VZP hlásí rekordní příjmy, ale i rekordní výdaje na pojištěnce

0
1238

Ekonomický růst, nízká nezaměstnanost, zvyšující se mzdy [a odvody ze mzdy] se podepsaly na rekordně vysokých průměrných částkách zdravotních pojišťoven na jednoho pojištěnce. 

Zatímco ještě v roce 1992 činila průměrná částka na péči o jednoho klienta naší největší české zdravotní pojišťovny VZP 3 021 Kč a v roce 2010 22 228 Kč, letos to je už 31 342 Kč. Průměrná částka na pojištěnce tak vůbec poprvé v historii ČR u VZP přesáhla 30 000 000 Kč. Rekordní není ovšem jen samotná částka.

„Rekordní je v roce 2019 u VZP také to, o kolik stouply předpokládané náklady na jednoho pojištěnce oproti roku předchozímu. Nárůst činí 8,7 %, což je rovněž historicky nejvíce,“ uvedl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Jak se vyvíjely náklady na jednoho klienta VZP za posledních 10 let [údaje v Kč]

 

 

 

 

 

 

„Z celkové průměrné částky 31 342 korun na jednoho klienta připadne opět v průměru 17 736 korun na lůžkovou péči, na druhém místě jsou ambulantní služby a na třetím léky a zdravotnické prostředky,“ dodal.

Celkem má VZP pro letošní rok na zdravotní služby vyčleněno 186,1 miliard korun. Z toho více než polovinu [56,6 %] půjde na úhradu lůžkové péče, kam pojišťovna plánuje dát 105,3 miliardy korun. Což je o 9,1 miliardy více než loni. Na ambulantní péči se pojišťovna letos chystá dát zhruba 45,6 miliardy a u léků na recept činí předpokládané náklady přes 22,6 miliardy korun.

Příjmy ze zdravotního pojištění

Příjmy veřejného zdravotního pojištění budou podle odhadů ministerstev zdravotnictví a financí letos téměř 325 miliard korun. A má být v přebytku cca 3,32 miliardy korun. V roce 2017 skončilo veřejné zdravotní pojištění v zisku 9,53 miliardy korun. Celkové příjmy byly 284,8 miliard korun, z toho 65,3 miliardy ze státního rozpočtu, a výdaje 275,3 miliardy korun. V letošním roce jde do systému asi 300 miliard korun.

Ze státního rozpočtu přicházejí peníze do systému veřejného zdravotního pojištění jako měsíční platba za státní pojištěnce, jako jsou děti, senioři nebo nezaměstnaní. Do roku 2020 je plánovaný její nárůst o 3,5 miliardy korun ročně, systém další pravidelné valorizace svázaný s průměrnou mzdou ministerstvo v současné době připravuje.

Polovina peněz směřuje do nemocnic

Do zdravotnictví putuje asi 7,3 procenta HDP. Většinu příjmů systému tvoří pojistné vybrané od zaměstnavatelů, podnikatelů a živnostníků. Platby za státní pojištěnce tvoří asi čtvrtinu, výdajů ale spotřebují většinu. Polovina peněz zdravotních pojišťoven směřuje do nemocnic, asi čtvrtina jde na léky, pět až šest procent získávají praktičtí lékaři, sedm ambulantní specialisté a šest procent zubaři. O zbytek se dělí lázně, doprava a laboratoře.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here