Sněmovna dnes [4.3.] zamítla předlohu Komunistické strany Čech a Moravy [KSČM] o zavedení automatického mechanismu plateb státu zdravotním pojišťovnám za jeho pojištěnce. Zamítnutí prosadilo vládní hnutí ANO. KSČM to vnímá záporně.

Platby státu se měly podle předlohy vypočítávat ze čtvrtiny průměrného platu za druhé čtvrtletí předchozího roku. Poslankyně ANO Andrea Brzobohatá už ve druhém sněmovním čtení poukazovala na to, že tyto údaje se po jejich zveřejnění ještě zpřesňují.

„Není jasné, který z nich by se pro výpočet použil,“ upozornila Andrea Brzobohatá.

Návrh na zamítnutí zdůvodnila i argumentem, že přesnější úpravu valorizace plateb chystá vláda. Zamítnout návrh přitom již dříve doporučil i sněmovní zdravotnický výbor.

Platby za státní pojištěnce je věčné téma

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] v souvislosti s platbami za státní pojištěnce pro Zdravezpravy.cz nedávno uvedl, že jde o složitější debatu, protože je to debata o výdajích.

„A je jasné, že s ministerstvem financí se lépe jedná o navýšení příjmů než výdajů. Ale i zde je určitý posun. Minimálně je jasné, že pro rok 2021 nepůjdeme cestou zákona, ale cestou nařízení vlády,“ upřesnil.

Aktuálním cílem ministerstva je podle něj co nejrychlejší dohoda na nějakém kompromisním nárůstu plateb už nyní. To proto, aby návrh mohl být zohledněn i v dohodovacím řízení mezi pojišťovnami a poskytovateli zdravotní péče.

„Pravda je ale i to, že se nevzdáváme ani myšlenky na zákon. A tady si také nemyslím, že by byly finance [ministerstvo financí] apriori proti,“ dodal.

Konkrétní částku, o kolik a jak bude stoupat částka na státní pojištěnce, podle něj nelze říct, protože by to nebylo korektní ve vztahu k ministerstvu financí.

„Částka se ale [nyní] bude pohybovat v obdobné výši jako v posledních letech. […] Teď je nárůst každý rok cca 3,5 miliardy korun. Rád bych, když by to byla vyšší částka,“ dodal.

Dále řekl, že v následujících letech je třeba se zaměřit na investice do zdravotnictví. To by mohlo znamenat, že částka za státní pojištěnce se zvýší jen o nižší část, než se původně předpokládalo. Zbývající část půjde na investice.

Komunisté to vnímají záporně

Poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová uvedla, že návrh hnutí ANO vnímá velmi záporně. Jediným důvodem jsou podle ní rozpočtové náklady. Podle KSČM by naopak automatické změny plateb státu za děti, důchodce, nezaměstnané nebo vězně do systému veřejného zdravotního pojištění přinesly průhledný a předvídatelný vývoj výše pojistného. Konkrétní dopady na rozpočet předkladatelé ale neuvedli.

I tak je ale KSČM v oblasti zdravotních pojišťoven obecně velice aktivní. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] například nyní na podnět jejího předsedy Vojtěcha Filipa připravuje plán na sloučení Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra ČR [ZP MV ČR] a Vojenské zdravotní pojišťovny [VoZP]. I když s tím ani jedna z pojišťoven nesouhlasí.

Na druhé straně je to právě KSČM, která je životně důležitá pro vládu. To kvůli své toleranci vlády. Což nedávno potvrdil pro ekonomický magazín Fintag.cz i první místopředseda poslaneckého klubu KSČM a někdejší místopředseda KSČM Leo Luzar.

„Důležitost našich patnácti poslaneckých hlasů je stejně významná, jako byla, když se sestavovala vláda. Navíc ani nevidím snahy ze strany pravicových stran, popřípadě České pirátské strany, se přibližovat k politice Andreje Babiše,“ řekl.

Platby za státní pojištěnce

Státních pojištěnců je zhruba 5,9 milionu. Letos stát za každého z nich odvádí 1 067 korun měsíčně. Vláda se k předloze KSČM postavila neutrálně, zdravotnický výbor ji po úvodním kole na rozdíl od posledního jednání podpořil.

Výpočet pojistného za státní pojištěnce se měnil už několikrát. Mezi roky 1993 a 1998 se odvíjel od minimální mzdy. Do roku 2003 byla částka pevně stanovená zákonem, poté ji tři roky upravovala nařízením vláda, další tři roky byla částka automaticky vázána na vývoj průměrné mzdy. V době ekonomické krize byl růst platby zastaven, potom se opět měnil nařízením kabinetu.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here