Domácím pečujícím v Blansku nově pomohou odlehčovací služby

0
228
sluzby
Senior centrum Blansko od nového roku rozšíří služby o odlehčovací službu pro domácí pečující. / Foto: Senior centrum Blansko

Odpočinek často i od 24hodinové péče o nesoběstačného člena rodiny nabídne domácím pečujícím Senior centrum Blansko. Zařízení se o pacienta závislého na pomoci druhých postará až 42 dnů. Takových zařízení ale je v ČR potřeba víc.

I takzvaní neformální nebo domácí pečující potřebují oddech, osobní volno nebo třeba krátkou dovolenou. O nemocného nebo staršího nesoběstačného člena rodiny se přitom většina z nich stará nepřetržitě bez jakéhokoli volna a podpory i několik let.

„Manžel s vážnou neurologickou nemocí vyžaduje péči ve dne a v noci. Často se budí, dáví, je třeba ho polohovat, krmit, přebalovat, promazávat, dávkovat léky,“ vyjmenovává jen některé z potřeb 45letá Jana z Berouna, která o svého manžela pečuje přes pět let bez jediné dovolené a jediného dne volna.

„Pokud jdu vyřídit něco na úřady nebo vyzvednout léky do lékárny, dohlíží na něj moje dcera,“ odpovídá na otázku, kdo ji zastupuje například, když odchází na nákup.

Umístit manžela do ústavní péče Jana odmítá. Zhruba jednou do měsíce nebo i víckrát podle potřeby je navštíví terénní zdravotní sestra, aby zkontrolovala případné proleženiny a poradila paní Janě s péčí o jejího manžela. Odlehčovací pobytové služby zatím nevyužila a ani toho o nich moc neví. Nicméně je ale nezavrhuje už kvůli tomu, že i dcera nemá stále čas a i paní Jana si připouští, že může kdykoliv potřebovat nějaký zdravotní zákrok.

Domácích pečujících jsou v ČR stovky tisíc

Podle dřívějšího vyjádření ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky [KDU-ČSL] se v Česku počet neformálních pečujících jako je i paní Jana odhaduje na 250 až 300 tisíc. A bez jejich pomoci, se dá říci, by současný systém sociálních a zdravotně sociálních služeb kvůli chybějícímu personálu i lůžek nejspíše zkolaboval. Což nepřímo již dříve potvrdil i ministr Jurečka.

„Podle kvalifikovaných odhadů je až 90 % veškeré sociální a zdravotní dlouhodobé péče poskytováno rodinnými příslušníky nebo někým blízkým. Počet neformálních pečovatelů v České republice se odhaduje na 250 až 300 tisíc osob,“ uvedl při příležitosti vyhlášení výzvy na poskytování psychologické podpory ve výši 200 milionů korun těmto pečujícím a navázání spolupráce mezi nimi a profesionálními pečujícími loni v srpnu.

Za seniory odpovídají jejich děti, nejen stát, tvrdí Jurečka

Na vysoké počty domácích pečovatelů už pomalu začínají reagovat i města a kraje skrze jimi zřizované sociální služby. Příkladem je Senior centrum Blansko nedaleko Brna. To od ledna 2024 rozšiřuje nabídku sociálních služeb o odlehčovací služby. V Senior centru uleví pečujícím i na několik týdnů postarají tamní zdravotníci a pečovatelé.

Odlehčovací služby pro domácí pečovatele a jejich blízké

Na rozšíření služby o odlehčovací pobyty se domluvilo vedení města a kraje. Ten je zřizovatelem blanenského Senior centra. Vedení kraje tím reaguje právě na poptávku ze strany neformálních pečujících. Mezi ně patří třeba i šedesátiletí lidé. Ti i často přes vlastní zdravotní potíže pečují o své rodiče s velmi omezenou soběstačností.

„K Domovu pro seniory a Domovu se zvláštním režimem přibude od 1. ledna 2024 také takzvaná Odlehčovací služba. Tu budeme poskytovat lidem starším 18 let se sníženou soběstačností, o které je jinak pečováno v jejich domácnosti,“ říká Martina Hynková ze Senior centra Blansko.

Ministr Válek ocenil domov pro seniory za 70 000 měsíčně

Důvodem snížené soběstačnosti podle ní může být věk, onemocnění nebo zdravotní hendikep daného klienta. Zatím mají pro zájemce o odlehčovací služby vyhrazeny dva dvoulůžkové pokoje, celková kapacita jsou tak čtyři lůžka. Službu lidé využijí po dobu 1 až 6 týdnů. Maximálně tedy celkem až na 42 dní

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here