Zpráv o vývoji pandemie covidu-19 v zemi, z níž koronavirus vzešel, bylo v poslední době pomálu. Avšak nyní z Číny přicházejí informace o tom, že boj s infekcí neskončil ani v říši středu. Kvůli covidu tam padají hlavy funkcionářů a očkovány jsou statisíce lidí. Očkování proti covidu v Číně stojí v přepočtu 60 USD.

Americká tisková agentura Associated Press [AP] uvedla, že Čína podává stále většímu počtu lidí vakcíny proti koronaviru, přestože ještě neprošly všemi fázemi testování. Státní firma Sinopharm, která vyvíjí dvě různé vakcíny, je dle AP například nabídla zdarma čínským studentům plánujícím vydat se na studium do zahraničí.

„Čína tímto přístupem dává světu špatný příklad. Lidé budou vakcínu považovat za efektivní a přestanou se mít na pozoru,” uvedl Lawrence Gostin, který vyučuje zdravotní právo na americké Georgetownské univerzitě.

Podle něj i malá bezpečnostní rizika mohou mít obrovské dopady, pokud se vakcína podá široké veřejnosti. Čínu za unáhlené očkování kritizují i další západní experti. Podle nich Čína ohrožuje zdraví svých obyvatel. V červenci nicméně čínské politické vedení rozhodlo o možnosti nouzového použití ještě neschválených vakcín pro rizikové skupiny.

Očkování proti covidu v Číně stojí 60 dolarů

Jedním z čínských měst, kde je vakcína proti covidu nabízena, je třímilionové město Ťia-sing ležící jižně od Šanghaje. To nabízí vakcínu firmy Sinovac ohroženým skupinám obyvatelstva. Konkrétně lidem od 18 do 59 let, cena preparátu je cca 60 dolarů. Televize BBC ukázala záběry z východočínského města I-wu, kde stovky lidí od časného rána stály před nemocnicí frontu na experimentální vakcínu. Očkování, nabízené s podporou čínské vlády, stojí i tam kolem 60 dolarů.

China National Biotech Group, divize státní firmy Sinopharm, již v uplynulých týdnech poskytla neschválenou vakcínu pracovníkům ve zdravotnictví. Dále lidem, kteří pracují v přístavech či zaměstnancům čínských firem před odjezdem do zahraničí. Firma v září uvedla, že očkování dostalo již 350 tisíc osob. Nyní nabízí vakcínu zdarma lidem studujícím v zahraničí. Zájem o vakcínu vyjádřilo v internetovém průzkumu více než 168 000 z nich.

„Ve městě, kde studuji, je velmi nebezpečná situace, bylo zařazeno do červené zóny. Všichni tu vakcínu chceme,“ řekla agentuře AP jedna ze studentek, která míří do Polska.

Podle expertů citovaných AP by vakcína mohla pomoci ochránit před nemocí covid-19 studenty chystající se do Evropy a do Spojených států, kde se nyní koronavirus rychle šíří. Firmy, které očkování nabízejí, ale musí jasně říci, že jde o neotestované preparáty. Zároveň musí pečlivě sledovat zdravotní stav lidí, kterým vakcínu podají. Jako je tomu u dobrovolníků při klinických testech.

V Číně je ráj na zemi

Nový typ koronaviru se objevil na přelomu roku právě v Číně, v březnu vládnoucí komunistická strana prohlásila, že má jeho šíření pod kontrolou. Varovala ale, že pravděpodobnost druhé vlny epidemie je vysoká. Čína, která je se zhruba 1,4 miliardy obyvatel nejlidnatější zemí světa, od začátku pandemie oficiálně zaznamenala 85 622 případů nákazy. Čínou udávaná data zřejmě nejsou věrohodná. Což dokládá třeba jen srovnání s desetimilionovým Českem, které za stejné období zaregistrovalo 160 112 nákaz.

O tom, že situace v Číně bude podstatně jiná, než jak ji prezentují oficiální místa, dokládá příběh z čínského velkoměsta Čching-tao. Tam byl propuštěn šéf místní zdravotnické komise a ředitel nemocnice za to, že podcenili vznik lokálního ohniska nákazy. Konkrétně za to, že v průmyslovém městě, v němž žije přes devět milionů lidí, bylo odhaleno dvanáct lidí s covidem. Úřady v reakci nařídily otestovat všech devět milionů obyvatel města. Následně oznámily, že zatím provedly osm milionů testů a že z dosavadních pěti milionů výsledků nevyšel žádný pozitivně.

V Číně vymývají lidem mozky stejně jako před půl stoletím

Dodejme, že nyní je ve světě v různých stupních vývoje kolem 150 očkovacích látek proti covidu-19. Nové vakcíny musí projít složitým testováním, které zaručí, že jsou účinné a bezpečné. Ve třetí, klinické fázi testů je vakcína podávána tisícům dobrovolníků a její účinky jsou přesně vyhodnocovány. Čínské firmy mají v závěrečné fázi čtyři vakcíny, žádná z nich však nebyla schválená.

Očkování proti covidu: Čína vede iniciativu Covax

Čína se přitom připojila ke globální iniciativě Covax, která má umožnit všeobecnou přístupnost vakcín proti covidu-19. Podle agentury Reuters se tak Čína stala dosud největší ekonomikou, která přislíbila podporu při financování dodávek vakcín do chudších zemí.

„Činíme tento konkrétní krok, abychom zajistili spravedlivou distribuci vakcín, zejména do rozvojových zemí, a doufáme, že se přidají a Covax podpoří i další mocné země,“ pochlubila se mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Čínské ministerstvo zahraničí neuvedlo podrobnosti o rozsahu podpory Pekingu, ale prezident Si Ťin-pching v květnu přislíbil dvě miliardy dolarů [přes 46 miliard korun] během příštích dvou let na pomoc v boji s koronavirovou pandemií. Ta si na celém světě vyžádala už více než milion životů.

Projekt Covax vznikl ve spolupráci Světové zdravotnické organizace [WHO], světové aliance pro očkování GAVI a přední světové organizace ve výzkumu a vývoji vakcín CEPI. Do konce roku 2021 chtějí distribuovat nejméně dvě miliardy dávek vakcín. Zmínit je třeba i to, že v projektu se neangažují USA a Rusko.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here