Alzheimercentrum Ostrava s 57 nakaženými osobami nemocí covid-19 má už zajištěný personál pro své klienty. Počítá i s pomocí dobrovolníků. Ochranné zdravotnické pomůcky zařízení dostalo od kraje, ale stále jich nemá dost. Covid-19 se v Ostravě rozšířil i do Domova pro seniory Iris. 

Alzheimercentrum Ostrava, kde se v tomto týdnu prokázala hromadná nákaza nemocí covid-19, už od kraje obdrželo několik krizových balíčků ochranných prostředků. Zařízení se podařilo stabilizovat i personálně. A to především díky dobrovolníkům. O ochranné prostředky má centrum zájem i nadále.

„Od Moravskoslezského kraje jsme obdrželi několik krizových balíčků ochranných pomůcek. Ochranné prostředky se nám podařilo získat také od veřejnosti díky páteční výzvě. V současné chvíli máme také již dostatek personálu, který jsme připraveni doplnit z řad dobrovolníků,“ říká za Alzheimercentrum Ostrava Martina Svobodová s tím, že si pomoci velice váží a děkuje za ni.

Podle ní však kvůli vysoké spotřebě jednorázových pomůcek zařízení ochranný materiál stále poptává. Nejvíce pak jednorázové voděodolné obleky, ochranné pláště a také respirátory třídy FFP2 a FFP3. Dobrá zpráva je, že počet nakažených dále nevzrostl. Zařízení má doposud 40 pozitivně testovaných klientů a 17 zaměstnanců.

Covid-19 v alzheimercentru v Ostravě

Na hromadnou nákazu infekcí covid-19 se v ostravském centru přišlo poté, kdy jedna z klientek zařízení musela v tomto týdnu kvůli jiným zdravotním problémům do nemocnice. Tam ji na koronavirus preventivně otestovali a potvrdili u ní pozitivní nález. Pak začalo celoplošné testování obyvatel i personálu v Alzheimercentru Ostrava. Ve čtvrtek v zařízení zdravotníci potvrdili 24 pozitivních klientů a devět jeho zaměstnanců. V dalších dnech se testování opakovalo a rychlotesty prokázaly koronavirus u dalších 16 klientů a osmi zaměstnanců. To znamená, že nemocí covid-19 se tam nakazila více než třetina osob. V běžném režimu má Alzheimercentrum standardně 77 klientů a 70 zaměstnanců.

Zákaz návštěv ve všech zařízeních Alzheimercenter platí již od 2. března 2020 [byl zaveden ještě před doporučením Bezpečnostní rady státu]. Společnost Alzheimercentrum, která provozuje třináct center po republice, se řídí krizovým plánem ze dne 10.3. 2020, který byl vypracován v souladu s doporučeními Asociace poskytovatelů sociálních služeb [APSS], zveřejněných 5.3. 2020.

„V našich centrech jsme vymezili pokoje pro izolaci klientů v případě potřeby zavedení bariérového systému péče. Denní aktivity klientů jsou realizovány i nadále, ovšem individuální formou, za dodržení všech hygienicko-epidemiologických opatření,” uvedla společnost Alzheimercentrum, jež má sídlo v Praze na stránkách svého ostravského centra.

Covid-19 postihl i domov pro seniory Iris v Ostravě

Nemoc covid-19 se potvrdila v Ostravě u vícero obyvatel i zaměstnanců i v dalším zařízení pro seniory. Jde o Domov pro seniory Iris, který potvrdil koronavirus u 18 klientů a pěti jeho zaměstnanců. Pozitivní zprávou je, že během soboty dodal Moravskoslezský kraj do zařízení sociálních služeb rychlotesty pro plošné testování jak zaměstnanců, tak klientů.

„Plošně testovat zaměstnance i klienty pobytových sociálních služeb v regionu jsme se rozhodli proto, že tato skupina lidí patří k nejohroženějším nákazou koronavirem a její šíření v hromadných zařízeních je rychlé a nebezpečné,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák [ANO].

Důležité je podle něj otestovat nejenom zaměstnance, kteří se o klienty starají, ale také seniory a zdravotně postižené lidi, kteří v domovech žijí.

„Ti mohou být totiž také bezpříznakovými přenašeči,” dodal s tím, že plošně testovat zaměstnance i klienty mohou zařízení ihned po obdržení testů. Formálně jim to však nařídí v úterý po Velikonocích. Aniž by vysvětlil, proč až po Velikonocích.

20 tisíc rychlotestů do každého kraje

Rychlotesty, kterých má každý kraj podle vyjádření Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] obdržet 20 tisíc kusů, mají dostat zařízení poskytující odlehčovací pobytové služby, domovů seniorů, domovů se zvláštním režimem a domovů pro osoby se zdravotním postižením. Konkrétně Moravskoslezský kraj má v regionu takových zařízení celkem 120, služby v nich využívá 8 673 klientů a pracuje 9 711 zaměstnanců.

Podle informací z Krajské hygienické stanice v Ostravě je k sobotní [11.4.] 19 hodině v kraji celkem 624 pozitivně testovaných osob na koronavirus, z nichž se již 31 nakažených vyléčilo. Nejvíce nemocných s covid-19 je na Frýdecko-Místecku 140 infikovaných a na Opavsku, kde jich je podle ostravských hygieniků celkem 74.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here