Nová vyhláška omezí prodej nikotinových sáčků

1
1058
sacku
Ministerstvo zdravotnictví ČR / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Jeden nikotinový sáček by mohl obsahovat nanejvýš deset miligramů nikotinu. V jednom balení sáčků by smělo být maximálně 200 miligramů nikotinu v minimálně dvaceti porcích. Změny navrhuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Nyní bývá v nikotinových sáčcích podle ministerstva obvykle mezi dvěma až sedmi miligramy nikotinu. Na trhu jsou však dostupné i sáčky s až 50 miligramy. Navrhovaná vyhláška, kterou úřad předložil k připomínkování, dále stanoví požadavky na vzhled, velikost, označování a další vlastnosti sáčků.

Důvod je, že pro nikotinové sáčky totiž na rozdíl od tabákových výrobků nebo elektronických cigaret nyní v podstatě žádná pravidla neplatí. Byť vláda v posledních týdnech projednávala nejednu novelu, která by regulaci trhu s nikotinovými sáčky přinesla. Avšak novely předkládané opozičními poslanci vláda nepodpořila.

Ministerská vyhláška vidí řešení v prodeji malých balení

Při stanovení množství nikotinu v jedné porci nikotinového sáčku na deset miligramů vycházelo ministerstvo ze stanoviska národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. Vyhláška počítá i s tím, že v jednom balení o minimálně 20 sáčcích nebude více než maximálně 200 miligramů nikotinu.

„Cílem je zabránit prodeji testovacích balení a balení, která by z důvodu malého množství porcí byla lépe finančně dostupná nízkopříjmovým skupinám včetně dětí a mládeže,“ vysvětluje ministerstvo, co si od regulace obsahu nikotinu a počtu porcí v balení slibuje.

Tom Philipp natočil video o nikotinových sáčcích

Sáčky vyhláška navrhuje zabezpečit i proti manipulaci ze strany dětí. Balení s nikotinovými sáčky podle ní nemají připomínat tvarem, barvou, kresbou ani popisem potravinu, kosmetický přípravek nebo snad hračku. Na krabičce s nikotinovými sáčky podle zmiňovaného návrhu nesmí výrobce umísit ani žádné prvky, které by přímo či nepřímo cílily na děti a mládež. Myšlený je zřejmě atraktivní design s obrázky aktuálně známých postav nebo symbolů.

Dojde i na zdravotní varování u nikotinových sáčků

V souvislosti s příchutěmi a aromaty by nikotinové sáčky taktéž nesměly připomínat cukrovinky a cukrářské výrobky.

„Prvky související s příchutí výrobku mohou být na výrobku uvedeny pouze ve formě textu,“ uvádí vyhláška.

Na obalu musí výrobce vždy uvádět zdravotní varování ve znění: „Tento výrobek obsahuje nikotin a je vysoce návykový“.

Prodej nikotinových sáčků české mládeži úřadům nevadí

Ten nesmí výrobce nijak komentovat či parafrázovat. To běžně platí pro tabákové výrobky stejně jako elektronické cigarety.

Výrobek také nesmí obsahovat například vitaminy. Dále ani složky, které vytvářejí dojem, že náplň je prospěšná zdraví [s výjimkou návykového nikotinu]. Konkrétně jde o kofein, taurin a jiné stimulující složky a třeba i doplňky zbarvující sliny, stojí v návrhu.

Nikotinové sáčky v Česku nejraději žvýká mládež

Nikotin patří k nejrozšířenějším návykovým látkám, navíc si je v Česku oblíbila mládež. Což je v době, kdy pro prodej nikotinových sáčků neplatí žádná omezení, podle lékařů nedobrá zpráva. Nikotinové sáčky se užívají podobně jako tabák určený k ústnímu užití. Uživatelé je žvýkají nebo umisťují pod horní či dolní ret. Sáček na ně působí obvykle po dobu pět i více minut. Nikotin se tak do organismu vstřebává skrz prokrvenou sliznici.

„Užívání nikotinových sáčků není zdravotně žádoucím chováním a závislost na nikotinu je nemoc,“ vysvětluje regulaci úřad, kterému úkol zpracovat vyhlášku uložila loňská novela zákona o potravinách.

Nikotinovými sáčky se v poslední době zabývalo i několik poslaneckých návrhů, které projednala vláda. Neutrální stanovisko zaujal kabinet v červenci k novele, která prodej sáčků zakazovala lidem mladším 18 let. Záporně se kabinet postavil k novele poslanců hnutí ANO, kteří chtěli omezit reklamu a propagaci nikotinových sáčků.

Stejně tak negativní postoj zaujala vláda Petra Fialy [ODS] k úpravě, která měla zakázat užívání nikotinových sáčků ve volně přístupných vnitřních veřejných prostorech. Ministerstvo zdravotnictví předpis nedoporučilo mimo jiné kvůli „absurdnímu procesu kontroly, kdy je ve většině případů potřeba donutit kontrolovanou osobu k otevření úst“. Kabinet nesouhlas vysvětlil i tím, že smyslem zákazu kouření ve veřejných prostorách je ochrana nekuřáků před následky pasivního kouření. A to v případě nikotinových sáčků podle ministrů odpadá.

–ČTK/RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here