou společnost pro inkluzivní vzdělávání. Působí jako gestorka agendy dětského duševního zdraví v oddělení reformy systému péče o duševní zdraví na Ministerstvu zdravotnictví ČR.

Máme potíž udržet základní psychiatrickou péči

V minulosti spolupracovala s Úřadem veřejného ochránce práv a byla členkou poradního orgánu Expert Group on Social Investment For Growth and Cohesion of EU.

IQ Roma znovu otevře v Brně sociální poradnu

Další aktuální zpráva z Brna zní, že nezisková organizace IQ Roma servis v Brně od srpna otevře poradenské centrum. Jeho služby budou zdarma a lidé tam mohou řešit problémy spojené s péčí o děti, vzděláváním, seberealizací v práci či bydlením. Kromě toho se centrum zaměří na ochranu práv a řešení kauz diskriminace, kterou organizace vnímá jako jednu z největších překážek.

„Diskriminace postihuje už romské děti a dospělí se s ní potkávají v zaměstnání či zdravotnictví,“ uvedla za organizaci Veronika Štiglerová.

Lidé z vyloučených lokalit umírají o deset let dříve

Současně dodala, že vznik centra nemá s aktuálními protesty Romů v Brně nic společného. Naopak IQ Roma poradenské centrum provozovala již v letech 2007 až 2017. Pak se ale nepodařilo zajistit financování a činnost skončila. Znovuobnovení centra umožnila podpora Evropského sociálního fondu.

„Služba je důležitá, protože zajišťuje základní poradenství v oblastech, jako je zdraví, bezpečí, zaměstnání a mnoha dalších. U klienta, který poradnu navštíví, zmapujeme situaci a navrhneme pomoc našich nebo externích odborníků. Někdy stačí poradit, pomoci vyplnit třeba žádost o důchod, sepsat životopis i vysvětlit obsah úředního sdělení,” říká Štiglerová.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here