Ve Středočeském kraji je nyní kvůli podezření z nákazy koronavirem v domácí karanténě zhruba 100 lidí. V izolaci musí zůstat čtrnáct dní. Krátce po poledni to potvrdila mluvčí tamější krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

Všichni lidé, kteří jsou v domácí izolaci, byli podle Dany Šalamunové poučeni, jak mají dále postupovat a na koho se v případě potíží obrátit. Přesný počet testovaných osob v kraji na možnou nákazu koronavirem však mluvčí neuvedla. Krajská hygienická stanice na svých stránkách nabídla kontakty na pracovnice protiepidemických oddělení jednotlivých územních pracovišť.

Na Středočeském kraji neměli na tiskovém oddělení o tom, že je sto Středočechů v domácí karanténě ve 14:03 žádnou informaci. Stejně tak o věci nebyl informován ani tamější radní pro oblast zdravotnictví a bezpečnosti Robert Bezděk [ANO]. Zdravezpravy.cz proto zástupce kraje seznámily s aktuálním stavem. Ti se okamžitě spojili s krajskou hygienickou stanicí, a během několika minut se k věci vyjádřili.

„Nebuďte zaskočeni, to je celkový počet lidí, u nichž je podezření na koronavirus, ale ti lidé mohou mít třeba i jen normální chřipku. Předpokládáme, že ten počet bude klesat,“ uvedl Robert Bezděk.

Na otázku, v kterých místech kraje jsou lidé uzavřeni v domácí karanténě, uvedl, že o tom nemá informace. Upřesnil, že kraj je ale ve spojení s krajskou hygienickou stanicí a ve chvíli, kdy by byla situace závažná, bude o ní od hygienické stanice neprodleně informován. Další informace pak velice vstřícně poskytla mluvčí kraje Helena Frintová.

„V domácí karanténě jsou lidé, kteří se vrátili z postižených oblastí v Itálii, jsou rozeseti po celém kraji. A třeba na Benešovsku jich je zhruba deset. Další jsou různě v ostatních částech kraje,” upřesnila.

Kraj svolal bezpečnostní radu

To, že je Středočeský kraj na případnou nákazu koronavirem připraven, mimo jiné potvrzuje i to, že na úterý 3. března svolala jeho hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová [ANO] bezpečnostní radu. Podle ní je krajský úřad připraven použít i krizová opatření, aby bylo ochráněno zdraví obyvatel.

„Na základě informací o postupu ústředních orgánů a dle přijatých opatření orgánů ochrany veřejného zdraví doporučí bezpečnostní rada další adekvátní kroky k zabránění vzniku epidemie, včetně možných postupů dle pandemického plánu Středočeského kraje,” uvedla v tiskové zprávě Helena Frintová z krajského úřadu.

Podle hejtmanky kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové se Středočeský kraj v současné době snaží zajistit dostatečné množství dezinfekčních prostředků. Dále pak osobních ochranných prostředků pro zdravotníky v oblastních nemocnicích a sociálních zařízeních. Cílem je podle ní to, aby tato zařízení byla v dostatečné míře předzásobena.

Nákaza v Česku je pravděpodobná

V Česku bylo v Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu [SZÚ] na nový koronavir dosud testováno 135 vzorků, některé opakovaně. Žádné podezření na koronavir se v ČR zatím nepotvrdilo. Podle ředitele SZÚ Pavla Březovského je k testování připraveno dalších devět či deset vzorků.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly je pravděpodobné, že se nákaza v Česku objeví. Panika ale podle něj není namístě. Upřesnil, že systém je již nyní zahlcen případy nemocných s chřipkou, kteří cestovali a mají strach, že mají koronavirus. Takových lidí jsou podle něj desetitisíce, volají lékařům i do nemocnic.

Důvod podle něj není ani nakupovat potraviny: „Nepředpokládá se žádná izolace většího rozsahu, ale i kdyby došlo k izolaci jednoho či dvou měst, tak máme systém krizového zásobování potravinami, které by rozváželi hasiči.”

Inkubační doba nemoci je podle Romana Prymuly nejčastěji mezi třemi až pěti dny, úřady počítají preventivně s karanténou na 14 dní.

„Typický je suchý kašel a teplota. Zápal plic, který je nejčastější komplikací, se vyvíjí někdy kolem osmého a devátého dne,” upřesnil.

Stát nakoupí respirátory

Ústřední epidemiologická komise dnes ministerstvům, krajům a dalším orgánům státní správy a samosprávy uložila, aby rozpracovaly své krizové plány podle svých gescí. Zabývat by se měly i zásobováním nebo výrobou, pokud by byla nařízena karanténa. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] chce pro státní nemocnice prostřednictvím Státní správy hmotných rezerv nakoupit respirátory v řádu týdnů. Do nákupu investuje asi 30 milionů korun.

„Diskutovali jsme s výrobci, aby produkce šla přednostně pro české zdravotnictví,” uvedl Roman Prymula.

Respirátorů by mohly být podle jednání s výrobci desetitisíce, ministerstvo je dá i praktickým lékařům. Ministerstvo ve středu poslalo všem lékařům dopisy, jak postupovat v případě kontaktu s pacientem s rizikem nakažení koronavirem.

V Číně se začal nový typ koronaviru šířit začátkem loňského prosince, do Evropy se nemoc dostala o necelé dva měsíce později. První tři případy ohlásili lékaři 24. ledna ve Francii, následovalo Německo a poté Finsko. V Evropě je nyní 14 mrtvých, z toho dvanáct v Itálii, kde se v pátek 21. února potvrdilo první úmrtí Evropana na nemoc Covid-19. Další dvě oběti záhy potvrdila i Francie. Itálie je s více než 500 nakaženými třetí nejpostiženější zemí koronavirem a to po pevninské Číně a Jižní Koreji. Nakažených je celosvětově přes 82 000, počet obětí se blíží třem tisícům.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here