Spánek je základní podmínka fyzického a duševního zdraví. Přesto se mnozí potýkají s nespavostí. Často kvůli starostem i zanedbávání základních pravidel zdravého spánku. Nedostatek spánku ale může přinést například vysoký krevní tlak, přibývání na hmotnosti, vyšší riziko cukrovky či problémy s pamětí.

Výzkumem různého přístupu ke spánku v evropských zemích se zabýval portál TheDozyOwl.co.uk. Česká republika se v něm z hlediska [ne]kvality spánku umístila na 14. místě. Výzkum vycházel z četnosti vyhledávání léků na spaní a dalších technik na internetu. Ukázal, že více než 67 procent Čechů při potížích se spánkem, spoléhá na tablety.

„Je znepokojivé, že 74 procent Čechů, kteří mají problémy se spánkem, přiznává, že pět dnů v týdnů nenaspí více než šest hodin,“ uvedl pro ZdraveZpravy.cz Khilen Shah za TheDozyOwl.co.uk.

Upřesnil, že mezi hlavní důvody nespavosti patří pracovní stres [70 %], finanční starosti [65 %] a rodinné starosti [59 %].

Spánek je důležitý pro zdravou činnost mozku

Je zajímavé, že ve 13 z 22 zkoumaných evropských zemích je nejvyšší ze všech prostředků poptávka po tabletách a prášcích. Je to Británie, Německo, Švédsko, Maďarsko, Belgie, Bulharsko, Finsko, Česko, Rakousko, Rumunsko, Chorvatsko a Slovinsko. Ve zbývajících pěti zaujímá největší podíl zájem o hudbu nebo zvyky. Jsou to Španělsko, Francie, Itálie, Polsko a Řecko. V dalších čtyřech evropských zemích převládá poptávka po maskách na spaní. A to v Nizozemí, Dánsku, Norsku a ve Švýcarsku.

Nespavostí trpí lidé ve všech evropských zemích

TheDozyOwl.co.uk zkoumal pomocí analýzy Ahrefs, která evropská země nejvíce bojuje s nespavostí a pomocí jakých prostředků jí její občané čelí. Pomocnou ruku jim nemusejí podat jenom prášky na spaní. Pod pojmem „Sleeping Aids“ studie rozumí vedle zmíněných prášků a tablet i relaxační hudbu nebo zvuky, masky na spaní, cviky či spánkovou meditaci.

Celková roční průměrná online poptávka po „Sleeping Aids“

[Zdroj: TheDozyOwl.co.uk]

Průzkum ukázal, že s nespavostí nejvíce bojují Britové, kteří po pomoci sáhnou [hledají na internetu] 2 295krát každý den. Z toho je 38 procent dotazů na pilulky a tablety, 24 procent na relaxační hudbu nebo zvuky,19 procent na masky na spaní, 17 procent na spánkovou meditaci a dvě procenta na spánkové cviky.

Spánek snižuje riziko rozvoje civilizačních nemocí

Španělsko se ocitá na druhém místě. Španělé, kteří nemohou usnout, nejvíce vyhledávají relaxační hudbu a zvuky [72 %], dále pak 17 procent z nich hledá prášky na spaní, osm procent masky na spaní, dvě procenta meditační praktiky a jedno procento spánkové cviky.

Ve Francii převládá se 63 procenty vyhledávání relaxační hudby a zvuků. Následují pilulky a tablety se 16 procenty a dále pak spánkové masky [11 %]. Devět procent Francouzů se v nouzi obrací ke spánkové meditaci a jedno procento z nich si zacvičí.

Na dvaadvacátém místě žebříčku je Řecko. Tam průzkum zaznamenal jen 8 760 vyhledávání ročně. Pětačtyřicet procent dotazů vyhledává uklidňující zvuky, 29 procent spánkové masky, 12 procent spánkovou meditaci, sedm procent medikamenty a stejný podíl připadá na spánkové cviky.

Jak bojovat s nespavostí v osmi krocích

1: Vytvořte si spánkový režim

Vstávejte a choďte spát ve stejný čas. Mysl a tělo si tak vytvoří spánkový návyk. Držte se tohoto postupu a neporušujte jej ani o víkendu, pokud je to možné.

2: Omezte zdroje světla

Umělé osvětlení má negativní vliv na schopnost usnout. Udržuje mozek v domnění, že je to denní světlo. Proto nepoužívejte před spaním chytré telefony, ani tablety. A to alespoň půl hodiny před ulehnutím.

Za poruchy spánku může i modré světlo z telefonů

3: Naučte se relaxační techniky

Pohovět si relaxační aktivitou před odchodem na lůžko [místo sledování televize či telefonu] je dobrou přípravou na spánek. Může to být teplá lázeň, poslech relaxační hudby, meditace, nebo četba knihy.

4: Co omezit před spánkem

Večer omezte pití kávy nebo energy drinků, protože kofein zabraňuje fázi hlubokého spánku. Týká se to také cukru, odolejte proto čokoládě a sušenkám. Cukr totiž narušuje chod biologických hodin.

5: Investujte do kvalitní matrace

Kvalitní matrace s paměťovou pěnou hraje důležitou a často podceňovanou roli v dosažení dobrého nočního spánku. Nekupujte jen pohodlnou matraci, ale takovou, která poskytuje pohodlí páteři. Její poruchy způsobují často bolesti. Vyhněte se matracím, které tlačí do zad a vyzkoušejte, jaký polštář poskytne hlavě optimální pohodlí.

6: Pozor na „zdřímnutí si“

Zdřímnutím si můžete nahradit bezesnou noc, ale nesmí se to s ním přehánět. Dlouhá dřímota během dne zcela naruší spánkové stereotypy. Pokud si chcete zdřímnout, pak maximálně jen 30 minut a brzy odpoledne.

70 % onkologických pacientů zažívá potíže se spánkem

7: Pravidelně cvičte

Pravidelné cvičení spánku prospívá, je dokázáno, že uvolňuje napětí a stres. Cvičte však déle než dvě hodiny před ulehnutím, jinak budete mít problémy s usínáním. Namístě jsou lehké uvolňovací cviky.

8: Dodržujte pitný režim

Před spaním příliš nepijte, abyste se nebudili s potřebou jít na toaletu. Na druhé straně se neomezujte příliš, aby vás nebudila žízeň. Je na vás najít si tu správnou rovnováhu.

 –AM–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here