Německá Stiko nedoporučila plošně očkovat děti od 5 let

2
45389
Stiko
Foto: Pixabay.com

K názoru plošně neočkovat děti od pěti let se k finskému Institu národního zdraví přidala i německá očkovací komise Stiko. Podle ní by Němci měli očkovat jen děti od pěti let ve zdravotním riziku či s rizikovou osobou v domácnosti.

Doporučení německé Stálé očkovací komise [Stiko], která je nezávislý poradní orgán Institutu Roberta Kocha [RKI], zní – očkovat jen ty děti mezi pěti a 11 lety, které trpí zdravotními problémy, nebo jsou ve styku s lidmi z rizikových skupin. Důvod? Podle zástupců Stiko nelze vzhledem k omezené dostupnosti dat odhadnout riziko vzácných vedlejších účinků, které pro ně může očkování mít. Proto Stiko v současnosti nedoporučuje plošné očkování dětí této věkové skupiny.

Finský úřad nedoporučil plošné očkování malých dětí

Informovala o tom agentura DPA, podle které jde o stanovisko odborného grémia Stiko, nikoli konečné doporučení. Agentura přesto upozornila na to, že Stiko i nadále opakovaně a naléhavě vyzývá rodiče, učitele a vychovatele, aby se očkovali proti covidu-19. A to i posilovací třetí dávkou. Podle Stiko to platí také pro zástupce dalších profesí, kteří pracují s dětmi a mladými lidmi.

Očkování dětí Stiko ale nebrání

I přes nedoporučení komise – plošného očkování dětí, zdravé děti podle jejích zástupců očkování mohou dostat, pokud si to přejí jejich zákonní zástupci a získají poučení od lékaře.

„Sedmidenní incidence je ve věkové skupině od pěti do 11 let sice velmi vysoká. Takže se dá vycházet z toho, že bez očkování se velká část těchto dětí nakazí. Většina případů ale má asymptomatický průběh,” uvedli zástupci očkovací komise.

Comirnaty je vhodná i pro děti od pěti let, tvrdí výrobci

Podle nich u dětí, které nemají žádné zdravotní problémy, hrozí jen nepatrné riziko, že budou mít těžký průběh covidu-19, a budou muset do nemocnice nebo dokonce potřebovat intenzivní péči.

V minulosti takto doporučila postupovat Stiko u dětí od 12 do 17 let věku. Očkování tehdy doporučovala pouze u dětí ve zvýšeném riziku vážného průběhu covidu-19. Reálně šlo o jedenáct procent německých dětí, převážně s astmatickým onemocněním. Následně komise ale své nedoporučení plošného očkování dětí změnila v plošné doporučení. Aktuálně děti plošně očkují například v USA, Izraeli a také na Slovensku.

Pro děti a mládež jen Comirnaty

V Německu se stejně jako jinde v Evropě děti proti covidu-19 očkují vakcínou od společnosti Pfizer a BioNTech. V jejím případě Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] vydala doporučení pro podání vakcíny u dětí ve věku od pěti do 11 let koncem listopadu 2021. Takto staré děti mají dostávat třetinové množství očkovací látky oproti dávce pro dospívající a dospělé osoby.

EMA otestovala vakcínu Comirnaty u 2 260 dětí

V Česku má být registrace k očkování proti covidu pro děti od pěti do 11 let podle vyjádření ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha [za ANO] spuštěna od 13. prosince. Podle dat Českého statistického úřadu [ČSÚ] u nás žije kolem 800 tisíc dětí ve věku pět až 11 let.

„Podařilo se nám domluvit, že vakcíny pro děti od 5 do 11 let přijdou o týden dříve, než byl původní termín. To znamená již v týdnu od 13. prosince,“ oznámili zástupci Chytré karantény, u níž roční náklady na provoz mají již příští rok přesáhnout 650 milionů korun.

Děti od pěti let se začnou hlásit k očkování od 13.12.

K nejčastějším nežádoucím účinkům po vakcinaci dětí od pěti do 11 let patřila podle výsledků studií bolest v místě vpichu, únava, bolesti hlavy a svalů. Dále zarudnutí a otok v místě vpichu nebo zimnice. Jde tedy o obdobné reakce na očkovací látku jako u očkovaných nad dvanáct let.

„Tyto účinky jsou obvykle mírné nebo středně závažné. Zlepší se během několika dnů po očkování,“ uvedl evropský lékový regulátor, podle kterého přínosy očkování proti covidu-19 u dětí od pěti let jednoznačně převažují nad riziky.

–ČTK/DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Právě mi zemřel otec 4 den po očkování. Jinou nemocí netrpělivě. Musel se očkovat aby mohl být v pečovateláku. Teď mi ještě leží v nemocnici máma s ošklivý následky na očkování. Modlím se aby to vydržela. Ta je ochrnutá po mrtvici,je po operaci hlavy, bere hrst prášků denně a podle lékaře se očkovat může. Na kom si teď co vezmu? Hnus, hnus co s námi dělají. Komu mám teď jít rozbít hubu? Veškerou zodpovědnost odmítají.

  2. Bohužel na nikom nic. Stát žádnou odpovědnost vůči svým ovečkám nepřebere. a to chápu, sice těžko ale jo. Měla by tam být osobní odpovědnost kompletního politbrija a samozřejmě i adekvátní odměna za vlastizradu v nouzovém stavu když po něm tak toužili. Ale co se dá čekat?! Vést stát touto družinou co si říká vláda která vlastně dělá nejen nezákonné a nelogické nařízení ale i protiústavní a absurdní, směšné, lživé, matoucí, samosebeodporující a nevím až jak je nazvat. Už od začátku “pandemie” čili před volbama. A Češi si je tam opět zvolí (budete říkat že ne!!!) ale mrkněte na datum voleb a ejhle už 3.měsíce po nich a jsou tam furt ti stejní. PROSTĚ BAČA BABIŠ MÁ RÁZNOU FUJARU A OVEČKY UŽ POD KONTROLOU. ONY SI JDOU PO KRKU UŽ NAVZÁJEM A BAČA SE BUDE UŽ JEN DÍVAT Z OKNA SALAŠE A SMÁT SE. A MY?! ano bylo líp Budem říkat s těch svejch obyváků a křesel s ovladačem v jedné a nakousnutým jablkem v druhé ruce a ani jsme si nevšimli že jsme nestihli ani zamávat té “naší svobodě” a DEMOKRACII jak rychle zmizely . Musím říct BAČA : DOBŘE JSI TO ZREŽÍROVAL TO UZNÁVÁM.! ALE URČITĚ TO NEZNAMENÁ ŽE BY MĚ CHTĚL BAČA POTKAT NEBO JÁ JEHO PROTOŽE MŮJ NERVOVÝ SYTÉM SE NESTÍHÁ UKLIDNIT A OVLÁDÁNÍ EMOCÍ VŮČI BAČOVI JE NA CESTĚ MIMO MOU KONTROLU.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here