Černý kašel si v Česku vybral první oběť. Byla ve věku 55 až 64 let

0
1470
cerny_kasel
Ilustrační foto: Pixabay.com

V Česku letos zemřel první pacient nakažený černým kašlem. Byl ve věku 55 až 64 let, uvedl to dnes [18.3.] Státní zdravotní ústav [SZÚ], aniž by informaci blíže specifikoval. Černý kašel od začátku roku SZÚ eviduje u více než 3 101 lidí.

Mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí následně uvedla, že šlo o muže z hradeckého kraje, který zemřel 10. února a měl i další vážná onemocnění. Onemocnění černým kašlem nebylo bezprostřední příčinou jeho úmrtí, řekla.

Proti předchozím letům černého kašle v Česku ale i tak výrazně přibylo. Počty jsou nejvyšší za posledních 60 let. Podle historických trendů, které ukazují na větší vlny černého kašle ve třech až pětiletých intervalech, se Česko v těchto dnech navíc dostává na svůj vrchol. Uvedl to na mimořádné tiskové konferenci [15.3.] svolané hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

„V současné době máme být na píku, ale s ohledem na tu historii s covidem nedokážeme říci, zda tomu tak skutečně bude, či ne,“ uvedl Fošum s tím, že další vývoj šíření černého kašle ukáží následující dny a týdny.

Obdobná situace jako v Česku podle něj panuje v sousedních zemích. Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová veřejnost ubezpečila, že se v tuto chvíli kvůli šíření černého kašle neplánují zavádět plošná opatření.

„Nyní nechceme zavádět žádná plošná opatření,“ potvrdila s tím, že každou nákazu, a s ní spojená opatření, posuzují hygienici individuálně.

Černý kašel je asi na vrcholu. Neočkované děti ze škol nemusejí

Stejně tak nemůže přesně říci, kdy už není pacient s černým kašlem infekční. Tedy, kdy už nemůže bakterií černého kašle nakazit své okolí.

„To je rozhodnutí, které dělá každý jednotlivý ošetřující lékař, který i nasazuje antibiotika. A zná svého pacienta a průběh onemocnění u něj,“ vysvětlila Hlavní hygienička ČR.

Jak zní černý kašel v audionahrávce níže

Typicky se černý kašel projevuje dávivým kašlem, kdy pacient doslova lapá po dechu, někdy ho provází i pískot. Mezi záchvaty nejsou obvykle jiné příznaky. K hlavním zdrojům nákazy černým kašlem nyní patří podle SZÚ převážně dospívající a dospělí. U nich se totiž na nákazu bakterií černého kašle [Bordetella pertusis] kvůli nejasným příznakům vůbec nepřijde. Anebo přijde, ale až po delší době, kdy už nakazili část svého okolí.

Mezi lidmi se tak černý kašel snadno šíří. K nákaze postačí pouhé zakašlání, kýchnutí nebo mluvení, při kterém nakažený vylučuje bakterii v miniaturních kapénkách. A lidé se slabší obranyschopností organismu či malé děti se nakažlivým látkám, které produkuje zmiňovaná bakterie jen těžko ubrání. Pak u nich dochází k dávivému a život ohrožujícímu kašli.

„Toxiny napadají a porušují sliznice dýchacích cest, výstelku průdušnice a průdušek, a pronikají také do krve,“ říkají lékaři Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.

Záchvaty černého kašle přicházejí často v noci

Na černý kašel mají lidé podle odborníků pomýšlet vždy, když suchý a dávivý kašel trvá déle než jeden týden. Záludnost onemocnění spočívá podle epidemiologů i v tom, že na začátku se pertuse neboli černý kašel projevuje jako běžné respirační onemocnění. I s rýmou, slzením, kýcháním, bolestí v krku a se zvýšenou teplotou.

„Ale dominantní je rozvoj záchvatovitého, obvykle suchého kašle, s rudnutím až modráním zejména v obličeji. Může se objevit krátká zástava dechu, po které následuje hlasitý, zajíkavý nádech připomínající zakokrhání kohouta,“ popisují hlavní projevy černého kašle.

Kašel je podle nich v některých případech tak silný a dusivý, že končí vykašláním hlenu nebo zvracením. Obvykle se záchvaty kašle zhoršují v noci, kdy je pacient v klidu. K lékaři by pacienta mělo přivést i to, že na kašel nezabírají běžně dostupné a volně prodejné léky.

„Mezi záchvaty kašle pacient nemá obvykle žádné příznaky. To je důležité odlišení od respiračních viróz nebo alergických stavů,“ radí lékaři, jak rozpoznat nákazu černým kašlem od běžné nemoci dýchacích cest.

Přibývá černý kašel. Epidemiologové hovoří o pertusovém roku

Pokud se nezačne s léčbou černého kašle včas, obvykle naordinováním cílených antibiotik, pak trvá kašel tři měsíce i déle. U zdravotně slabších osob, a především pak novorozenců a neočkovaných dětí znamená nákaza černým kašlem ohrožení na životě. Dávivý kašel u nich vede k rozvoji dalších komplikací.

Nejvíce nakažených je mezi mládeží

Nejvíce evidovaných nakažených v Česku je podle SZÚ mezi mládeží ve věku 15-19 let, na které připadá bezmála třetina všech případů černého kašle. Podle odborníků bakterie černého kašle ale nejvíce ohrožuje děti do čtyř měsíců věku, které ještě nejsou plně naočkované. A jejich imunita nedokáže nemoci dobře odolávat. A letos se černým kašlem v Česku nakazilo už i několik desítek dětí do jednoho roku.

„Ochrana dětí během prvních šesti měsíců života je možná díky očkování těhotných žen v souladu s naším doporučením a včasným zahájením očkování novorozenců hexavakcínou,“ uvádí k ochraně novorozenců před černým kašlem Česká vakcinologická společnost ČLS JEP ve svém doporučení.

Rovněž především v současné době považuje za důležité dodržet přeočkování v pěti letech věku dítěte.

„Přeočkování žen je pak vhodné během každého těhotenství,“ dodávají vakcinologové.

Co do regionálního šíření se nákaza letos nejvíce potvrdila v Jihočeském kraji a ve Středočeském kraji. Dále v Kraji Vysočina a v Pardubickém kraji. Naopak nejméně onemocnění vykazuje Plzeňský a Karlovarský kraj.

Každá čtvrtá TBC připadá na Prahu. Nositelé jsou hlavně z Ukrajiny

Lékaři nyní řeší nárůst počtu i dalších nemocí, proti kterým se lidé povinně očkují a v ČR se vyskytovaly jen sporadicky nebo jejich počet ubýval. Na začátku března SZÚ informoval o úmrtí dvaaosmdesátiletého muže na záškrt, které bylo první za 55 let. Problém je ale i TBC a další jen zdánlivě vymýcené nemoci [viz v článku výše, pozn. red.].

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here