Síť lékáren Dr. Max loni navýšila čistý zisk o 40 procent

0
113
Dr_Max
Lékárna Dr. Max v ostravském retail parku Futurum v sobě integruje jak tradiční lékárnu, tak e-shopovou. Oproti běžné lékárně nabízí mnohonásobně širší sortiment. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Tuzemská síť lékáren Dr. Max loni vydělala 1,29 miliardy korun. Její čistý zisk tak meziročně stoupl o 40 procent. O více než desetinu lékárnám vzrostly také tržby. Ty dosáhly obratu 27,4 miliardy korun.

Údaje vyplývají z výroční zprávy provozující společnosti Česká Lékárna Holding, kterou ovládá investiční skupina Penta. Počet lékáren společnosti v ČR pak stoupl o téměř dvě desítky. Na začátku letošního roku firma otevřela svou 500. pobočku v Teplicích. Lékárny sítě Dr. Max tak dnes nechybějí v žádném okresním městě.

„Pětistovka je krásné číslo, které dokládá průběžný růst sítě tradičně vycházející z toho, že jde naproti potřebám českých pacientů, “ uvedl generální ředitel lékáren Dr. Max Jan Žák.

Celkově je v Česku více než 2 800 lékáren. Ve velkých regionálních centrech, jako jsou Praha, Brno nebo Ostrava, jdou počty lékáren Dr. Max do desítek. Ve dvou z nich síť provozuje i dvě nepřetržitě otevřené lékárny. Firma letos podepsala dohodu o převzetí menšího lékárenského řetězce Ekolékárna v Praze.

V minulosti společnost převzala sítě lékáren Lloyds, Harmonie a Novolékárna. V roce 2017 pak vstoupila do sítě lékáren Hanák nebo lékárenské sítě Na zdraví, to v roce 2020. Od roku 2021 má Dr. Max uzavřenou exkluzivní spolupráci s obchodními centry Globus.

Dr. Max: Výpadky léků i tlak na inovace výdeje léků

Hospodaření společnosti loni podle předsedy představenstva České Lékárny Holding Jana Žáka rostlo i v období, kdy se tuzemský lékárenský trh musel vyrovnávat s výpadky některých klíčových léčiv.

„To mělo přirozeně vliv na aktivity a hospodaření společnosti,” říká Žák ve výroční zprávě.

Přesto společnost loni podle Žáka dokončila několik významných investičních projektů. Šlo například o robotizované sklady ve čtyřech lékárnách. Případně experimentální projekt lékárny v ostravském retail parku Futurum, která v sobě integruje jak tradiční lékárnu, tak e-shopovou. Oproti běžné lékárně nabízí mnohonásobně širší sortiment.

„Chceme našemu zákazníkovi dopřát zážitek, který bude rychlý, jednoduchý i technicky bezbariérový,“ vysvětlil v podcastu Zdravé Zprávy Jan Žák.

Naše nová lékárna v Ostravě je výjimečná, říká šéf Dr. Maxe

Podle něj je tato lékárna v Ostravě vůbec nejmodernější lékárnou v Česku. Novinkou v ní jsou například samoobslužné pokladny pro položky, u kterých není nutná registrace Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL], tedy tam, kde nejde o léky s registrací Ústavu.

Důležité jsou i samoobslužné výdejní boxy pro objednávky přes internet. Dr. Max jako jediný provozuje tyto boxy jako termoregulované. Součástí lékárny je i relaxační zóna či konzultační místnost pro screeningové služby, takzvanou zdravotní péči s farmaceutem. V lékárně dále funguje dermocentrum s rozšířenou nabídkou přípravků pro péči o pleť a s odborným poradenstvím.

Tržby a akvizice v zahraničí

Tržby firmy loni podle ekonomického serveru E15.cz rostly v rámci prodejů kamenných prodejen i on-line. E-shop Dr. Maxe loni vykázal tržby kolem 2,5 miliardy korun a na celkovém obratu z volně prodejných léků se podílel 22 procenty. Produkty ve volném prodeji podle serveru vygenerovaly kolem 12 miliard korun. Zbytek obratu tvořily léky na předpis s regulovanou cenou.

Lékárny na internetu: Na Heurece vede Dr. Max, následuje Benu

Kromě ČR působí firma v Rumunsku, Polsku, Srbsku, na Slovensku a v Itálii. V roce 2016, krátce po uvedení značky na český trh, se Dr. Max začal rozvíjet i v Polsku a na Slovensku. V roce 2017 se značka rozšířila do Rumunska a Srbska a rok na to ještě do Itálie. Tam loni v listopadu společnost Dr. Max Group převzala 130 poboček lékárenské sítě Neoapotek. Počet lékáren Dr. Max v Itálii tím překročil 210 poboček a síť se stala v Itálii druhým nejsilnějším hráčem na trhu. S počtem poboček překračujícím tři tisícovky dnes lékárenská síť Dr. Max představuje evropskou dvojku.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here