Na HIV, žloutenky i syfilis se příští týden testuje zdarma

0
1157
syfilis
Ilustrační foto: Pixabay.com

V pondělí 21. listopadu se v Česku otevřou testovací místa na HIV, žloutenku B, C a syfilis. Otestovat se může kdokoli, a to anonymně a zadarmo. V provozu bude 82 testovacích míst dostupných ve všech krajích země.

Letos se již po deváté v rámci Evropského týdne testování na týden otevřou dveře testovacích míst na HIV, žloutenky a syfilis. Pracovníci center letos zůstanou v již zavedených testovacích místech mimořádně delší dobu. Někteří vyrazí do terénu i s mobilními zařízeními.

„Důležité je, že na HIV může být testován každý, anonymně a zdarma. Zdarma může být také každý testován na žloutenky B, C a eventuálně i na syfilis,“ říká Barbora Macková, ředitelka Státního zdravotního ústavu [SZÚ], který akci tradičně koordinuje.

Lidé, s byť i jen sebemenším podezřením, že se mohli v minulosti virem HIV nakazit, třeba jen nečekanou známostí, by měli vědět, že v Česku je dostupná léčba HIV infekce a spadá do plné úhrady z veřejného zdravotního pojištění.

Infekci HIV vymýtit nedokážeme, říká David Jilich z NNB

„Pro osoby s pozitivním výsledkem testování na HIV se otevírá cesta k okamžité léčbě v některém z osmi HIV center. Což je velice podstatné. Dostane se jim plné podpory a odborné léčby tak, aby byla v co největší míře zachována kvalita života daného člověka,“ dodává Barbora Macková.

Na HIV, HCV, HBV i syfilis se otestuje kdokoli

Evropský týden testování na HIV a žloutenky je celoevropská aktivita, která upozorňuje na problematiku HIV bez stigmatizace. Akce předchází datu 1. prosince, na který připadá Světový den boje proti AIDS. Letošní testovací týden začne v pondělí 21. listopadu a potrvá celý týden, tedy do 28. listopadu. Přehled všech míst, která se do testování v příštím týdnu zapojí, najdou zájemci na webu provozovaném SZÚ www.tadyted.com. Uvedeny jsou na webu i otevírací doby jednotlivých provozů.

„Testování je samozřejmě dostupné všem, bez ohledu na národnost, pohlaví a věk. Pro cizince jsou na webu www.tadyted.com připraveny základní informace o HIV a pohlavně přenosných infekcích v deseti jazykových mutacích. Neváhejte a přijďte,“ vyzývá manažerka Národního programu HIV/AIDS v ČR Anna Kubátová ze SZÚ.

Poslanci: Ukrajinci se nejvíce léčí s HIV a TBC

Otestovat se mohou lidé mimo jiné i přímo ve Státním zdravotním ústavu. A nemusí jít vždy o otestování. Pracovníci SZÚ nabízí třeba jen konzultaci nebo zodpoví otázky týkající se zmiňovaných onemocnění. To v prodloužené pracovní době. Poradna v areálu SZÚ na adrese Šrobárova 48, Praha 10 se zájemcům otevře každý všední den od pondělí 21.11. do pondělí 28.11. od 8:00 do 18:00 hodin. Konkrétně pak v prvním patře budovy s číslem tři.

V Česku jsou rizikem hlavně muži mající sex s muži

Byť se Česká republika co do výskytu HIV nákaz řadí podle SZÚ v Evropě spíše k zemím s nižším počtem nakažených osob, zcela bez rizika rozhodně není. Podle dat SZÚ se v Česku v roce 2021 infekce HIV potvrdila u 233 osob. To je o sedmnáct případů méně než o rok dříve. Zdravotníci v témže roce provedli celkem 1,58 milionu vyšetření. Z 233 nově nakažených bylo 131 občanů České republiky a 102 případů připadá na cizí státní příslušníky s dlouhodobým či trvalým pobytem na území Česka.

„Onemocnění AIDS bylo nově diagnostikováno u 54 HIV pozitivních osob, u 74,1 % z nich byla diagnóza AIDS stanovena bezprostředně po záchytu HIV,“ uvádí k výskytu HIV v Česku v roce 2021 SZÚ.

Jen polovina dětí s HIV se léčí, svět chce změnu

Koncem roku 2021 za celou dobu sledování v Česku zdravotníci registrovali celkem 4 074 HIV pozitivních osob. U 775 z nich se rozvinulo onemocnění AIDS. Z nemocných s AIDS zemřelo 355 osob. Dalších 185 osob s infekcí HIV zemřelo z jiné příčiny ve stadiu asymptomatickém nebo symptomatickém non-AIDS.

K hlavním zdrojům infekce HIV v Česku stále patří sexuální přenos, převážně mezi muži majícími sex s muži. V roce 2021 pracovníci nově zachytili 143 HIV+ mužů majících sex s muži. Heterosexuální přenos infekce HIV se potvrdil u 67 osob a přenos prostřednictvím injekčního užívání drog v sedmi případech. U žen se HIV potvrdilo ve 32 případech. U HIV pozitivních osob v roce 2021 zdravotníci nově potvrdili i 140 případů nákaz syfilisem, 94 případů kapavky a 11 případů venerického lymfogranulomu. V naprosté většině u mužů majících sex s muži. V mnoha případech jde také o cizince zejména ze zemí na východ od našich hranic.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here