EU pro zdraví má poloviční rozpočet, než se počítalo

0
272
EU_pro_zdravi
Foto: EK

Evropský parlament [EP] včera schválil financování unijního zdravotnického programu EU pro zdraví [EU4Health]. Ten bude hospodařit v letech 2021-2027 s částkou 5,1 miliardy eur [cca 135 mld. Kč]. To je podstatně méně, než původně navrhovala Evropská komise [EK]. Ta chtěla 9,4 miliardy eur [cca 254 mld. Kč].

Návrh na financování programu včera podpořilo 631 z 697 hlasujících poslanců. V minulém programovém období unie vydala na společnou zdravotní politiku ani ne desetinu včera schválené částky [cca 11 mld. Kč]. Finanční prostředky na nový program EU pro zdraví mají být čerpány z rozpočtu EU a z vnějších účelově vázaných příjmů pocházejících z takzvaných výpůjčních operací EU.

„Pandemie nám ukázala, že členské státy samy čelit přeshraničním zdravotním hrozbám nedokážou,” vyjádřil názor mnoha europoslanců český zástupce v nejsilnější lidovecké frakci [EPP] Stanislav Polčák ze STAN.

Peníze z programu mají v první fázi směřovat na podporu prevence a léčbu přeshraničních chorob, aktuálně tedy covidu-19.

Hlavní cíle programu EU v oblasti krizových situací:
  • Lepší koordinace mezi členskými státy během zdravotní krize.
  • Zvýšení kapacity zdravotnických systémů s ohledem na budoucí zdravotní krize.
  • Vyšší investice do systémů zdravotní péče.

Finančně podpořeny z programu tak budou investice do vytváření rezerv zdravotnického vybavení pro případ krize. Dále pak investice do zajištění dostatečných kapacit zdravotnického personálu a odborníků. A to tak, aby je bylo možné mobilizovat v rámci celé unie. S tím souvisejí i investice na proškolení takových pracovníků.

Jak bude program fungovat a co podpoří

Program „EU pro zdraví“ budou realizovat členské státy, nevládní a mezinárodní organizace. Do administrace programu se zapojí také unijní agentury. Jako jsou Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC], Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin [EFSA]. Důležitá bude i Evropská agentura pro chemické látky [ECHA] a další instituce.

„Směřujeme k tomu, abychom v Evropě měli dostupnou tu nejmodernější lékařskou péči a také abychom byli lépe připraveni na jakoukoli nově vzniklou zdravotní hrozbu, která by nás mohla do budoucna opět ohrozit,” okomentovala program česká místopředsedkyně EP Dita Charanzová [ANO] ze skupiny liberálů [ALDE].

EK chce pro program EU pro zdraví 9,4 miliardy eur

Program schválený poslanci budou ještě formálně potvrzovat členské státy. Jejich lídři loni v létě navrhli, aby fond obsahoval pouze necelé dvě miliardy eur. EP však vyjednal současnou částku, s níž zástupci členských zemí v prosinci souhlasili.

Civilizační choroby a léková politika

Až pětina financí z fondu pak má být určena na prevenci nemocí. Snahou je najít řešení na odstranění nerovností v přístupu ke zdravotní péči mezi různými skupinami obyvatelstva, zeměmi a regiony. Cílem je zajištění přístupu k cenově dostupné preventivní a léčebné zdravotní péči dobré kvality.

„Program má potenciál stát se velkým obratem v boji proti vzácným nemocem, rakovině, či ve spravedlivém přístupu ke zdravotní péči,” uvedla Kateřina Konečná [KSČM] z levicové frakce EP.

EU chce také zajistit, aby měli obyvatelé k dispozici cenově dostupnější léky než dosud. Více než desetina peněz z programu má podle europoslanců zamířit na nákup léků a zdravotnických pomůcek do společných zásob. Program počítá také s podporou vývoje a výroby nových léků přímo na území unie.

V této souvislosti se včera europoslanci na svém jednání zabývali současným sporem o export vakcín proti covidu-19 z evropských zemí. Ty ho v mnoha případech zakazují, což před nedávnem kritizovala například Austrálie, která kvůli tomu neobdržela nasmlouvané dodávky covid vakcín směřujících právě z Evropy.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here