Němečtí lékárníci vypískali ministra Lauterbacha

0
1710
nemecti_lekarnici
Na setkání ke Dni lékárníků, který se koná tento týden v Düsseldorfu, oblékli účastníci vesty s nápisem "Silné lékárny, teď". Po ministru zdravotnictví Karlu Lauterbachovi požadují vyšší odměny pro lékárníky i upuštění od plánovaných změn v lékárenství. / Foto: ABDA

Němečtí lékárníci „odměnili“ ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha pískáním za jeho plánovanou reformu lékárenství. Ministr prosazuje pobočkové lékárny bez farmaceuta a digitálně navázané na hlavní lékárny. Řeší tím výpadky na venkově.

Zahájení tradičního Dne lékárníků se tento týden [27.9.] v Düsseldorfu osobně ministr zdravotnictví Karl Lauterbach [SPD] nezúčastnil. Svou nepřítomnost zdůvodnil jednáním vlády o rozpočtu na příští rok. Na setkání se ale připojil online. A za plánované změny v lékárenství, které o den dříve představil deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung, se od lékárníků dočkal hlasitého pískotu.

„Hlavně na venkově se situace vyvíjí tím směrem, že lékáren v regionech, nikoliv ve velkých městech, stále ubývá,“ zdůvodnil plánované změny v lékárenství Karl Lauterbach.

Lékárenství chce ministr v Německu posílit hlavně možností otevírat lékárny na venkově, aniž by v nich musel být přítomný farmaceut, tedy lékárník. Ještě letos proto Spolkovému sněmu předloží legislativní změny v německém lékárenství. K těm hlavním patří možnost otevírání nových takzvaně pobočkových lékáren v místech, kde lékárny chybí a nové nevznikají. V těchto pobočkových lékárnách by podle Lauterbacha nemusel být vysokoškolsky vzdělaný farmaceut, pracovali by v nich farmaceutičtí asistenti. To ovšem za podmínky, že by takové lékárny byly digitálně propojeny s kmenovou lékárnou, ve které se přítomnost farmaceuta vyžaduje.

„Chceme dvě až tři další dodatečné pracoviště v oblastech, kde nevznikají nové lékárny, ale jsou v nich potřeba,“ uvedl německý ministr zdravotnictví.

Karl Lauterbach plánuje zavést pobočkové lékárny

Takovým krokem podle něj dojde k posílení lékárenské sítě především na venkově. Německé zákony zjednoduší zřizování lékáren v těchto místech a půjde o ekonomičtější formu lékárenství, uvedl. Pobočky podle něj nebudou muset udržovat laboratoře a sloužit noční a pohotovostní služby. Rovněž se počítá i s benevolencí jejich otevírací doby ve srovnání se standardní lékárnou.

V pobočkových lékárnách, kde by pracovali farmaceutičtí asistenti, by se využívalo telefarmaceutiky. Tedy by případné požadavky pacientů konzultoval farmaceutický asistent se svou kmenovou lékárnou online na dálku. A za využití elektronické komunikace, třeba videohovoru.

„Tím se sníží náklady pobočkové lékárny,“ míní Lauterbach.

Podle něj se počítá s tím, že nové typy lékáren bez lékárníka by vznikaly v počtu dvou až tří pod jednou kmenovou lékárnou. A to jen v místech, kde lékárna chybí a je po ní poptávka.

„I to jsou opatření, kterými zabráníme tomu, aby se lékárna budoucnosti stala jen zásilkovou lékárnou,“ vysvětlil Lauterbach.

Němečtí lékárníci plánují v listopadu stávky

S plánovanými změnami Karla Lauterbacha nesouhlasí zástupci lékárníků a ostře je zkritizovali. Na zmiňovaném setkání v Düsseldorfu ministra na konci jeho online projevu dokonce vypískali.

„Jako první spolkový ministr zdravotnictví je politik SPD zjevně připraven zcela zničit německý lékárenský systém, který naší populaci po desetiletí poskytoval bezpečné služby,“ řekla předsedkyně Spolkového svazu německých asociací lékárníků [ABDA] Gabriela Overwieningová na adresu ministra Lauterbacha.

Zkušenosti z jiných zemí podle ní ukazují, že nové typy lékáren plánované Lauterbachem by tak jako tak vznikaly téměř výhradně ve frekventovaných lokalitách a v blízkosti měst.

„Ve venkovských oblastech bude úbytek lékáren pokračovat,“ dodala předsedkyně ABDA.

Lékárníci na setkání připomněli, že pokroky ministerstva zdravotnictví v zavádění elektronických receptů [e-Recept] váznou stejně jako lékárenství neustále provází výpadky léků. Problém spatřují i v odměňování práce lékárníků. Ke stabilizaci situace požadují navýšení odměň o 2,7 miliardy eur [cca 66 mld. Kč] ročně.

Již tento týden ve středu [27.9.] vyzvala Overwieningová členy ABDA k tříhodinové stávce. A zmínila, že v listopadu chtějí lékárníci v protestech proti Lauterbachovým reformním plánům pokračovat.

„Listopad bude protestním měsícem,“ řekla s tím, že každou středu se v listopadu uzavřou některé z větších i regionálních lékáren.

Zmínila rovněž, že v nedávném reprezentativním průzkumu ABDA zhruba dvě třetiny dotázaných provozovatelů lékáren uvedly, že se obávají zhoršení ekonomické situace jejich lékárny v příštích dvou až třech letech. A více než 80 procent dotázaných nevidí vývoj oboru lékárenství do budoucna vůbec dobře.

Počet lékáren v Německu v posledních letech klesá. Na konci června v zemi fungovalo ještě 17 830 lékáren. To podle ABDA značí ve srovnání s koncem roku 2022 úbytek o 238 lékáren.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here