Vakcíny proti černému kašli a záškrtu dovezeme z Británie

0
365
cernemu_kasli
Foto: Freepik.com

U dodavatele a distributora je v Česku podle Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] 70 tisíc očkovacích dávek proti černému kašli a záškrtu. Kvůli vyšší poptávce po očkování a s ohledem na šíření nákazy resort doveze vakcíny i z Británie.

O mimořádných nákupech vakcín proti černému kašli, které se podávají obvykle v kombinaci s očkovací látkou proti záškrtu a tetanu, informuje v tiskové zprávě MZ ČR. Rovněž upozorňuje, že je situace kolem šíření těchto nemocí v Česku pod kontrolou.

„Očkovacích látek je zajištěn dostatek a relevantní autority postupují společně,“ uvádí vedení resortu.

Aktuálně je v Česku u dodavatele a distributora přes 70 tisíc očkovacích dávek. Přesto ministerstvo přistoupilo k zajištění mimořádných dodávek očkovacích látek, a to z Velké Británie. Do Česka mají dorazit v březnu. Celkem v tomto měsíci resort očekává dodávky v objemu 60 tisíc očkovacích dávek.

„Na dnešním [7.3.] jednání Centrálního řídícího týmu bylo potvrzeno, že situace ohledně černého kašle a záškrtu je pod kontrolou. A vakcín pro dětskou i dospělou populaci je dostatek,” řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic [Piráti].

Vakcíny proti černému kašli, tetanu a záškrtu

Na nebývale rychlé šíření černého kašle v Česku upozorňuje Státní zdravotní ústav [SZÚ] od počátku letošního roku. Od prvního týdne do 9. týdne roku [k 3.3.] specialisté zanesli do Informačního systému infekčních nemocí [ISIN] 1 666 případů nákazy. Navíc podle údajů SZÚ počty nově nakažených od prvního lednového týdne stále narůstají. Zatímco v prvním letošním týdnu se černým kašlem nakazilo pětadvacet osob, v posledním 9. týdnu se potvrdilo 449 nově nakažených. Nejvíce nakažených je mezi mládeží ve věku 15-19 let. Na ně připadá bezmála třetina všech případů černého kašle.

Za resort zdravotnictví upozorňuje náměstek Pavlovic, že více než půlroční zásobu běžné spotřeby očkovacích látek připadá na tři typy očkovacích látek pro děti, dorost a dospělé. Jde o kombinované vakcíny, které vytvářejí protilátky proti černému kašli, záškrtu a tetanu. Vybrané vakcíny obsahují ještě látku proti dětské obrně.

V předchozích týdnech někteří lékaři uvedli, že se jim nedostává vakcín proti zmiňovaným nemocem. To jak pro dětské, dospívající, tak i pro dospělé pacienty, kteří se už jen přeočkovávají jednou za to ale vyšší dávkou vakcíny.

Jak zní černý kašel? Dost jinak než kašel při běžném nachlazení

Podle Pavlovice šlo o lokální nedostupnosti. Především u praktických lékařů pro dospělé, a to kvůli tomu, že se vakcíny přednostně zavážely do ordinací dětských praktických lékařů. Nyní už si všechna zdravotnická zařízení včetně ordinací praktických lékařů pro dospělé objednávají vakcíny proti černému kašli přímo od distributora, tvrdí náměstek.

Česko řeší zdánlivě vymýcené nemoci

Odborníci nabádají, aby se důsledně očkovaly především malé děti. Ideální je podle vakcinologů pak očkování proti černému kašli a tetanu zopakovat kolem 25. roku věku.

„Jedinou spolehlivou ochranou je dodržování povinného očkování, v dospělosti pak přeočkování. Přičemž první příležitostí je přeočkování proti tetanu ve 25. roce věku. Kdy lze aplikovat trojkombinaci ochrany nejen proti tetanu, ale právě i proti záškrtu a černému kašli,” potvrzuje ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Přibývá černý kašel. Epidemiologové hovoří o pertusovém roku

K letošnímu šíření černého kašle říká, že se zřejmě dostaneme na počty nakažených přesahující čtyři tisíce osob. A dále říká, že k ochraně novorozenců, jež černý kašel ohrožuje kvůli jejich nenaočkování nejvíc, přispěje vakcinace ženy v době těhotenství. Přesněji po 27. týdnů gravidity.

„Dále je doporučeno rodinným příslušníkům neočkovaných dětí do jednoho roku života, zdravotníkům pohybujícím se v blízkostí rizikových skupin a právě rizikovým skupinám, mezi které patří i osoby s chronickými onemocněními či sníženou imunitou,“ vyjmenovává okruh osob, které by měly o očkování proti černému kašli vážně přemýšlet.

Očkování dospělým už zdravotní zdravotní pojišťovny automaticky nehradí. Maximálně na něj přispějí z fondu prevence. Vakcíny i jejich podání spadají do úhrad z veřejného zdravotnictví pouze pro děti, a to podle očkovacího kalendáře.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here