Antivirotik na covid je v ČR dost. Ministerstvo je koupilo v Anglii

0
488
antivirotik
Výrobce jednoho z nejužívanějších antivirotik na léčbu covidu-19 společnost Pfizer přerušila dovozy léku do 22.1.2024. Lék se do ČR proto doveze z Velké Británie z mimořádné úhrady ze zdravotního pojištění. / Foto: Pfizer

Antivirotik na covid-19, jako je Paxlovid či Lagevrio, je v Česku podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] dostatek. To přesto, že společnost Pfizer již loni ohlásila výpadek dovozu Paxlovidu do Česka. 

O veřejných výdajích na léčbu pacientů s covidem-19 stejně jako očkování proti této virové nemoci promluvil dnes [10.1.] na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Loni jsme za léčbu [antivirotiky] pacientů s covidem utratili přes jednu miliardu korun,“ přiblížil ministr zdravotnictví.

Upozornil, že léčba antivirotiky je pro zdravotnictví ve srovnání s cenou vakcín proti covidu-19 podstatně nákladnější. Cena vakcíny je kolem 15 USD [cca 338 Kč], uvedl ministr. Dodal, že očkování šetří českému zdravotnictví peníze.

„A je třeba si říci, že ty léky jsou velmi, velmi drahé, stojí přes 20 tisíc korun,“ řekl s tím, že na takovou částku vyjde antivirotická léčba jednoho pacienta s covidem-19, kterému lékař antivirotika předepíše.

Pfizer přerušil dodávky Paxlovidu do Česka

V souvislosti s antivirotiky pak uvedl, že jde o léky s vedlejšími účinky a také mnohými kontraindikacemi. Nicméně veřejnost na druhou stranu ministr zdravotnictví ubezpečil, že těchto léků, jako je Paxlovid nebo Lagevrio, má Česká republika dostatek.

„Jsme jedna z mála zemí v Evropě, která má dostatek nových antivirotik,“ řekl ministr.

To je dobrá zpráva, protože například výrobce Paxlovidu, americká společnost Pfizer, která vyrábí i nejužívanější vakcíny proti covidu-19 Comirnaty, už loni na začátku prosince přerušila dodávky tohoto léku do Česka. K přerušení dovozu léku tak došlo v době největšího šíření covidu-19 nejen v České republice, ale v celé Evropě.

„Dne 4. 12. 2023 oznámila společnost Pfizer, jako zástupce držitele rozhodnutí o registraci léčivého přípravku Paxlovid registrovaného v EU, přerušení uvádění tohoto léčivého přípravku na trh na území České republiky s platností ode dne 11. 12. 2023 s předpokládaným termínem obnovení dne 22. 1. 2024,“ píše se v dokumentu MZ ČR.

Lék na covid zřejmě stojí za tisíci úmrtími. Užíval se i v Česku

Společnost v informačním oznámení o přerušení dodávek Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR] zároveň nabídla možnost dovozu přes 6 200 kusů balení stejného léku z Británie.

„Společnost Pfizer informovala ministerstvo o možnosti zajištění dodávky 6 288 balení léčivého přípravku Paxlovid z Velké Británie,“ uvádí se v rozhodnutí MZ ČR o povolení dovozu v ČR neregistrované šarže léku z britských ostrovů.

A jak na tiskové konferenci potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic [Piráti], vláda již v prosinci schválila mimořádnou úhradu z Británie dovezeného Paxlovidu z veřejného zdravotního pojištění.

„Vláda schválila v prosinci mimořádnou úhradu tak, aby se mohly tyto léky do ČR dovést,“ uvedl Pavlovic.

Česko je na prahu epidemie respiračních nemocí

K aktuálnímu šíření covidu-19 a chřipky v Česku ředitelka Státního zdravotního ústavu [SZÚ] Barbora Macková uvedla, že současná situace se nijak nevymyká od stavu minulých let. A stejně jako loni došlo i letos po vánočních svátcích k poklesu počtu nákaz respiračními viry. Což se podle ní stalo i v důsledku podhlášenosti nemocí.

Covid proniká do mozku i svalů. Následky vyřazují z běžného života

V následujících týdnech ředitelka SZÚ ale očekává nárůst onemocnění v populaci.

„I když výskyt respiračních nákaz bude růst, tak stále se pohybujeme v očekávaných hodnotách a pod hranicí prahu epidemie,“ uvedla.

Žádná plošně vyhlašovaná restriktivní opatření, jako je povinné nošení roušek, v tuto chvíli MZ ČR neplánuje. Je na odpovědnosti každého, aby zvážil, kdy sáhnout po respirátoru nebo zůstal doma ve chvíli, kdy na sobě pociťuje infekční onemocnění, uvedla hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová. Ochranné pomůcky pak doporučuje použít všem při návštěvě zdravotnického nebo sociálního zařízení.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here