Odbory žádají změnu předdůchodu u záchranářů

0
856
predduchodu
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Zdravotnické odbory vyzvaly poslance, aby opravili zákon umožňující některým záchranářům odejít do předdůchodu bez krácení penze. Současná legislativní úprava vykazuje chyby. Což brání uvedení normy do praxe.

Návrh napravující nedostatky ve stávající legislativní úpravě mají ve středu [13.7.] projednat poslanci. Na tiskové konferenci o tom dnes [12.7.] informovali zástupci Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR [OSZSP ČR].

„Možnost nelze naplnit fakticky. Změna se dělala na konci volebního období a obsahuje legislativní nedostatky,“ potvrdila předsedkyně svazu Dagmar Žitníková.

Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ], jež u nás spravuje veškeré důchody, dle ní není schopná podle stávající legislativy vypočítat pracovníkům zdravotnické záchranné služby [ZZS] výši takové penze. Zákon je dle Žitníkové napsaný příliš široce, a proto ho nelze pro záchranáře uplatnit.

„Hlavním argumentem ČSSZ bylo, že podle současného zákona by mohli do důchodu dříve odejít všichni zaměstnanci ZZS. Záměrem zákonodárce bylo, aby to bylo umožněno těm vysoce exponovaným,“ vysvětlila odborářka.

Do zdravotnictví šlo loni skoro 407 miliard korun

Nárok na odchod do důchodu o pět let dříve bez krácení by měli mít členové výjezdových skupin a pracovníci operačních středisek. Tedy ti, kteří dle Žitníkové pracují pod velkým psychickým a fyzickým vypětím, nikoli všichni pracovníci ZZS. Celkově u nás ve zdravotnických záchranných službách pracuje přibližně 7 000 lidí. Nárok na předdůchod by se od příštího roku dle Žitníkové týkal méně než stovky z nich.

Odbory žádají nápravu u předdůchodu co nejdříve

Zákonodárci by měli ve středu projednávat pozměňující návrh poslanců ANO. Původně se jím měla Sněmovna zabývat už minulý týden. Pro nedostatek času a absenci ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky [KDU-ČSL] na jednání Sněmovny se ale návrh nedostal na program.

„Chceme umožnit záchranářům, aby za svou těžkou a nebezpečnou práci, mohli jít dříve do důchodu. Ale chceme to udělat správně. A ne nekvalitním návrhem ANO, který je právě projednáván v Poslanecké sněmovně,“ vysvětlil minulý týden na Twitteru poslanec Tom Philipp [KDU-ČSL].

Letošní dohodovací řízení 100% úspěšné nebylo

Odbory po zákonodárcích žádají, aby opoziční návrh schválili. V případně, že je vadný, pak jej doporučují vrátit do druhého čtení a chyby opravit. Podle odborů novelu zákona o důchodovém pojištění připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV].

Dagmar Žitníková avšak upozornila i na další chybu. A sice, že současná úprava záchranářům umožňuje odejít do předdůchodu až po 50 letech práce. Což by například u řidičů, kteří získávají profesní oprávnění v 21 letech, bylo později, než jim vzniká nárok na řádný důchod.

„V žádném případě se nestihne termín od 1. ledna příštího roku, jak byl záměr původních zákonodárců,“ uvedla závěrem Žitníková.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here