Správně vybavená domácí lékárnička nesmí chybět v žádné pořádné domácnosti. Praktické je v ní mít vybavení, které zajistí první pomoc při úrazu a dočasně nahradí přítomnost zdravotníka. Nebo pomůže překonat čas před zásahem lékaře. Co nesmí postrádat domácí lékárnička? A jaké jsou typy obvazových materiálů?

První je teploměr

Klasický digitální teploměr, dotykový teploměr – ten pomocí infračerveného senzoru měří teplotu na čele nebo v uchu. Délka měření je kratší než u klasického. Zhruba tři vteřiny na čele a jednu vteřinu v uchu. Šikovný je i bezdotykový teploměr, který měří teplotu na čele. A to bez kontaktu s nemocným. To uvítají zejména ženy s malými dětmi, protože mohou změřit teplotu ve spánku dítěte. Je možné s ním měřit i teploty předmětů, jako jsou kojenecké láhve nebo i vodu ve vaničce.

Léky proti teplotě a bolesti

Každá dobře vybavená domácí lékárnička obsahuje léky proti teplotě a bolesti. A to buď s paracetamolem nebo ibuprofenem, který má oproti paracetamolu i protizánětlivý účinek. Pozor, u dětí do 16 let věku se nesmí k tišení teploty nebo bolesti nikdy užít léčivé přípravky s obsahem acetylsalicylové kyseliny [Aspirin, Acylpyrin…].

Další výbava lékárničky

Domácí lékárnička musí mít ještě léky na zažívací potíže [průjem, zvracení], živočišné uhlí, dezinfekci, náplasti, sterilní krytí, hojivý gel, oční kapky s dezinfekčním účinkem, nosní kapky, sirupy a kapky na kašel [na odkašlávání, antitusický]. A samozřejmě, že i obvazový materiál. Jaké jsou jeho typy?

Typy obvazového materiálu

Kompresy – to jsou savé, prodyšné a měkké polštářky ve sterilní i nesterilní variantě. Všestranné použití mají gázové kompresy. Naopak buničité jsou vysoce savé, zamezují prosáknutí a současně umožňují ráně dýchat. Proto jsou určené k ošetření silně mokvajících ran. Kompresy z netkaného textilu jsou díky vyšší absorpční schopnosti vhodné při masivnějším krvácení. Ve srovnání s klasickou gázou se navíc snadněji stříhají.

Mastný tyl – mastný tyl je porézní krytí napuštěné hydrofobní mastí nebo bílou vazelínou, které umožňuje odvádění sekretu a šetrný převaz rány. Je sterilní a k ráně se nepřilepuje. Přikládá se přímo na ránu a následně se přiloží kompres, který je připevněn fixačním obvazem nebo přilepen k pokožce pomocí náplasti.

Amorfní gely k vlhkému krytí – to jsou průsvitné gely, které udržují ránu vlhkou, podporují hojení a zamezují vzniku jizvy. Jsou vhodné na suché i vlhké rány a mají zklidňující účinek. Nehodí se pro rány infikované nebo se silnou sekrecí. Jsou vhodné na drobné odřeniny, řezné rány, puchýře a spáleniny.

Obvazová buničina – obvazová buničina je k dostání vinutá, v přířezech nebo jako dělené polštářky. Ty je možné využít jako savé polštářky při drobných poraněních nebo k ochraně rány před vnějším tlakem.

Hotové obvazy – hotovými obvazy se ošetřují drobné i rozsáhlé rány a neměla by je postrádat žádná správně vybavená domácí lékárnička. Kromě sterilního obinadla zpravidla obsahují savý gázový polštářek a jsou proto vhodné při poskytování první pomoci.

Postřikové obvazy – často označované jako tekuté nebo plastické obvazy. Zajišťují aseptické krytí ran určené pro malé čisté rány. Aplikují se na suchou pokožku a nechávají se zaschnout.

Náplasti s polštářkem – ty jsou vhodné pro ošetření drobných nebo nekomplikovaných pooperačních ran. Pro účel překrytí rány jsou ve střední části vybaveny polštářkem. Ten má pouze ochrannou funkci nebo může i nést léčivo [dezinfekční látku]. Mají různou velikost. Pacienti se sklonem k alergii by měli dávat přednost hypoalergenní náplasti s prodyšným netkaným podkladem, čímž předejdou nepříjemným kožním reakcím. Dostupné jsou dokonce i omyvatelné náplasti, určené pro krátkodobý kontakt s vodou nebo i voděodolné náplasti.

Hydrokoloidní náplasti – jde o gelový polštářek náplasti, který reaguje se sekretem z rány a vzniká vlhký gel. Ten chrání ránu jako „druhá kůže“. Náplast tlumí bolest, je prodyšná a brání přilepení k ráně. Musí se ale aplikovat na umytou, nemastnou a zcela suchou pokožku.

Náplasťové stehy – ty se užívají v případech, kdy k sobě okraje tržné nebo řezné rány nepřiléhají, nebo hrozí znovuotervření rány. Při samoošetření se používají tzv. náplasťové stehy, někdy označované jako mašličky, jejichž správná aplikace umožní rychlejší srůst okrajů rány.

Fixační obinadla – propouští sekret z rány a používají se hlavně pro spolehlivou fixaci jejího krytí. V lékárnách jsou dostupná také obinadla elastická a přilnavá, jejichž využití je vhodné na fixaci kloubů a oblých částí těla.

Cívkové náplasti – bývají k dostání v různých šířkách i délkách, nemají ochranný polštářek, jsou prodyšné a spolehlivě lepí. Používají se k fixaci jiných obvazových materiálů. Vyrábějí se z různých materiálů.

Pruban – to je síťový kruhový obvaz se širokými oky určený k rychlé fixaci krytí. Díky různým velikostem a vysoké elasticitě je vhodný k využití na kterémkoli místě těla, jehož tvaru se přizpůsobuje i při extrémních pohybech.

Pružná obinadla s krátkým tahem a dlouhým tahem – pružná obinadla jsou vyráběna ve dvou provedeních. S krátkým nebo dlouhým tahem. Krátkotažná obinadla jsou vhodná k ošetření poranění typu bércového vředu nebo jiné otevřené rány. Dlouhotažná obinadla jsou vhodná ke stažení nebo podpoře kloubu nebo svalu po úrazu nebo ortopedické operaci. Zatímco krátkotažná obinadla mohou být umístěna na poranění dlouhodobě, dlouhotažná obinadla se musí na noc odstranit.

Trojcípý šátek – velice jednoduchá pomůcka v podobě nesterilního obvazového materiálu z netkaného textilu. Používá se při první pomoci pro fixaci končetin. 

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here