LINET vybavuje lůžka novou technologií

0
731
LINET
Foto: LINET

Moderní technologie se stávají běžnou součástí zdravotnických pomůcek. Dobrým příkladem je i SafetyMonitor společnosti LINET a inovační agentury Direct People. Technologie vyhodnocuje aktuální dění na zdravotnickém lůžku a podává hlášení.

Novou technologii se obě společnosti akorát chystají nabídnou na trzích zemí Evropské unie, ale i náročném americkém trhu. V USA mají být lůžka vybavena SafetyMonitorem uvedena již v polovině příštího roku, první instalace se však uskuteční již letos.

LINET je přitom jediným neamerickým konkurentem americkým výrobcům zdravotnických pomůcek Hill-Rom a Stryker. Na severoamerickém trhu si drží třetí místo. Podle zástupců LINETu má firmě nová technologie pomoci zvýšit roční obrat do roku 2025 na jednu miliardu eur. Což je cca 27 miliard korun.

Pro LINET je spuštění produktu SafetyMonitor důležitým historickým milníkem, protože tím poprvé vstupujeme do oblasti digitálního byznysu a zdravotnických služeb,“ říká zakladatel a majitel LINETu Zbyněk Frolík.

Na vývoji technologie firma pracovala dle jeho slov delší dobu, ale až půlroční úzká spolupráce s týmem inovační agentury ji přivedla do finální podoby. Direct People vznikla v roce 2010. Za dobu své existence inovovala produkty pro více než 150 klientů. Do jejího portfolia patří firmy, jako je 3M, Air Bank, Česká spořitelna, LMC, Albatros Media, Škoda Auto DIGILAB, Denco Happel, Sazka, Raiffeisenbank, IBM, Sberbank, E.ON, WAG, Dentamed aj.

LINET a SafetyMonitor

Technologie dokáže sledovat několik tisíc lůžek společnosti najednou. Klíčové údaje, jako je například přítomnost pacienta na lůžku, riziko pádu pacienta, bezpečná poloha lůžka, zabrždění lůžka nebo přesná hmotnost pacienta, zobrazuje na zvoleném PC či mobilním zařízení.

V případě, že se děje něco nestandardního, je situace okamžitě signalizována. Díky tomu může zdravotnický personál rychleji reagovat na kritické situace a v řadě případů tím zachránit lidský život,“ říká produktový manažer LINETu Lukáš Košnar s tím, že klasickým případem jsou například rizikové pády pacienta z lůžka.

Dodává, že cílem firmy bylo zvýšit bezpečnost a spokojenost pacientů, ale zároveň ulehčit život zdravotnickému personálu i předcházet problémům spojených s jeho vyhořením kvůli jeho dlouhodobému přetěžování.

SafetyMonitor má mít podle Josefa Dvořáka z inovační agentury Direct People největší přínos pro běžná nemocniční oddělení, kde na jednu sestru připadá třeba i deset pacientů a kde personál na pacienty soustavně nevidí a nemá je pod kontrolou.

Výhodou technologie je i skutečnost, že záznamy [např. stav brzd, alarm při opuštění lůžka, hmotnost pacienta aj.] umí přímo exportovat do nemocničního informačního systému [HISg přes standard HL7 v2]. Personál nemocnice je proto nemusí importovat do EMR (Electronic Medical Record] ručně.

„Snadno spáruje data lůžka s údaji EMR pacienta a šetří čas. Při testování technologie v českých nemocnicích s ní vyjádřilo spokojenost 84 % jejích uživatelů,“ upřesňuje Lukáš Košnar.

Silná tradice

Podle předsedkyně představenstva Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků [AVDZP] Jany Vykoukalové je zpráva o vstupu LINETU do světa digitálních technologií dobrou zprávou. V nedávném rozhovoru pro Český rozhlas uvedla, že ve výrobě kvalitních zdravotnických prostředků má Česká republika dlouhou tradici. Bývalé Československo bylo největším výrobcem zdravotnické techniky pro celý východní blok.

Svá slova dokládá i tím, že většina tuzemských výrobců zdravotnických prostředků dokáže své výrobky prodat v zahraničí. Podle ní je to dáno i tím, že český trh je poměrně malý a českých výrobců zdravotnických prostředků je na Českou republiku dost.

„V každém případě trvá ten trend, že většina firem více než padesát procent své produkce vyváží, a dokonce některé firmy uvádí osmdesát až devadesát procent své produkce,“ říká.

Upřesňuje, že většina v zahraničí úspěšných produktů zároveň patří k inovativním produktům. Dle jejích slov to dnes už ani jinak nejde, protože čeští výrobci jsou na světových trzích v ostré konkurenci s asijskými výrobci, kteří již zvládají dodat výrobky v požadované kvalitě, ale stále ještě za nižší ceny.

„Mohou uspět jenom produkty, které jsou něčím ojedinělé, inovativní, unikátní,“ říká.

Medin, Beznoska, Ella-CS aj.

Jako příklad uvádí společnost Medin, která vyrábí patní hřeb, jež je světovým unikátem a je o něj velký zájem například v Německu, kde je jinak trh velice ochranářský. Jako další úspěšnou firmu uvádí společnost Beznoska, která se zabývá kloubními implantáty. Ta vyvinula pro malé dětské pacienty rostoucí dlahu, což je také světový unikát.

„Ještě bych jmenovala firmu ELLA-CS, to je hradecká firma, která má také světový unikát, jícnový stent,“ upřesňuje.

Podle ní české firmy nejvíce vyvážejí do zemí Evropské unie. Zejména pak do Polska, Slovenska, Rumunska nebo Bulharska. Výjimkou ale není ani export do států bývalého Sovětského svazu.

„Také se vyváží do Německa, ale tam jde spíše o redistribuci a vývoz ne pod vlastní značkou,“ upřesňuje.

Potvrzuje, že jedním z hlavních tahounů v segmentu zdravotnických prostředků je již zmíněná společnost Linet, která úspěšně vyváží polohovací lůžka. Ta dokonce před nedávnem postavila novou výrobní halu za 12 milionů eur, v přepočtu okolo 300 milionů korun s výrobní kapacitou 40 tisíc lůžek za rok. Přitom se již dnes ukazuje, že jí hala může přestat brzy kapacitně stačit. I proto firma zvažuje o dalším navýšení kapacit.

Co dělá LINET

Úspěch LINETu potvrzuje i prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Podle něj právě firma Zbyňka Frolíka patří k těm českým firmám, které se vyvíjejí fantastickým tempem.

„To je firma, která byla, jak se říká mezi podnikateli, doslova vydupána ze země,“ říká Jaroslav Hanák.

Portfolio LINETu aktuálně zahrnuje řešení určená pro intenzivní péči, produkty pro běžnou lůžkovou péči i speciální lůžka pro domovy seniorů či léčebny dlouhodobě nemocných. Nabídka rovněž obsahuje širokou škálu příslušenství jako antidekubitní matrace, mobiliář, zdravotnický nábytek. Naprostá většina produkce je určena na export, a to do více než stovky zemí na celém světě.

Firma sídlí od svého založení v roce 1990 v Želevčicích u Slaného, kde rovněž provozuje svůj závod. Ve společnosti pracuje okolo 900 zaměstnanců. Od roku 2011 je LINET spol. s r.o. součástí nadnárodního holdingu LINET Group SE se sídlem v Nizozemí.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here