78letý primátor zřejmě opustí zdravotní výbor

0
5931
svoboda
Bohuslav Svoboda / Foto: ODS

Sněmovní Výbor pro zdravotnictví nejspíš čekají změny. Jeho šéf Bohuslav Svoboda [ODS] uspěl v komunálních volbách a zřejmě se stane primátorem. Otázka zní, zda zvládne i předsednictví sněmovního zdravotního výboru.

A nejde jen o souběh funkcí ve sněmovním zdravotnickém výboru. Svoboda je také člen sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Dále působí jako člen ve Správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR. Sám Svoboda ale prozatím uvedl pouze to, že pokud se stane primátorem, vzdá se své lékařské praxe a poslancem zůstane.

Primátor Prahy je full time job, vést zdravotní výbor také

Zastupiteli a poslanci Bohuslavu Svobodovi je 78 let. Vyšší věk tak již zcela přirozeně ovlivňuje jeho výkon ve veřejných funkcích. Podle informací ZdraveZpravy.cz ve Sněmovně dokonce i zkolaboval. Známý je pak případ z roku 2019, kdy v dolní komoře zasahovala kvůli poslanci záchranka, která ho následně odvezla do Ústřední vojenské nemocnice.

Přesto po aktuálním úspěchu v komunálních volbách na kandidátce Spolu Svoboda pro televizi Prima CNN News rozhodně uvedl: „Udělám pro Prahu vše, aby prosperovala. Jsem přesvědčen, že mé místo na místě primátorském je správné.“

Sněmovní výbor pro zdravotnictví povede Svoboda

A to znamená, že usiluje podruhé usednout do primátorského křesla, časově i fyzicky náročné funkce. Svoboda přitom dobře ví, do čeho jde. Ještě, než se stal v roce 2013 poslancem, působil od roku 2010 jako zastupitel hlavního města Prahy. A mezi lety 2010 až 2013 působil právě jako primátor hlavního města Prahy.

„Nedovedu si představit, že by pan docent Svoboda zvládl vykonávat funkci primátora i všechny své funkce ve sněmovně, hlavně to předsednictví zdravotního výboru. To už nyní při svém vytížení obtížně zvládal,“ uvedl pro ZdraveZpravy.cz blízký bývalý spolupracovník Bohuslava Svobody, jenž si ale nepřeje být jmenován.

Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc. patří mezi nejaktivnější lékaře ve veřejném životě vůbec. Od roku 1992 do roku 1998 byl prezidentem České lékařské komory [ČLK]. Od roku 2003 do roku 2009 zastával funkci děkana 3. lékařské fakulty UK a mezi lety 1990 až 2010 přednosty gynekologicko-porodnické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady.

Ve volbách uspěli i další lékaři

Bohuslav Svoboda není jediným lékařem, který uspěl v letošních volbách. Dobrý výsledek v prvním kole senátních voleb udělala místopředsedkyně senátního Výboru pro zdravotnictví Alena Dernerová [STAN]. Klub Starostů s 24 členy letos obhajoval šest křesel. Nakonec má ale jen tři finalisty včetně Aleny Dernerové [SD-SN] na Mostecku.

Určitě nejsem žádný vakcinofil, říká Alena Dernerová

Specifický lékařský souboj se bude konat v obvodu 61 – Olomouc. Tam postoupili do druhé kola senátních voleb hned dva lékaři. Oba jsou členové výboru pro zdravotnictví Parlamentu ČR. Milan Brázdil [ANO] je člen sněmovního zdravotního výboru, Lumír Kantor [za KDU-ČSL] je místopředseda senátního Výboru pro zdravotnictví.

Důležité je oddělit zrno od plev, říká Lumír Kantor

Dodejme, že co se týče Senátu, Klub ODS a TOP 09 má s minimálně 22 senátory nejnadějnější vyhlídky na to, že zůstane po volbách nejpočetnější frakcí s právem opět nominovat předsedu horní komory. Šanci zůstat v čele Senátu má Miloš Vystrčil [ODS], který stejně jako Jiří Oberfalzer [ODS] patří mezi finalisty. Jsou mezi nimi rovněž herec Tomáš Töpfer [za ODS] a zřejmě i kardiochirurg Jan Pirk [navržen TOP 09] a pražská radní Hana Kordová Marvanová [navržena ODS].

V Česku platí, co doktor, to politik! Je to ale dobře?

K prvnímu kolu senátních voleb, které se konalo souběžně s komunálními volbami, přišlo 42,64 procenta voličů. Šlo o druhou nejvyšší účast v historii, vyšší dosáhla jen v roce 2010, a to 44,59 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here