Přeshraniční preskripce? Již brzy, uvádí SÚKL

0
302
preshranicni
Foto: Pixabay.com

Přeshraniční preskripce umožní českým pacientům vyzvednutí léků na předpis v zahraničí. Kdy? Brzy, uvádí Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Podle něj se nyní systém testuje v produkčním prostředí s ostatními státy EU.

Po dokončení testování česká strana ve spolupráci s Evropskou komisí určí termín zahájení ostrého provozu přeshraniční preskripce. Zatímco v současné době musejí mít čeští pacienti v zahraničí papírový předpis, po spuštění systému jim postačí elektronický identifikátor.

Pokud si své léky zapomeneme zabalit, nebo se nám třeba pobyt v zahraničí nečekaně protáhne a s léky nevystačíme, bude stačit kontaktovat svého lékaře, který běžným způsobem vystaví eRecept a pacient si jej v daném místě vyzvedne,“ popisuje ředitelka SÚKL Irena Storová.

MZ ČR vypsalo výběrové řízení na nového šéfa SÚKL

Přeshraniční eRecept není žádná novinka. Již nyní běžně funguje v Chorvatsku, Finsku, Estonsku nebo Portugalsku. V nejbližší době ho spustí spolu s Českem také Švédsko, Polsko a Španělsko. První kroky ke spuštění přeshraniční preskripce už podniká rovněž Řecko, Irsko, Maďarsko, Lotyšsko, Itálie, Litva a Kypr.

„Zapojení jednotlivých států je zcela dobrovolné a má na něj vliv především úroveň elektronizace zdravotnictví v dané zemi. Rozvinutá elektronická preskripce je podmínkou pro zapojení do přeshraniční výměny,“ dodává ve zprávě SÚKL jeho mluvčí Klára Brunclíková.

Uplatnění českého eReceptu v zahraničí

Český pacient v zahraniční lékárně předloží svůj osobní doklad. To je pas nebo občanský průkaz a také identifikátor eReceptu. V tomto případě stejně jako v ČR formou SMS, e-mailu nebo aplikace. Po předložení těchto dokumentů mu lékárník v zahraničí předepsaný lék vydá. Povinností lékárníka je spojení se s českým systémem eRecept a ověření platnosti elektronického receptu.

„Vzhledem k tomu, že obchodní názvy léčivých přípravků se v jednotlivých zemích mohou lišit, budou se lékárníci při výdeji řídit účinnou látkou daného léčiva,“ upřesňuje Brunclíková.

V orientaci o účinných látkách, formě, množství a dávkování jim pomůže centrální evropský číselník a katalog. Informace se jim nabídnou v jejich rodném jazyce.

„Jakmile lékárník provede výdej léků, odešle se informace o výdeji zpět do země vystavení eReceptu. Předepisující lékař tak bude mít v lékovém záznamu možnost ověřit, zda si pacient léky vyzvedl,“ doplňuje mluvčí.

I po spuštění elektronické preskripce nadále zůstane zachována možnost předepisování listinných receptů, které je možné uplatnit ve všech unijních zemích.

Vyúčtování českých eReceptů

Vyúčtování českých eReceptů vydaných v zahraničí se uskuteční prozatím jako u klasických papírových receptů. Pacient léky zaplatí a spojí se se svou zdravotní pojišťovnou. Do budoucna se přejde na automatizovanou formu elektronického vyúčtování, slibuje SÚKL.

Stejným způsobem si pak cizinci mohou vyzvednout léky v České republice. SÚKL ale upozorňuje, že zapojení do přeshraniční preskripce je pro lékárny dobrovolné. Ne všechny tak do systému vstoupí. Třeba i kvůli potřebnému zázemí.

SÚKL neřeší očkovací strategii, říká Irena Storová

Dodejme, že na projektu přeshraniční preskripce SÚKL spolupracuje s krajem Vysočina jako provozovatelem Národního kontaktní místa pro elektronické zdravotnictví. A přeshraniční eRecept a eDispenzace patří k nově zavedeným službám právě v rámci informačního systému veřejné správy Národní kontaktní místo pro elektronické zdravotnictví.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here