INCB zveřejnil světové trendy v oblasti nelegálních drog

0
129
nelegalnich_drog
Ilustrační foto: Freepik.com

I loni v USA pokračovala opioidová krize, kdy přibylo úmrtí po užití syntetických opioidů. Kolumbie a Peru zase vykázaly rekordní produkci nelegálně pěstované koky a významně posílily prodeje nelegálních léků na internetu.

Aktuální situaci v oblasti produkce, dodávek a prodejů nelegálních drog podrobněji popisuje Mezinárodní výbor pro kontrolu narkotik [International Narcotics Control Board, INCB] ve své výroční zprávě za rok 2023. Upozorňuje v ní hlavně na rychle se rozvíjející obchodování s drogami v online prostředí s využitím moderních technologií. I proto se chtějí policejní a kontrolní orgány specializované na monitoring drog více zaměřit na tuto oblast.

„Obchodování s drogami neprobíhá pouze na ´šedém webu´. Zločinci využívají i legální platformy elektronického obchodu,“ říká Jallal Toufiq, prezident INCB.

Podle něj obchodníci s drogami využívají k jejich prodeji a distribuci i známé a široké veřejnosti dostupné online platformy včetně sociálních sítí. Obchodníci s drogami tak podle zjištění Výboru propagují nelegální drogy i před širokým publikem.

„Běžné platformy sociálních sítí jsou využívány jako místní tržiště a nevhodný obsah je přístupný dětem a mladistvým,“ upozorňuje prezident INCB.

Odhalení pak podle něj zabraňují pomocí šifrovacích metod, anonymnímu prohlížení v šedé zóně na netu a plateb v kryptoměnách.

„To ztěžuje stíhání trestných činů obchodování online,“ podotýká Toufig.

I obchody s drogami se globalizovaly

Výjimkou není ani to, když se tito obchodníci přesunou na území s nižší vynutitelností trestního práva a mírnějšími tresty. Anebo se usadí v těch zemích, kde je úřady jiným zemím nevydají. Jmenované nástroje používané v prostředí nelegálních prodejů drog potvrzuje za Českou republiku Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály PČR.

Fenomén drogové trestné činnosti v prostředí internetu a skrytého internetu, využití kryptovaných komunikačních platforem, zásilkových služeb a virtuálních měn, přináší do praxe orgánů vymáhajících právo nové výzvy,“ jmenuje oblasti, na které se nově zaměřují policejní orgány, které působí v prostředí nelegálních drog.

I když se hovoří o legalizaci trhu s konopím, o legalizaci nejde

Mimo sledování trhu s nelegálními drogami na národní úrovni podle Frydrycha narůstá v posledních letech potřeba užší mezinárodní policejní a justiční spolupráce. Jelikož i obchody s drogami se globalizovaly.

Světové trendy v oblasti nelegálních drog

Z celosvětového pohledu pak i loni na státy Severní Ameriky podle INCB dopadaly následky opioidové krize. Počet úmrtí, na nichž se podílely syntetické opioidy jiné než metadon, se nadále zvýšil. Podle dostupné statistiky v roce 2021 zemřelo v souvislosti s užitím těchto nelegálně šířených drog v USA přes 70 tisíc osob.

V Kolumbii a Peru došlo loni podle výroční zprávy INCB k rekordním objemům nelegálně pěstované koky. Její produkce v nich vzrostla o 13, respektive o 18 procent. V západní a střední Africe, která je významným tranzitním regionem pro kokain, dosáhly v roce 2021 záchyty kokainu rovněž rekordních úrovní.

Opiátová kauza v USA pokračuje. Fentanyl zabil známého rappera

Navíc organizace obchodující s drogami rozšiřují své aktivity dále v povodí Amazonky do oblastí nelegální těžby minerálů, dřeva a obchodu s volně žijícími živočichy.

K Evropě se pak zpráva vyjadřuje v tom smyslu, že několik evropských států pokračuje v zavádění regulovaných trhů s konopím pro nelékařské účely. Mezi nimi je například Německo, ale také Česko.

„Tyto programy se nezdají být v souladu s úmluvami o kontrole drog,“ uvádí zpráva INCB.

Schyluje se k legalizaci konopí? Výnos daně mají být 2 mld. Kč

Dále se v loňském roce ukázalo, že státy jižní Asie jsou stále častěji cílem pašování v Afghánistánu nelegálně vyráběného metamfetaminu do Evropy a Oceánie. A tichomořské ostrovní státy se proměňují z tranzitních míst na trasách obchodu s drogami na cílové trhy pro syntetické drogy.

„To představuje pro komunity a jejich systémy veřejného zdraví značné problémy,“ upozorňují na souvislosti odborníci na obchod s nelegálními drogami.

Naopak v Afghánistánu podle nich došlo k dramatickému poklesu nelegálního pěstování opiového máku a následné výroby heroinu. Jelikož Tálibán, který převzal vládu v zemi, zhruba před dvěma lety, pěstování máku pro tyto účely zakazuje. A trestá vysokými sankcemi. Tamní úřady by jim proto měly podle INCB zajistit jiné zdroje obživy.

Světový obchod s nelegálními léky dosahuje 103,5 mld. Kč

A stejně jako se v online prostředí stále více obchodují nelegální drogy, tak se stává virtuální prostředí stále častěji místem pro nákupy nelegálních léků, ať už vydávaných v dané zemi na lékařský předpis, nebo bez něj. Před nákupy takových léků varují zástupci INCB stejně jako regulatorní úřady jednotlivých zemí.

„Spotřebitelé nemohou zjistit, zda se nejedná o padělané, neschválené nebo dokonce nelegální léky,“ upozorňují na rizika nákupu nelegálních léků zástupci INCB.

Podle jejich odhadu celosvětový obchod s nelegálními léčivy dosahuje objemu 4,4 miliardy USD [cca 103,5 miliardy Kč].

Na druhou stranu lidé z INCB ve výroční zprávě mapující světové prodeje nelegálních drog upozorňují, že v mnoha zemích světa chybí prostředky k léčbě bolesti pro zdravotní účely, konkrétně morfin [morfium].

Doktor Norbaev rozjel první uzbecký dětský hospic. Jmenuje se Taskin

„Přetrvávající regionální rozdíly v dostupnosti opioidních analgetik používaných k léčbě bolesti nejsou způsobeny nedostatkem opiátových surovin, ale spíše částečně nepřesnými odhady skutečných zdravotních potřeb jejich obyvatel,“ vysvětlují důvody nedostupnosti těchto léků ze skupiny opiátů v některých regionech.

Přičemž jako varování pro vyspělé země může být i další zjištění INCB. A sice, že úroveň spotřeby léků proti bolesti zůstává nejvyšší v Evropě a Severní Americe.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here