Deset let stará studie týkající se zavádění arašídů do jídelníčku dětí už v prvních měsících života přispěla k tomu, že jen v USA se desítkám tisíc dětí vyhnuly někdy i velmi vážné alergie. Prvně mají děti arašídy ochutnat ve věku 4 až 6 měsíců.
Píše o tom agentura AP a přední americká média včetně The New York Times. Podle odborníků díky tomuto doporučení založeném na deset let staré studii došlo k velkým změnám ve skutečném světě.
„Není nutné, aby toho jídla bylo hodně, stačí troška arašídového másla, jogurtu vyrobeného z mléka, sójového jogurtu a ořechových másel,“ vysvětluje David Hill, alergolog z Filadelfské dětské nemocnice.
Vajíčka do jídelníčku patří, dávají tělu energii a posilují zrak
Podle něj jde opravdu o dobrý způsob, díky kterému je imunitní systém těmto alergizujícím potravinám vystaven bezpečným způsobem.
Arašídy na jídelníčku jen několikaměsíčních dětí
Odborníci s doporučením podávat dětem arašídy už od čtvrtého měsíce jejich života přišli již v roce 2015. Podíl dětí s alergií na arašídy ve věkové kategorii do tří let od té doby klesl o 27 procent a o více než 40 procent poté, co byla doporučení o něco později rozšířena.
„No není to pozoruhodná věc?“ řekl k dopadům změny doporučení týkajícího se zavádění arašídů do jídelníčků malých dětí David Hill.
Ten o doporučeních informoval v odborném americkém časopisu Pediatrics. Se svými kolegy analyzoval elektronické záznamy o zdraví dětských pacientů z téměř padesátky ordinací v USA. Vědci chtěli především zjistit, jak to s potravinovými alergiemi vypadalo před zavedením nových doporučení, během jejich zavádění a po jejich uvedení do praxe.
„Dnes mohu opravdu říci, že máme méně dětí s potravinovými alergiemi, než bychom měli, kdybychom tato doporučení nezavedli,“ říká k výsledkům analýzy doktor Hill.
Od roku 2015 se vyhnuly potravinové alergie podle výsledků šetření asi 60 tisícům dětí. Včetně asi 40 tisíců dětí, u kterých by se jinak rozvinula alergie na arašídy.
Přesto, jak upozorňuje doktor Hill, trpí v USA potravinovými alergiemi stále asi osm procent dětí. Konkrétně alergii na arašídy mají více než dvě procenta dětských pacientů, dodává.
Podávání arašídů malým dětem snižuje počty alergií na ně
Alergie na arašídy vzniká tehdy, když imunitní systém chybně rozezná bílkoviny v arašídech jako něco škodlivého a uvolní chemické látky vyvolávající projevy alergie. Ta se ukáže nejčastěji jako kopřivka, dýchací potíže a v některých případech může dojít až k život ohrožujícímu anafylaktickému šoku.
Po celá desetiletí pediatři ve Spojených státech doporučovali rodičům, aby dětem arašídy a další potraviny, které spadají do skupiny častých alergenů, dávali nejdříve po třetím roce života. Ke zlomu v doporučení došlo v roce 2015, kdy Gideon Lack z univerzity King´s College London zveřejnil výsledky pokusu, v němž doložil, že zavádění potravin obsahujících arašídy v prvních měsících života dítěte může snížit riziko vzniku potravinových alergií. A to o více než 80 procent.
Na základě této studie se postupně změnila doporučení ohledně výživy malých dětí. Nicméně jejich zavádění do praxe šlo velmi pomalu, připomíná AP.
Vedla k tomu především nejistota odborníků i rodičů, jak nejlépe arašídy do jídelníčku malých dětí zavádět. A nejen odborníci, ale i sami rodiče zvažovali, zda dětem arašídy od čtyř měsíců věku podávat i jinde než v kontrolovaných podmínkách zdravotnického zařízení. Tedy s okamžitě dostupnou zdravotní péčí v případě silné alergické reakce.
Doporučení ohledně zavádění arašídů do dětské stravy bylo naposledy aktualizováno v roce 2021. Děti by arašídy a další důležité alergeny mezi potravinami měly poprvé podle odborného doporučení ochutnat ve čtyřech až šesti měsících. Aniž by předem musely podstoupit nějaká vyšetření nebo testy, vysvětluje doktor Hill. Rodičům pak doporučuje, aby se s případnými otázkami obrátili na pediatra jejich dětí.
–ČTK/RED–