ROSA na Praze 2 otevírá druhý byt pro týrané ženy

0
416
tyrane_zeny
Ilustrační foto: Pixabay.com

ROSA na Praze 2 otevře druhý byt pro týrané ženy. Pobývat v něm smějí nejdéle sedm dní. Byt organizaci poskytla radnice Prahy 2. Od středy 15. června se nově spustí non-stop telefonní linka pro oběti domácího násilí.

V nově otevřeném bytě pro oběti domácího násilí smějí dle ředitelky ROSA Marie Vavroňové pobývat bezdětné ženy stejně jako ženy s dětmi. Legislativa dobu strávenou v azylovém bytě ohraničuje na maximálně sedm dnů.

„Nejen v Praze, ale i v celém Česku je specializovaných a krizových služeb pro osoby ohrožené domácím a sexuálním násilím dlouhodobě nedostatek. Jsme proto rádi, že jsme od Prahy 2 dostali k dispozici byt pro krizovou pomoc,” řekla Vavroňová.

Byt ve vlastnictví druhé městské části má asi 150 metrů čtverečních. Uzpůsobený a vybavený je pro potřeby krizových situací. Odbornou pomoc v něm klientkám poskytnou pracovníci organizace ROSA, to v celodenním režimu.

„Cílem krizového bydlení je mimo jiné zajistit ženám bezpečí před násilníkem a poskytnout sociální a právní poradenství a krizovou intervenci,” přiblížila vedoucí krizové pomoci ROSA Branislava Marvánová Vargová.

Ratifikace Istanbulské úmluvy vázne. Domácí násilí sílí

Starostka Prahy 2 Alexandra Udženija [ODS] a radní Prahy 2 a poslanec Michal Zuna [TOP 09] se shodli, že je potřeba domácí násilí pojmenovat jako “absolutně nepřípustné”. Jeho obětem je třeba pomáhat. Zástupci Prahy 2 vyzdvihli, že právě bezpečnost je pro vedení radnice prioritou. Připomněli zároveň, že první byt proto Praha 2 pro organizaci vyčlenila již dříve. Jde o byt se čtyřmi lůžky, ženy v ohrožení ho využívají od září loňského roku.

Týrání je trestný čin a hlásí se Policii ČR

Domácím násilím se rozumí fyzické, sexuální, psychické nebo ekonomické násilí, třeba i vynucená izolace. Přičemž k týrání dochází mezi blízkými osobami.

„Domácím násilím je obecně rozuměno chování, které u jednoho z partnerů způsobuje strach z druhého. Skrze užití moci, kterou tento strach poskytuje, kontroluje násilný partner chování druhého,“ popisuje, co je domácí násilí, na svých stránkách organizace ROSA, jež pomáhá ženským právě obětem domácího násilí.

Obětmi domácího násilí bývají dle zástupců ROSA většinou ženy. Pachateli jsou obvykle jejich současní nebo bývalí partneři. Zástupci organizace ale upozorňují, že v Česku se v domácím prostředí páchá násilí i na dětech a starých osobách. A dochází i k násilí žen proti mužům a k násilí v homosexuálních vztazích.

Zdena Prokopová: Některé případy týrání končí zabitím

Právě v době dvouleté pandemii covidu plné uzavírek u nás přibylo domácího týrání, převážně u žen. Oproti posledním rokům před covidem-19 počty obětí domácího násilí narostly asi o 20 procent, upozornila Vavroňová.

Krizová linka pro týrané ženy funguje v non-stop režimu

Formu pomoci týraným ženám od středy 15. června rozšíří bezplatná telefonní linka, která začne nově fungovat v nepřetržitém provozu. Dosud byla v provozu pouze v denních hodinách. Všechny ženy se tak mohou kdykoli a zdarma obrátit na telefonní linku s číslem 800 605 080, kde se jim dostane krizové pomoci od zkušených operátorů. Telefonní linka provozovaná taktéž organizací ROSA dosud dle Vavroňové přijala 52 500 volajících.

Služeb poradenského centra ROSA za dobu 29 let, kdy funguje, využilo na 17 150 žen. Azylový dům pak pomohl za 24 let svého provozu 452 žen s 563 dětmi. Azylový dům a dva azylové byty s utajenou adresou mají kapacitu 35 lůžek. I dobu strávenou v azylovém domě legislativa ohraničuje na maximálně jeden rok.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here