Cizí lidé se raději baví o vážnějších věcech než je počasí

0
449
pocasi
Ilustrace: Pixabay.com

Vážnější a osobnější témata při nezávazné konverzaci jsou lidem příjemnější, a dokonce je dělají šťastnějšími. Přesto se jim lidé často vyhýbají a obracejí se raději k otázkám o počasí.

Při konverzaci s cizími lidmi lépe zabírají hluboká a smysluplná témata mířící třeba i na hovořící osobu. Například při cestě do práce či do obchodu. Uvádí to nová studie zabývající se chováním a prožíváním lidí při konverzaci s neznámými lidmi. Výsledky studie publikoval odborný časopis Journal of Personality and Social Psychology.

Studie ukázala, že se lidé mylně domnívají, že závažné konverzace jsou trapnější a méně příjemné, než ve skutečnosti jsou.

„Navazování smysluplných vztahů s ostatními dělá lidi šťastnější, a přesto se zdráhají zapojit se do hlubší konverzace,” říká spoluautor studie profesor behaviorálních věd z Chicagské univerzity Nicholas Epley.

To je dle jeho slov zajímavý paradox: „Pokud navazování hlubokých a smysluplných vazeb s ostatními přispívá k lidské pohodě, proč o to lidé v každodenním životě neusilují častěji?”

Dle vědeců přinášejí odpověď na tuto otázku nová zjištění ze zveřejněného výzkumu.

Lidé se baví raději o vážném tématu, než jen o počasí

Epley a jeho kolegové při své vědecké práci navrhli dvanáct experimentů, kterých se zúčastnilo na 1 800 dobrovolníků. Při nich se vytvořily dvojice, převážně cizích lidí. A hovořily spolu o relativně povrchních, anebo naopak hlubokých tématech.

Přičemž banálnější z konverzací začínaly tím, že se jeden z účastníků zeptal druhého, co si myslí o počasí. Hlubší otázky cílily spíše na osobní informace. Jedním z příkladů byl dotaz: „Pokud by vám křišťálová koule mohla říci pravdu o vás, vašem životě, vaší budoucnosti nebo cokoli jiného, co byste chtěli vědět?“

Účastníci předpovídali, jak nepříjemná podle nich konverzace bude, jaké spojení budou cítit se svou dvojicí a jak moc se jim bude klábosení vlastně líbit. A z pozdějšího hodnocení pokusu vyplynulo, že závažné i povrchní konverzace byly méně trapné a vedly k většímu potěšení účastníků, než jaké očekávali.

Mluvit s cizími lidmi je překvapivě příjemné, zjistila studie

Smysluplnější konverzace ale měly obvykle výrazně pozitivnější účinek. Účastníci jednoho experimentu hodnotili pocit napojení na svého konverzačního partnera na škále od jedné do deseti. Hlubším konverzacím průměrně udělili hodnotu 7 oproti skóre 5,5, které připisovali povrchním hovorům. Pokud jde o to, jakou radost udělaly účastníkům, pak smysluplné konverzace dosáhly na skóre sedm z deseti. Zatímco povrchní šest z deseti.

Vytvářet pozitivní interakce je jednodušší, než si myslíme

„Výsledky naznačují, že mluvit s cizími lidmi je překvapivě příjemné,“ řekl Epley s tím, že nedávný experiment ukázal, že to platí také pro dojíždějící v Londýně. Dokonce i Britové si podle něj více užívají dojíždění ve vlaku, když mluví s cizím člověkem o jiném tématu než třeba o počasí.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here