Očkování od 55 do 59 let by se mohlo zpřístupnit již tuto středu [28.4.]. Premiér Andrej Babiš [ANO] to dnes [26.4.] navrhne Radě vlády pro zdravotní rizika. Dnes také začíná příjem rezervací k očkování proti covidu-19 v Národním očkovacím centru O2 universum.

Pražské velkokapacitní očkovací centrum zvané O2 univerzum [Národní očkovací centrum, na obrázku níže, pozn. red.] začne v ČR fungovat od příštího pondělí 3. května. Nicméně rezervaci termínu si můžou zájemci o očkování v něm provádět od pondělí 26. dubna.

NOC

Zdravotníci v centru budou očkovat na 24 stanovištích. Tým jednoho stanoviště zvládne za hodinu aplikovat až 40 dávek vakcíny. Termín si v něm budou lidé zamlouvat v Centrálním očkovacím systému Reservatic. Při dostatku očkovací látky zvládne centrum ve své špičce oočkovat až sedm tisíc osob za den.

Očkování od 55 do 59 let možná již tuto středu

Očkování od 55 do 59 let se v Centrálním rezervačním systému [CRS] zřejmě otevře již tuto středu. Na dnešním zasedání o tom bude jednat vládní Rada pro zdravotní rizika, uvedl to premiér Babiš v neděli na sociální síti. Registrace by se týkala zhruba 750 tisíců osob, reálně půjde ale o čísla nižší. V březnu už se k očkování hlásili přednostně lidé s chronickou nemocí a pracovníci ve školství. Od samého počátku se prioritně očkují také zdravotníci. Naposledy v pátek 23. dubna se registr otevřel zájemcům ve věku 60 až 64 let.

Zrychlení očkování v posledních týdnech slibují i zprávy o navýšení objemu dodávek vakcíny Comirnany od Pfizer/BioNTech ve 2. čtvrtletí pro země EU. Výrobce tak dle nové dohody zaveze do unijních zemí o 50 milionů dávek očkovací látky navíc.

„Jedná se o 25% nárůst. Tím se počet dávek dodávaných společností BioNTech/Pfizer do EU ve druhém čtvrtletí zvýšil na 250 milionů,“ prohlásila předsedkyně Evropské komise [EK] Ursula von der Leyenová.  

Zrychlení očkování slibují zvýšené dodávky Comirnaty

V minulém týdnu předsedkyně EK oznámila i uzavření kontraktu s americkou firmou Pfizer na dodávky vakcíny i v příštím a přespříštím roce v celkovém objemu 1,8 miliard dávek. Nová smlouva má zajistit dostatek látky k přeočkování a zvýšení imunity. V příštích dvou letech by tak měly mít unijní země dost vakcín k opakovanému naočkování všech lidí.

EK uzavřela smlouvu na 1,8 miliardy dávek Comirnaty

EU má dosud u firem Pfizer/BioNTech objednáno 600 milionů dávek. Celkem 250 milionů dodá firma ve druhém čtvrtletí. Což je více než všechny ostatní společnosti dohromady.

JAMA: Jaká vakcína proti covidu je nejlepší, ptají se lidé

Brusel dal v minulých dnech navíc najevo, že v budoucnu již nebude mít zájem o vakcíny vyráběné společnostmi AstraZeneca a Johnson & Johnson. Vůči prvně jmenované společnosti chystá EK dokonce žalobu. Jejím předmětem mají být snížené a zpožděné dodávky vakcín. Komise uvedla, že vidí potenciál spíše v takzvaných mRNA vakcínách vyráběných vedle Pfizeru a BioNTechu také společností Moderna. Podle von der Leyenové se však nemíní omezit pouze na tyto dvě firmy.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here