Sdružení praktických lékařů se ohradilo proti omezení možnosti očkovat už nyní v jejich ordinacích, jak to umožnily některé kraje. Senioři starší 80 let podle nich očkování u praktika poptávají, nechtějí totiž riskovat cestu do očkovacích center.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich [KDU-ČSL] včera na sociální síti uvedl, že zákaz očkovat proti covidu-19 pro praktiky padl na videokonferenci hejtmanů s premiérem Andrejem Babišem [ANO]. Ten zareagoval, že Grolich neříká pravdu, protože praktici zatím nemohou očkovat v ordinacích kvůli nedostatku vakcíny. Vakcinační strategie s nimi počítá až později.

„Tisíce našich především starších pacientů vysloveně žádá, aby se mohli naočkovat u nás. Je naprosto nelogické, abychom je posílali do očkovacích center. Což je pro mnoho z nich nepřekonatelně obtížné,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů [SPL] Petr Šonka.

Praktici své pacienty naočkují, krajům se to příliš nelíbí

„Jsme připraveni naplno začít očkovat ve svých ordinacích v okamžiku, kdy dostaneme k dispozici vakcíny. Umíme naočkovat minimálně 50 000 osob denně, tedy milion lidí měsíčně,“ dodal.

Kraje, praktici a MZ ČR budou jednat v pátek

Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] bude podle mluvčí Barbory Peterové s Asociací krajů ČR a praktickými lékaři jednat v pátek. Podle úřadu se ale kvůli stále omezeným dodávkám zatím vakcíny distribuují převážně do očkovacích míst.

„Smlouva na distribuci, kterou připravují zdravotní pojišťovny, však počítá s tím, že vakcíny budou rozváženy očkovacím místům i praktickým lékařům. Konečné rozhodnutí bude na krajích,“ vysvětlila Peterová.

Podle ní budou muset ordinace, které se chtějí do očkování proti covidu-19 zapojit, úzce spolupracovat s očkovacími centry. Nezávisle pak mohou očkovat až ve chvíli, kdy u nás bude dostatek vakcín.

Praktici očkují i upozorňují na peníze za očkování

V některých regionech díky spolupráci s očkovacími centry v nemocnicích a krajskými koordinátory praktici očkovali i první dostupnou vakcínou Comirnaty od Pfizer/BioNTech. Kvůli náročnosti jejího skladování v hlubokém mrazu, museli lékaři rozmraženou vakcínu vyočkovat nejpozději do šesti hodin.

Praktici dále upozorňují, že některé kraje jednoznačně preferují zřizování velkokapacitních očkovacích center, ať už krajských nebo soukromých. Zájmy pacientů, kteří si přejí očkování u svého lékaře, se v tom pak poněkud ztrácí. Podle nich sehrává svou roli také ekonomika. Centrům platí zdravotní pojišťovny k úhradě samotného očkování ještě paušál čtyři až dvanáct tisíc korun za každý den provozu. Kraje podle sdružení naopak praktické lékaře a jejich zdravotní sestry vyzývají k tomu, aby šli očkovat do jimi zřízených center.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here