Municipality lákají lékaře mnoha způsoby, cílí i na mediky

0
532
lekare
Foto: Pixabay.com

Lékaře do regionů lákají municipality různými způsoby. Nabízí jim statisícové stabilizační příspěvky i moderní vybavení ordinace. Karlovarský kraj se zaměřil i na mediky. Těm nabídne 150 tisíc korun na každý rok studia.

Pro studenty lékařských fakult pocházejících z Karlovarského kraje tamní radní aktuálně schválili roční stipendijní podporu ve výši 150 tisíc korun. Dosud dostávali medici od kraje 48 tisíc korun, to až od druhého ročníku.

„Bude se to týkat lékařských a zubních oborů. Pro zájemce je vyčleněno 150 000 na rok. Což je podstatné navýšení oproti předchozímu stavu,“ potvrdil krajský radní Jindřich Čermák [Piráti].

Počty úmrtí v Karlovarském kraji vzrostly o 168 %. Proč?

Upozornil i na další významnou změnu. O příspěvek budou studenti medicíny žádat nově již od prvního ročníku.

„Posunuli jsme to okno, kdy se dá přihlašovat, z října na leden,” dodal Čermák.

Termín pro podání přihlášek kraj nastavil tak, aby studenti z prvních ročníků nemuseli stipendium vracet v situaci, kdy školu v prvních měsících opustí.

Podporovaní medici se zaváží k práci v kraji

Navýšením stipendia se snaží vedení kraje do regionu přivést lékaře, kteří v něm dlouhodobě chybějí. Především pak pediatry, praktické lékaře pro dospělé a stomatology. Podmínky získání peněz na studium nejsou nijak dramatické. Požádat o ně mohou studenti, kteří absolvovali střední školu v Karlovarském kraji. Přičemž nemusí jít nutně o studenty s trvalým bydlištěm v Karlovarském kraji. Žádat o stipendium mohou i ti, kteří do kraje na střední školu dojížděli z jiného regionu.

Jihočeský kraj podpoří nové lékaře částkou 1,5 mil. Kč

Výměnou za finanční podporu se zájemci smluvně zavážou, že v Karlovarském kraji po dokončení studia zůstanou několik let pracovat.

Podle Čermáka krajský dotační program počítá se zhruba deseti studenty, kteří by mohli projevit zájem o stipendia. To pro kraj představuje roční náklady ve výši přibližně 1,5 milionu korun. Částka se navíc postupně zvýší s tím, jak studenti postupují do vyšších ročníků. Maximálně by mělo jít o devět milionů korun ročně.

O stipendium by mohlo požádat deset studentů

Nedostatek lékařů na Karlovarsku je letitý problém. To, že je načase dostupnost lékařské péče v kraji řešit dokládá, že věkový průměr lékařů v některých částech kraje je 65 let. S jejich odchodem do penze by se mohl problém s dostupností lékařské péče ještě zhoršit.

Zajistit zubaře je dle starostů i nadále nadlidský úkol

Zatraktivnit kraj pro lékaře se jeho vedení tak snaží i pro stávající lékaře. Plánuje navýšit příspěvky na modernizace a vybavení nových stejně jako již zavedených ordinací. Uvažuje se zaměřit i na žáky středních škol, kteří se na studium medicíny teprve chystají. Nabídne jim přípravné kurzy k přijímacím zkouškám se zaměřením na biologii, fyziku a chemii.

Jemnice shání lékaře, nabízí mu 1,2 mil. Kč

Především praktické lékaře a zubaře se snaží do menších měst jejich vedení stále častěji přivést takzvanými stabilizačními příspěvky. Například zhruba čtyřtisícová Jemnice na Třebíčsku nabízí novému praktickému lékaři 1,2 milionu korun. Stávající praktik totiž odchází příští rok do penze.

„Je to stabilizační příspěvek za to, že tady bude pět let otevřená ordinace,” řekl starosta Jemnice Miloň Slabý.

A nejde o první takovou podporu pro lékaře ze strany města. Stejnou částkou podpořilo i druhou ordinaci praktického lékaře ve městě. Zatímco stabilizační příspěvek do města přivedl praktika a dokonce i zubaře, dětský lékař v Jemnici už druhým rokem chybí.

Opařany nekončí, noví lékaři dostanou milion korun

Stabilizační příspěvky pro lékaře začala Jemnice používat v roce 2018. Původně je město lékařům nabízelo ve výši 600 tisíc korun. Hned v prvním roce jej tamní zastupitelstvo schválilo pro dva lékaře. O dva roky později, v roce 2020 město výši příspěvku zdvojnásobilo. Při nesplnění minimálně požadované doby fungování ordinace musejí lékaři poměrnou část peněz městu vrátit. Konkrétně Jemnice hospodaří s ročním rozpočtem ve výši 150 milionů korun.

– ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here