Za nebinární se v ČR považuje víc lidí než ve světě

1
2294
nebinarni
Foto: Pixabay.com

Společnost Mastercard letos uskutečnila průzkum v 16 zemích Severní Ameriky a Evropy, jenž mapoval aktuální situaci v nebinárních komunitách. Zatímco v Česku se za nebinární osoby považuje 3,3 procenta lidí, ve světě 2,8 procenta.

Průzkum Mastercard se zaměřil na prožitky a zkušenosti nebinárních příslušníků komunity LGBTQIA+. Jevy zkoumal ve všech oblastech občanského života, doma, v zaměstnání, při nakupování a ve společnosti. Zvýšenou pozornost věnoval používání osobních dokladů a dalším zdrojům nepříjemných zážitků včetně diskriminace. Jaké jsou výsledky?

Celkem 41 procent lidí napříč zeměmi uvedlo, že zná někoho, kdo se identifikuje jako nebinární. Výsledky průzkumu dále odhalily, že globálně se 2,8 procenta lidí identifikuje jako nebinární, v Česku je to dokonce o půl procenta více, celkem 3,3 procenta osob. Oblast, ve které Česká republika oproti globálnímu průměru zaostává, je míra obecného pochopení pro LGBTQIA+ komunitu.

  • 35 % Čechů uvádí, že rozumí tomu, když se někdo nechce identifikovat jako muž nebo žena.
  • 49 % lidí celosvětově uvádí, že rozumí tomu, když se někdo nechce identifikovat jako muž nebo žena.

Zajímavé jsou i poznatky týkající se zaměstnání. Celkem dvanáct procent lidí v České republice uvedlo, že dává přednost práci pro společnost, kde jsou nebinární lidé přijímaní. Společnostem, které berou v úvahu nebinární osoby, pak dává v Česku při nákupu služeb a produktů přednost celkem osm procent lidí.

Problém vyvstává již se jménem na kartě

Není divu, že se poskytovatel platebních karet zaměřil ve svém průzkumu právě na nebinární osoby. Zjistil v něm, že některé z příslušníků LGBTQIA+ komunity znepokojuje, když jméno na jejich debetní, kreditní nebo předplacené kartě neodpovídá tomu, kým se cítí být. Firma uvedla, že i běžný denní nákup potravin jim připomíná nepříjemný rozkol mezi jménem, které je jim vlastní, a tím, které mají na platební kartě. Což platí i pro další osobní průkazy.

  • 7 % nebinárních osob v ČR má problém s pohlavím uvedeným na jejich občanském průkazu, debetní nebo kreditní kartě.
  • 12 % nebinárních osob celosvětově má problém s pohlavím uvedeným na jejich občanském průkazu, debetní nebo kreditní kartě.

„Téměř tři pětiny lidí, kteří sami sebe identifkují jako nebinární, se při nakupování necítí bezpečně. Zjištění vycházející z průzkumu nám nejen pomohou lépe pochopit překážky, kterým tito lidé čelí. A především přicházet s inkluzivními řešeními, které na ně nabízejí alespoň částečnou odpověď,“ uvedl generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko Michal Čarný.

Zdůraznil, že i tyto problémy jeho firma “snadno vyřeší”. A to pomocí speciální karty, která jejich držitelům umožňuje na kartě uvést jimi preferované jméno, aby správně reflektovalo jejich identitu. Výběr je více než pestrý. Zkratka LGBT označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby se využívá i k označení celého spektra sexuálních a genderových identit. Proto se objevuje i varianta LGBTQIA. Ta zastřešuje ještě kategorie queer, intersex a asexuální osoby, případně jen LGBTQ nebo LGBT+ ve smyslu „LGBT a další identity“.

Komunita LGBTQIA+ se potýká s opičími neštovicemi

Komunita LGBTQIA+ se aktuálně dostala do centra pozornosti i kvůli šíření opičích neštovic. Jsou to zejména muži mající sex s muži, které tato infekce nejvíce ohrožuje. Což potvrzují domácí i zahraniční autority. Problém je, že nemoc se v Evropě dál šíří a vyžádala si první oběti na životech.

Opičí neštovice se v Evropě šíří hlavně v gay komunitě

První oběť ve Španělsku potvrdilo tamní ministerstvo zdravotnictví v pátek 29. července. Dalšího zemřelého pak následující den [30.7.]. Jde o první dvě úmrtí na opičí neštovice na evropském kontinentu.

Podle ministerstva zemřeli v obou případech mladí muži, a to ve Valencii a v Córdobě. První z obětí v souvislosti s nákazou opičími neštovicemi onemocněla encefalitidou. O druhém muži nejsou známé žádné podrobnější informace, uvedla agentura EFE.

„Řetězec přenosu se v drtivé většině případů týká velmi blízkého tělesného kontaktu, hlavně v souvislosti s velmi rizikovými pohlavními styky,“ uvedlo španělské ministerstvo.

Opičí neštovice řádí v Africe od roku 2017. Ale bez zájmu

Lékařskou pomoc v nemocnici podle úřadu ve Španělsku vyhledalo už více než 120 lidí. Španělsko je se zhruba 4 300 nakaženými jednou ze zemí mimo Afriku, kde se opičí neštovice šíří nejvíce. Většinou jde o muže, kteří měli sex s dalšími muži. Dvě třetiny případů hygienické úřady potvrdily v Madridu a Katalánsku.

–DNA–

1 komentář

  1. Mě by zajímalo, jak to nebinární jedinci maji například v práci. Mají zátěž jako muži nebo jako ženy? Nebo kdyby museli muži do války….nebinární půjdou ….nepůjdou?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here